VOLDSSPIRALEN: Voldsomme opptøyer brøt ut  i Baltimore i delstaten Maryland i USA i går etter begravelsen på en ung afroamerikansk mann som døde mens han var i politiets varetekt. Flere tiår med forsømmelse og forskjellsbehandling er årsaken.

VOLDSSPIRALEN: Voldsomme opptøyer brøt ut i Baltimore i delstaten Maryland i USA i går etter begravelsen på en ung afroamerikansk mann som døde mens han var i politiets varetekt. Flere tiår med forsømmelse og forskjellsbehandling er årsaken. Foto:Andrew Burton,Afp

Kommentar

Det ulmer i Baltimore

Enda en afroamerikansk ung mann er død etter et møte med det amerikanske politiet. Protester har utviklet seg til opptøyer og voldsspiralen ser ut til å tilta i takt med politibrutaliteten i USA.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dette handler om mer enn dødsfallet til 25 år gamle Freddie Gray fra Baltimore i delstaten Maryland på USAs østkyst. Situasjonen er langt mer alvorlig enn brente biler og steinkastende svarte ungdommer.

Et svar på hva som skjedde da Gray ble påført dødelige skader mot ryggraden i det han ble fraktet til politihuset, vil kanskje føre til midlertidig ro, men under overflaten vil det fortsette å ulme.

Gårsdagens opptøyer kom riktignok i etterkant av begravelsen til Gray, men røttene til raseriet går lenger tilbake enn dette ene dødsfallet.

Begeret er fullt

Grunnlaget for at 4000 soldater nå patruljerer Baltimores gater er blitt lagt i løpet av tiår etter tiår med økonomisk forsømmelse, forskjellsbehandling, fattigdom, frustrasjon og avmakt. Både i og utenfor Baltimore.

Det kan se ut til å være pøbler som står bak hærverk og ildspåsettelser i kjølvannet av det politirelaterte dødsfallet til Gray, men misnøyen mot politivolden vokser blant landets 39 millioner afroamerikanere. 10 000 gikk faktisk i en fredelig markering mot politivold i Baltimore samme dag som urolighetene brøt ut. Den ene politiskandalen avløser den andre. Begeret er fullt. Og amerikanerne er tatt på sengen.

En situasjon som har oppstått fordi man ikke har tatt strukturell rasisme og forskjellsbehandling på alvor tidligere.

Inntrykket som nå er skapt er at svarte liv ikke er like mye verdt som hvite liv. At politiet har enklere for å skyte svarte menn. Svarte menn blir mer utsatt for politivold enn hvite menn. Nær halvparten av de 2,3 millioner innsatte i amerikanske fengsler er svarte menn. Forekomsten er seks ganger så høy som hos hvite. En av seks svarte menn har sittet i fengsel.

Politidrapene og raseriet

Den nye bølgen av protester startet med politidrapet på den ubevæpnede svarte 18-åringen Michael Brown 10. august i fjor. Han ble skutt seks ganger av en politimann i Ferguson i Missouri. Enkelte vitner hevdet han var i ferd med å overgi seg da skuddene falt. Dette kunne ikke granskningen fastslå.

Drapet rystet USA og satte i gang voldsomme protester. To dager etter drapet tvitret Obama at dødsfallet var «hjerteskjærende». Da visste han fortsatt ikke hvilke voldsomme konsekvenser Brown-drapet ville få. Noen få dager etter ble en annen mentalt forstyrret svart mann skutt og drept i St. Louis, bare noen kilometer unna Ferguson.

I november ble enda to svarte menn drept av politiet, deriblant en 12-åring. I slutten av november ble det klart at politimannen som skjøt og drepte Brown ikke ville bli tiltalt. Nye opptøyer rystet Ferguson. FN kom på banen og uttalte at tallet på unge afroamerikanere som er blitt skutt av politiet er uproporsjonalt høyt. FNs torturkomite ba om full etterforskning av politivold mot ubevæpnede svarte menn.

Rasisme blant politimenn

Den svarte befolkningen i disse områdene har hele tiden hevdet at de er blitt rasistisk behandlet av politiet. Dette ble bevist da føderale myndigheter la frem enknusende rapport om rasisme og etnisk forskjellsbehandling hos politiet i Ferguson i mars i år.

Også i Baltimore har den lokale avisen Baltimore Sun avdekket rystende politivold mot svarte borgere. Stadig nye avsløringer, stadig nye bekreftelser på strukturell rasisme og politivold til tross, senest i begynnelsen av april ble USA på nytt rystet av enda et brutalt politidrap. Denne hadde blitt skjøvet under teppe, om ikke en tilfeldig forbipasserende hadde filmet i det Walter (50) ble skutt i ryggen av politiet. Hele åtte skudd. Også han ubevæpnet.

Det ulmer ikke bare i Baltimore, Ferguson og St. Louis. Det ulmer blant hele den afroamerikanske befolkningen. Det er en grunn til at Eric Garners siste ord i det han ble kvalt til døde av politiet, « I can’t breathe», er blitt den fremste parolen mot forskjellsbehandling. Afroamerikanere, og særlig unge menn, har følt seg mistrodd og kneblet. Ingen har lyttet, før det nå har eksplodert.

President Obama har lovet å forsterke arbeidet mot diskrimineringen og har påmontert polititjenestemenn et kroppskamera, slik at alt kan dokumenteres. Men tiltakene er overflatiske. Lett tilgang til våpen, fordommer mot svarte, arbeidsløshet og frustrasjon er et heksebrygg som krever sterkere lut, skal amerikanerne unngå flere episoder som den vi nå ser i Baltimore.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder