WHAT'S NEXT? – Reality-TV-estetikken, som Trump forstår instinktivt, ja, har bidratt til å forme, er flyttet over til politikken. Og som med dramaturgien i en spennende reality-serie, er utfallet vanskelig å spå. Vi vet ikke hva Trump kan finne på å gjøre, hvilke vinder han vil la seg føre av, skriver John Erik Riley, som har amerikansk bakgrunn. Foto: Thomas Nilsson , VG

Debatt

Reality-demagogen

Republikanerne sliter med å ta Trump-virkeligheten innover seg. Det er fordi virkeligheten er blitt reality og reality er, som kjent, uberegnelig.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

JOHN ERIK RILEY, forfatter og forlegger

Kjenner man igjen det autoritære når det dukker opp? Forstår man hvordan det virker, hvorfor det har klart å vokse frem? Historien viser at man sjelden gjør det. Ideologiene har antatt nye former, er tilpasset en ny tid, føres frem av litt andre strømninger. Teateret er det samme, men kulissene er byttet ut og manuset endret.

Det er nøyaktig dette vi ser hos Donald Trump. En stor fare for freden, både innad i USA og på verdensscenen, er i ferd med å reise seg, en fare vi tror vi har sett før. Men har vi egentlig det? Nøyaktig slik?

Upresis sammenlikning

Stadig flere — i sosiale medier, men også i pressen i USA og Europa — trekker linjer mellom Trump på den ene siden og Hitler eller Mussolini på den andre. Sammenlikningen har lite for seg, tror jeg. Dette må ikke oppfattes som et forsøk på å renvaske Trump, snarere som et forsøk på å forstå fenomenet.

John Erik Riley. Foto: Tiden. ,

Trump har mange hårreisende meninger, men han har knapt noen ideologi eller politikk. Han sier stort sett det publikum vil høre og justerer seg når brølingen står i fare for å ødelegge for ham. En reaksjonær populist med autoritære tendenser er han nok, men i så fall en som er tilpasset dagens Amerika. Han lar rasismen få utløp når det tjener ham og fordi han er preget av liknende holdninger selv. Så trekker han seg tilbake, demper tonen eller mumler noe om at han er i ferd med å bli litt «diplomatic».

Den ene impulsen henger sammen med den andre; den spontane vekslingen frem og tilbake springer ut av en dramaturgi han kjenner godt, antakelig uten alltid å forstå det selv. Sagt på en annen måte: Begge tendensene er en del av samme storm, men det er ikke nødvendigvis en storm som likner på stormene vi har sett før. Utviklingen har en rekke særtrekk.

Reality-TV

Hvis det er sant, som flere har skrevet, at fascisten forvandler politikk til estetikk, må man i så fall forstå estetikken; bare slik kan man vite hvilken fare man står overfor.

Og den rådende estetikken i USA er — har lenge vært — reality-tv og grovkornede YouTube-videoer. For meg fremstår Trump mer som en postmoderne demagog, en blanding av Berlusconi og Milošević, si, men en svært uberegnelig sådan. Det er også det som gjør ham så farlig. Han er inspirert av reality-tv-ens velregisserte, men likevel spontane utblåsninger, dyrker det fremprovoserte frigjøringsøyeblikket som — i hvert fall formmessig — likner på scenene vi har sett så mange ganger før, der A skriker til B eller C gjør det slutt med D eller E banker opp F.

Jeg mener ikke å påstå at Trump-velgerne ikke har politiske meninger. Det har de selvfølgelig. At Trump har bakgrunn utenfor politikken, bidrar til at de mistenksomme og frustrerte tekkes. Oppfatningen av at han er en flink forretningsmannen, kan styre landet som et firma, spiller selvfølgelig også inn. Men hans apokalyptiske forståelse av USA, at landet er på randen av sammenbrudd, har vel så stor appell, ikke minst hos mennesker som har mistet hjemmene sine og sett hjørnesteinsbedriftene forsvinne. I en slik sammenheng foretrekker man en som lyver åpenlyst fremfor nok en republikaner-robot med soundbitesene klare.

Hvor vinden blåser

Men vi ser også andre tendenser i sving. Reality-estetikken, som Trump forstår instinktivt, ja, har bidratt til å forme, er flyttet over til politikken. Og som med dramaturgien i en spennende reality-serie, er utfallet vanskelig å spå. Vi vet ikke hva Trump kan finne på å gjøre, hvilke vinder han vil la seg føre av.

Det eneste vi vet er at stormen og utblåsningen er viktigst, at brøling og brusing med fjærene må finne sted. Og den må heller ikke dempes, denne tendensen, men bli tydeligere og sterkere for hver gang. Publikum, teateret, krever det.

I dag kaster Trumps tilhengere svarte og turbankledde ut av salen. I morgen kan han sitte med adgang til NSAs systemer og til atomvåpen. Og publikum vil alltid kreve mer, stadig mer.

Les også: Anders Giæver – Kvinnenes valg

Les også

 1. Kvinnenes valg

  WASHINTON (VG) Presidentvalget i 2016 kan bli avgjort av kvinnelige velgere.
 2. Kan bli president: Donald Trumps kontroversielle liv

  Donald Trumps utsagn «you're fired!» ble legendarisk da han lette etter en assistent på TV for flere år siden.
 3. Eksperter om Clinton vs. Trump: Hillary har best sjanser

  Etter «supertirsdag» går det mot seier i primærvalgene for Hillary Clinton og Donald Trump.
 4. Ekspert om Trumps brakvalg på «supertirsdag»: Stadig vanskeligere å hindre ham

  Donald Trump viste at han hadde bred appell i natt, og nå kan det bli vanskelig å slå ham.
 5. Latteren som stilnet

  WASHINGTON (VG) Ingen ler av Donald Trump lenger.
 6. Trumpertirsdag
  og Clintonnatt

  WASHINGTON (VG) Republikanerne går for outsideren Trump. Demokratene lener seg mot insideren Clinton.
 7. Donald Trump på «supertirsdag»: – Jeg er en samlende person

  Donald Trump har vunnet minst syv stater under nattens supertirsdag, og har dermed tatt et syvmilssteg på veien mot…
 8. Clinton på «supertirsdag»: – Istedenfor å bygge en mur, skal vi bryte barrierer

  Etter nattens supertirsdag, der det var nominasjonsvalg for Demokratene i elleve delstater, er det klart at Hillary…
 9. Trump tvitret fascist-sitat

  Presidentkandidat Donald Trump la ut et sitat fra fascistdiktatoren Benito Mussolini på Twitter-kontoen sin.
 10. Clinton mot Trump

  FAIRFAX, VIRGINIA (VG) Går ting som meningsmålingene sier i natt, vil de tidligere vennene Donald Trump og Hillary…
 11. Trampet på Trump

  For første gang siden den prosessen startet gikk Marco Rubio til frontalangrep på Donald Trump.
 12. Christie støtter Trump

  New Jersey-guvernør Chris Christie, som nylig trakk seg fra Republikanernes nominasjonskamp, sier han støtter Donald…
 13. Trumps verste fornærmelser

  Presidentkandidaten med det store egoet har aldri vært redd…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder