Don Draper, spilt av Jon Hamm, på vei mot undergangen. Foto:Michael Yarish,Ap

Kommentar

Nekrolog over
en reklamefigur

Don Draper, vi kjente deg knapt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Jeg skriver dette før jeg har sett siste episode av Mad Men. Jeg aner dermed ikke hvordan det går med Donald «Don» Francis Draper. Jeg har alltid trodd at serien skulle slutte med at han kastet seg ut fra reklamebyråets lokaler på Madison Avenue i siste episode, slik åpningsvignetten har antydet siden første episode. Men utviklingen den siste sesongen har gjort meg usikker.

Mad Mens skaper Matthew Weiner har i samarbeid med skuespilleren Jon Hamm, skapt en av vår tids mest ikoniske tv-karakterer, på høyde med Tony Soprano fra nettopp The Sopranos, og Walter White fra Breaking Bad.

Hvite, slitne, middelaldrende amerikanske menn som bærer det ansvaret de er pålagt av omgivelsene og skjebnen med stoisk ro, mens de koker på innsiden. De er sønner av det gamle amerikanske mannfolkidealet, den ensomme, sterke, men tause cowboyen i John Waynes skikkelse. De holder fortsatt fortet, selv om det knaker i sammenføyningene. Og bare vi, seerne, som kjenner dem aller best, vet hva det koster.

Mad Men hadde norsk premiere våren 2008, tre kvart år etter USA. I løpet av årene som har gått har teknologi og strømmetjenester gjort at episodene nå er synkrone med opphavslandets. Og mens USA ellers har beveget seg åtte år fra George Bush til Barack Obama, har Mad Men gått ti år fra 1960 til1970, og USA har vært gjennom en kulturrevolusjon.

Den nasjonen og kulturen reklamemannen Don Draper forsto så godt, som han kunne selge nesten hva som helst ved hjelp av drømmer og halvt antydete løfter, forsvant på veien. Det samme gjorde hans to ekteskap, hans formue og forholdet til talløse andre kvinner. Det virket nesten som han bare lot det renne unna som sand mellom fingrene, uten å prøve å holde fast på noe.

Les også:Visste du dette om «Mad Men»-stjernene?

Allerede i første episode, mens han baler med hvordan han skal fortsette å selge folk sigaretter etter at det er blitt kjent hvor skadelig tobakk egentlig er, forklarte han en elskerinne at kjærlighet ikke eksisterer:

«Det du kaller kjærlighet ble funnet opp av menn som meg for å selge nylonstrømper. Du fødes alene og du dør alene, og denne verden bare drysser en haug med regler over deg for at du skal glemme dette. Men jeg glemmer aldri. Jeg lever som om det ikke er noen morgendag, fordi den ikke finnes».

Nå har den ikke eksisterende morgendagen innhentet Don Draper, en mann som selv aldri eksisterte. Så hvordan kan jeg savne ham allerede?

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder