MEDIESTORM: Her holder tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla en pressekonferanse i forbindelse med Ingunn Yssen-saken i januar 2007. Mars samme år trakk hun seg som LO-leder. Foto: FRODE HANSEN.

Kommentar

Helje Solberg kommenterer: Mikrofonstativet NRK

Hvem er ofrene i Valla-saken? Valla selv, eller de som ble utsatt for hennes lederstil? I går kveld fikk den tidligere LO-lederen snakke ut på NRK - helt uimotsagt. De som ble utsatt for hennes lederstil, ble ikke hørt.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

I NRK-serien «Overeksponert» forteller kjente mennesker om hvordan de opplevde mediene. Det første programmet handlet om Gerd-Liv Valla. Hun måtte gå av som LO-leder i mars 2007 etter at VG avslørte skandaløse forhold under hennes ledelse.

Ukulturen i LO ble avdekket takket være klassisk og kritisk, undersøkende journalistikk.

VALLA TILBAKE PÅ LO-KONGRESS: - Rart å ikke være leder

Det er prisverdig at NRK forsøker å reise en mediekritisk debatt. Men Valla er ikke et medieoffer. Valla ble selv - med sin håndtering av saken - hovedårsak til eksponeringen. Det er ikke mulig å vurdere om Valla er et medieoffer løsrevet fra sakens kjerne og fakta, slik NRK forsøker.

HVA SYNES DU OM NRK-SERIEN? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER ARTIKKELEN!

Alle er enige om at mediedekningen var massiv. Men for massiv? Den var nødvendig. Dette handlet om Norges største maktutøver. Ingunn Yssen, en av landets ledende feminister, tidligere likestillingsdirektør, tidligere statssekretær og sentral leder i LO, hevdet at sjefen mobbet. Selvfølgelig må pressen ettergå slike påstander.

Granskernes dom

KOMMENTERER: Helje Solberg, avisredaktør i VG. Foto: ESPEN SJØLINGSTAD HOEN, VG


Litt historikk: LO satte ned en granskingskommisjon for å finne ut om Yssens påstander var sanne. Dette skjedde mens Valla fortsatt var sjef. Arbeidet var omfattende. Rapporten er det nærmeste vi kommer en fasit om saken. Granskerne konkluderte:

1. Yssen ble trakassert av Valla.

2. LO hadde manglende rutiner for å håndtere konflikter.

3. LO brøt grunnleggende regler for et godt arbeidsliv.

4. Det var riktig av Yssen å varsle media.

5. Flere sentrale LO-topper var klar over mobbingen, men tiet.

De som så TV-programmet ble ikke fortalt dette. NRK nevner ikke konklusjonene i granskingsrapporten. Derimot fremstilles en rapport fra Arbeidstilsynet nærmest som en attest på at ingenting var galt med arbeidsmiljøet i LO under Vallas ledelse. NRK underslår at undersøkelsen ble utført en god stund etter at Valla gikk av som LO-sjef, i april 2007. Det bør vel ikke overraske noen at arbeidsmiljøet var bedre etter Vallas avgang.

LES ALT OM LO-DRAMAET HER!

Arbeidstilsynet understreket også den gang at deres arbeid hadde et helt annet utgangspunkt enn granskingskommisjonen. De to undersøkelsene kunne ikke sammenlignes.

Ingen kritiske spørsmål

Vi kjenner godt til Vallas versjon både fra hennes egen bok og fra en rekke intervjuer i ulike medier de siste årene. Lite av det som kommer frem i programmet er nytt.

Valla sier i programmet at hun ikke vil prosedere saken. Det er akkurat det NRK lar henne gjøre.

Uimotsagt får Valla kommentere det ene TV-innslaget etter det andre fra de dramatiske dagene i 2007. Et eksempel: Da Valla ser et arkivintervju med kritikk fra hennes tidligere medarbeider i Justisdepartementet, Berit Reiss-Andersen, slår hun fast at dette «er så grovt og det er så feilaktig, men jeg orker ikke å bruke mer energi på det hun sa der». Reiss-Andersen får ikke kommentere påstanden.

Valla får ingen spørsmål om hennes manglende evne som arbeidsgiver til å løse den langvarige konflikten med Yssen. Valla slipper helt å forholde seg til forholdene som granskerne dokumenterte. Hun blir heller ikke spurt om den sterke kritikken fra flere av hennes nærmeste medarbeidere i LOs valgte ledelse. Valla får derimot frem at hun er glad for at hun aldri ga Yssen en unnskyldning.

Ikke NRK verdig

I programmet klipper NRK et intervju med Yssen i «Redaksjon En» fra januar 2007 på en måte som ikke kan være NRK verdig. Først spør programleder Viggo Johansen om Valla mobber. Dette svarer Yssen ja til. Så spør Johansen: «Lar du deg mobbe?» «- Neeei, jeg gjør ikke det, jeg gjør ikke det», svarer Yssen. Og der stopper plutselig innslaget på tirsdag.

Hadde NRK latt Yssen fullføre sitt resonnement, slik hun fikk i 2007, hadde meningsinnholdet blitt det motsatte. Da hadde seerne fått med seg at det Yssen sa i fortsettelsen var at «Men det gjør vel egentlig ingen. Ingen lar seg mobbe, men vi blir det likevel. Vi kan alle bli utsatt for dette».

Våpendrager

NRK har valgt Sigurd Allern som ekspertkommentator, men unnlater å fortelle seerne hvilke rolle han har spilt i saken.

Før et eneste medium skrev et ord om arbeidsforholdene i LO, over et år før VG hadde sin første nyhet om saken, gikk Allern på barrikadene for Valla på NRK Frokost-TV. Bakgrunnen var at Dagbladet, i likhet med flere redaksjoner, jobbet med å avdekke ukulturen i LO.

Få dager etter VGs første avsløring om saken var Allern ute i sin gamle avis Klassekampen og omtalte mediedekningen som «kampanjejournalistikk» og «hekseprosess». Allern mente at de som hadde lignende opplevelser som Yssen, som Vallas tidligere medarbeidere i Justisdepartementet Øystein Mæland og Reiss-Andersen, var «patetiske» og nå «fikk sjansen til en personlig og politisk hevn».

Han klagde inn VG til Pressens faglige utvalg, men tapte.

Så hva kunne vært løst annerledes i Valla-saken? Pressen burde i sterkere grad problematisert om Vallas rettssikkerhet ble godt nok ivaretatt. Det er grunn til å diskutere hvordan slike granskinger fungerer.

Pressen blir ofte kritisert for å opptre i flokk og for å drive en hensynsløs klappjakt på enkeltpersoner. Det samlende medietrykket oppleves som belastende for dem som rammes, selv om hver enkelt reportasje kan være korrekt nok. Når vi vurderer hvor store oppslag vi gir en sak, ser vi også hen til det samlede medietrykket.

Et utfordring var at så få forsvarte Valla. Ikke bare VG, men alle mediene slet med å finne disse stemmene. Selv sterke personligheter som LO-lederne Jan Davidsen og Roar Flåthen valgte å være tause.

Sakene NRK trekker frem illustrerer dilemmaet pressen kommer opp i når det er historier med et sterkt, men berettiget søkelys mot en person. Samtidig må personer som søker samfunnets toppjobber tåle sterkere søkelys enn andre. Maktpersoner kan ikke forvente å få operere anonymt i kulissene, eventuelt selv styre eksponeringen av egen person til saker og tidspunkter som passer dem.

Selvsagt skal Valla få fortelle sin historie, men når det skjer uimotsagt blir NRK et ukritisk talerør for en av de mektigste personene de siste tiårene i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder