Kommentar

Bushdynastiet falt,
Clintondynastiet går videre

Av Anders Giæver

Foto: Tegning: ROAR HAGEN , VG

Et av de største politiske dynastiene i USA ble påført et
banesår natt til søndag. Men det andre dynastiene ser ut til å klare seg.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

For et år siden var alle enige om at Jeb Bush var den mest sannsynlige presidentkandidaten for republikanerne i 2016. Dermed var han også den mest sannsynlige neste amerikanske presidenten, siden demokratene har holdt på Det hvite hus i to perioder, og at det bare er unntaksvis at det ikke fører til utskiftelse.

Bush hadde alt som skulle til: Erfaring, finansiering og den mest kjente politiske merkevaren i amerikansk politikk siden Kennedyklanen. I et «normalt» år ville han ha vært selvskreven favoritt fra start. Men i 2016 er alle spilleregler og politiske tyngdelover opphevet.

Uansett utfallet videre: Bushs nederlag natt til søndag innebærer nok et farvel til den tradisjonelle oppfattelsen av republikanernes «Grand Old Party», der tradisjoner, forbindelser og store penger gjerne avgjorde.

Den i denne sammenhengen radikale Donald Trump overkjørte både Bush og partiledelsen bakfra og det begynner å bli vanskelig å se hvordan han kan unngå å bli partiets kandidat.

På den andre siden av spektret har Hillary Clinton kjempet hardt for å unngå samme skjebne som Bush – å bli nedkjempet av en radikal motkandidat – og klarte det. For noen uker siden så det ut som hun skulle ta en langt mer overlegen seier, så slik sett er det nok fortsatt en viss uro i Clintonleiren.

Men hun vant, og det er det viktigste. Hun vil med størst sannsynlighet vinne igjen i South Carolina om en uke, og dermed har hun vunnet tre av fire delstater før Supertirsdag 1. mars, og er per nå den mest sannsynlige presidentkandidaten for demokratene.

Det blir i så fall Trump mot Hillary, i en episk politisk kamp som ikke bare symboliserer det etablerte Washingtons konflikt med folkedypet, men som vil kunne få store konsekvenser for USA og den rollen den siste supermakten vil spille i verden i årene fremover.

Det er bare å spenne sikkerhetsbeltene.

Mer om

 1. USA-valg 2016
 2. Hillary Clinton

Flere artikler

 1. Trump: - Det blir meg mot Hillary

 2. Ti demokrater som kan slå Trump i 2020

 3. Trump og Sanders vant klart i New Hampshire

 4. Derfor er supertirsdagen så viktig

 5. Panikk i Washington

Fra andre aviser

 1. Imperiet slår tilbake

  Bergens Tidende
 2. Pence avviser at Trump oppfordrer terrorister

  Fædrelandsvennen
 3. Bytter statsborgerskap om Trump vinner

  Fædrelandsvennen
 4. Bernie Sanders fyker til topps. Men tilhengerne har en mørk side.

  Aftenposten
 5. Ted Cruz trekker seg som presidentkandidat

  Aftenposten
 6. Trump om Bush: - Ikke se på meg

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no