FIKK BOT: EU ga Google bot på 23 mrd. for brudd på konkurransereglene Foto: Foto: Josh Edelson

Et slag mot monopolene

Mediebedriftenes Landsforening (MBL) ber Stortinget vurdere å innføre en egen skatt for Facebook og Google etter britisk modell, hvor man krever 25 prosent på overskudd som overføres til selskaper uten reell omsetning.

  • VG Leder

Norske aviser har mistet to tredjedeler av annonseinntektene på ti år, og pengene havner hos multinasjonale selskap som Facebook og Google, som i stor grad har slått seg opp på å distribuere innhold fra tradisjonelle mediebedrifter verden over, uten å betale for det.

MBLs utspill ble kjent samme dag som EU-kommisjonen ila Google en bot på nærmere 2,5 milliarder euro for misbruk av markedsdominans i Europa. Ifølge avgjørelsen i kommisjonen har Google manipulert sin søkemotor på en måte som gir deres egen prissammenlignings-tjeneste fortrinn i søkeresultatene, på bekostning av konkurrentene. Altså et klart eksempel på misbruk av monopolmakt.

Avgjørelsen i EU-kommisjonen er den, mest omfattende i sitt slag, og den betyr at EU viser muskler og vilje til å markere seg som den største og sterkeste aktøren i kampen mot den nye formen for monopolkapitalisme som den globale it-industrien fører med seg. EUs konkurransekommissær, danske Margrethe Vestager, har allerede ilagt Apple 14,5 milliarder dollar i straffeskatt til Irland, satt i gang etterforskning av Amazons mulige skatteunndragelser i Europa og uttrykt bekymring for Facebooks oppbevaring og behandling av data om brukerne.

Verdens første omfattende antimonopol-lover ble vedtatt og satt ut i livet i det kapitalistiske USA for rundt hundre år siden. Begrunnelsen var at det ville være umulig for en sunn markedsøkonomi å puste og få utvikle seg om noen få, gigantiske selskap gjennom samarbeid og kartellvirksomhet skulle få kontrollere alle ledd i produksjon, distribusjon og salg av varer og tjenester. Vi er glad for at EU-kommisjonen nå viser en reell vilje til å kjempe mot at en liten gruppe med amerikanske selskaper skal kunne kontrollere brorparten av all informasjonsflyt i Europa. Og samtidig sørge for å sikre et økonomisk klima hvor det er plass for nykommere og nyskaping.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder