K-POP: Den sørkoreanske jentegruppen Wonder Girls på en scene i Singapore i 2012. Foto: Wong Maye-e , Ap

Kommentar

De frigjørende sladderbildene

Til og med nakenbilder tatt av paparazzifotografer kan ha samfunnsnytte.

Barney, hunden til president George Bush, bet en gang en journalist i fingeren. En talskvinne for Det hvite hus mente det var hundens måte å si han var lei paparazziene på. «Møkkagjeng» kalte prins Charles pressen da han ikke fikk være i fred på ferie i Alpene. Han mistet ekskona Diana i en bilkrasj på flukt fra fotografer.

Yrket som reporter med telelinser i buskene eller som provokatør ved Den røde løperen er utskjelt, og ikke uten grunn. Her i VG får vi ofte kritikk når vi lager oppslag om ting folk helst vil holde hemmelig eller privat. Men de fleste avsløringer er enkle å forsvare. Det er som oftest noen andre som lider når folk får holde på i det skjulte, jukse og trikse og bryte lover og regler.

Til og med sladderbilder kan ha noe for seg. Den amerikanske podcasten Radiolab fortalte nylig historien om paparazzibildene som heldigvis kom på trykk. Det handler om K-pop, sørkoreansk popmusikk hvor artistene først og fremst har utseendet med seg. De aller vakreste ungdommene hentes inn og får et image skapt av PR-maskineriet. Særlig jentene er blitt fremstilt som ukyssede dydsmønster som samtidig skal signalisere at de har lyst på et kyss, men bare fra deg. Nå har ikke folkene bak stjernene nøyd seg med å skape denne illusjonen. De har plassert artistene mer eller mindre frivillig i jentekollektiv med portforbud, selvsagt ukysset og på streng diett, med treningsregime og deiteforbud, fratatt mobil og internett.

Men da Sør-Korea fikk sin første paparazziavis sprakk opplegget. Bilder kom på trykk av et K-pop-par som snek seg ut 0300 på natten for å ta en troskyldig spasertur. Fansen reagerte med knallhard fordømmelse av paret. Og det var selvsagt jenta som fikk mest tyn. Tilhengerne ville bevare bildet av en urørt uskyldighet. Og PR-folkene fjernet artister som ikke fulgte kyskhetskravet.

Men media hadde fått blod på tann. Nye medier etablerte seg, alle konkurrerte om skandalebilder. Fra 2010 ble så mange «skandaler» avslørt, at det til slutt ikke var en skandale å leve et normalt liv lenger. De absurde ærbarhetskravene opphørte. Fansen sluttet å bry seg. Men selv om det ble tillatt med kjæreste, var det naturlig nok en skandale da en nettavis trykket nakenbilder av superstjernen Ailee i 2013. Men nå var ikke fansen lenger sinte på jenta. De raste mot media. Det var å gå for langt å trykke private nakenbilder. Men det var alle de andre paparazzibildene som hadde gjort dette mer normale livet med kjæreste mulig.

Nå er neppe nakenbildenes frigjørende potensialet det første man tenker på når man ser slike bilder. Men det går alltids an å hente frem historien neste gang du er flau over å ha klikket deg inn på «sjokkbilder». For til og med nakenbilder kan ha større kraft enn krutt.

Klikk her for å følge VG Meninger på Facebook

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder