FAKKELTOG: I november i fjor ble det arrangert fakkeltog mot mobbing i Oslo og landet rundt (Odin-saken.) – Nå, to og en halv måned senere, finnes det omtrent ikke kronikker eller artikler om saken. Hvor ble det av engasjementet, og alle lovordene, skriver kronikkforfatteren. Foto:Frode Hansen,VG

Debatt

Kronikk: Tiden etter fakkeltogene

Det snakkes om måling av mobbeomfang, høyere budsjettbevilgninger og handlingsplaner for å forhindre mobbing, men hvor blir det av resultatene?

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

LIV-CHRISTINE HOEM, skribent og tidligere mobbeoffer.

I en VG-artikkel (29/11/2014) ble det avslørt at mobbetallene, som på ett år ble nærmest halvert, skyldtes ett nytt begrep i Elevundersøkelsen. Mobbemyndighetene hadde valgt å spørre elevene om de blir utsatt for krenkelser – og dermed ble 20.000 mobbeofre fjernet. På papiret. I realiteten har mobbetallene ligget stabilt på sju prosent siden 2007, noe som betyr at skremmende 50.000 elever blir mobbet i grunnskolen. Dét er 50000 for mange.

Så ble det stille

Liv-Christine Hoem. Foto: ,

Engasjementet rundt mobbing blusset opp igjen i fjor høst, da det ble kjent at 13 år gamle Odin tok sitt eget liv etter å ha blitt mobbet gjennom hele oppveksten. Det var Villemo og moren Elisabeth Hatland som inviterte til det første fakkeltoget mot mobbing i Oslo, og som førte til at det ble arrangert fakkeltog landet rundt. I Drammen brant nær 600 fakler i novembermørket den 19. november.

Nå, to og en halv måned senere, finnes det omtrent ikke kronikker eller artikler om saken. Hvor ble det av engasjementet, og alle lovordene om at det nå endelig skulle settes inn konkrete tiltak, slik at ett barn mindre skulle slippe å grue seg til og gå på skolen? At ett barn mindre skulle slippe å komme gråtende hjem, etter en ulevelig skoledag med stygge ord og slag i ansiktet?

Ikke ett fasitsvar

Spørsmålet som stilles igjen og igjen, er: Hvordan skal mobbingen stoppes? Det finnes ikke ett fasitsvar på dette, fordi mobbing er et stort samfunnsproblem, som må sees i sammenheng med flere ulike faktorer. Jeg mener at det å forhindre mobbing allerede starter i barnas oppvekst. Det handler om å gjøre barna trygge på seg selv, men også at de vokser opp i trygge omgivelser, med foreldre som setter grenser.

Mange elever som mobber andre, mangler denne tryggheten og lærdommen hjemmefra.

Foreldrene spiller en viktig rolle, og er grunnsteinen i barnets oppdragelse. Et barns oppvekst har mye å si for hvordan han/hun utvikler seg, men det betyr ikke nødvendigvis at dette alltid er årsaken til hvorfor noen blir mobbere.

Fortjener å mobbes

Den klassiske mobberen er gjerne en som ønsker å hevde seg eller som ønsker å bli en del av noe, og i mange tilfeller kan dette skyldes usikkerhet hos mobberen selv, men ofte handler det også om en følelse av makt. «Mobberne kjennetegnes gjerne ved at de har en sterk trang til å dominere eller å kontrollere det sosiale fellesskapet de deltar i,» skrev A-magasinets ekspert Willy-Tore Mørch i en artikkel fra 2010.

Av egne erfaringer stemmer dette veldig godt med de jeg har opplevd å bli mobbet av. De hadde ofte sterk selvtillit, og opptrådte svært aggressivt overfor både medelever og voksne, med en fiendtlig innstilling til skole, og autoriteter som prøvde å irettesette dem.

Ved flere anledninger har jeg også opplevd å få høre at jeg har gjort meg fortjent til å bli mobbet, fordi jeg skal ha irritert dem – noe som stemmer godt overens med Willy-Tore Mørch sine uttalelser om at disse mobberne viser tydelig mangel på empati.

Om å passe inn

Noen mobber andre på pur faenskap, noen vet ikke bedre, mens andre igjen plukker ut noen som er annerledes enn de andre. I dagens samfunn er det viktig å være flinkest, raskest, smartest og penest. Det handler om å passe inn med de riktige klærne, være populær, ha mange venner eller å komme fra en vanlig familie. Jeg har hørt flere historier om barn som har blitt mobbet, fordi de er adoptert, har mistet én eller begge foreldrene, bor i fosterhjem eller har foreldre som er skilt. Spesielt Ann-Christin Thorkildsen, som i 2012 fortalte at hun ble mobbet i 12 år, fordi pappaen hennes døde, er en sak som sitter sterkt i minnet.

Det er så mange som blir mobbet i Norge i dag, at dette ikke er noe vi kan ta lett på. Fakkeltog mot mobbing, mennesker som står frem med sine historier og kronikker om temaet er uvurderlig i denne kampen, men engasjementet holder ikke, hvis det ikke samtidig manes til handling for å sette en stopper for mobbingen.

Det er ikke nok med en underskrift på et mobbemanifest eller et program som skal forhindre mobbing. Skolene må ha et godt hjem-skole-samarbeid, eller snarere, en dialog seg imellom, slik at mobbing kan bli gjort noe med på et tidlig tidspunkt. Kanskje det aller viktigste, når en mobbesak blir kjent, er at lærere og rektor tar eleven som blir mobbet på alvor, og sørger for en rask og god behandling av saken. Odin på 13 år, som tok sitt eget liv etter årevis med mobbing, uttalte at: «Det nytter ikke å si ifra, for de gjør ikke noe uansett.» Det å si ifra gang på gang, men oppleve å ikke bli trodd, er noe av det verste et offer for mobbing kan oppleve. Her har mange skoler noe å lære.

Må bry oss

«Både barn, ungdom og voksne må bidra til å stanse mobbing og utestengning. Voksne har et særlig ansvar. Det skal nytte å si fra til en voksen. Vi må bry oss, ikke avvise barn som har det vanskelig,» sa Erna Solberg i nyttårstalen.

Og det er akkurat dette mange skoler i Norge kan bli flinkere til i 2015 - nemlig å ta barn som har det vanskelig på alvor, og sørge for at ingen flere må oppleve den systematiske mobbingen Odin opplevde.

For vi har ingen flere å miste.

Les også

 1. Morten Harket om fortiden som mobbeoffer: – Det var vonde år

  Morten Harket (55) fortalte at han i perioder i barndommen ble banket opp daglig, da regjeringen åpnet årets kampanje…
 2. Doktorgrad om mobbing: Unge mobbeofre sliter også i voksen alder

  Barn som blir mobbet på skolen sliter ofte med helseskader og sosiale plager i voksen alder viser ny forskning.
 3. Jaglands storesøster tar mobbe-oppgjør etter Nobel-vraking

  Thorbjørn Jaglands søster Kari (66) tar et oppgjør med det hun mener har vært en langvarig mobbing av broren.
 4. Kronikk: Hvis jeg ikke overlevde?

  Selv om vi snakker om mobbing tenker jeg at det er noe ved det som er et av våre siste tabu.
 5. Christian Ingebrigtsen forteller om den vonde tiden i barndommen: A1-stjernen: - Jeg ble mobbet på skolen og er fortsatt preget av det

  Han ble frosset ut og baksnakket, låst inne i skapet på skolen, dyttet ned i tisserennen og opplevde at de andre elevene…
 6. Seks av ti mobbeutsatte sliter med symptomer på linje med krigstraumer

  Jarle Skjørberg (44) og 57 prosent av alle som har blitt mobbet, har hatt symptomer som kan sammenlignes med…
 7. Stor studie: Klasseromsundervisning forebygger selvmord

  Et skoleprogram for bevisstgjøring av egen psykisk helse, forebygger selvmord blant unge, ifølge en ny studie.
 8. Regjeringen vil utgjøre en forskjell: Arrangerer toppmøte mot mobbing

  All oppmerksomheten om mobbing i norske skoler, gjør at regjeringen kjører frem kampen mot mobbing som en av årets…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder