INGEN SKAM: – Det er både trist og tankevekkende at så mange jenter fortsatt syns det er skamfullt å si til en partner at de har med kondom selv. Det burde være like naturlig for en jente å vedgå at hun har lyst på sex, som for gutter, skriver kronikkforfatteren. Foto: Jan Johannessen , VG

Debatt

Sex, nytelse og ansvar

Det er ikke å gi unge kvinner ekstra skyld og ansvar når vi oppfordrer dem til å ha med kondomer i vesken. Dette er realisme og forebyggende medisin.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

KARI LØVENDAHL MOGSTAD, spesialist i allmennmedisin og universitetslektor

Min medisinerkollega Petter Brelin gikk nylig ut og anbefalte jenter å ha kondom i veska. Rådet i forbindelse med at det ble påvist 25.000 nye klamydia-tilfeller i fjor, tall som har holdt seg stabil høye i en del år. I et intervju med NRK sier Brelin, leder i Norsk Forening for Allmennmedisin, at selv om prevensjon er begges ansvar, kan jentene gjerne bli flinkere til å ta med seg kondom de også.

Brelin fikk motbør fra kommentator Ingvill Dybfest Dahl i VG, som mener at han gir for lite ansvar til guttene, som statistisk sett er for dårlige til både å teste seg for kjønnssykdommer og å ta ansvar for å bruke kondom.

LES: Skam deg, kvinne!

Begges ansvar

Kari Løvendahl Mogstad. Foto: ,

Jeg tester ofte pasienter for kjønnssykdommer i min jobb som fastlege, og snakker om prevensjon flere ganger om dagen. Jeg kjenner meg i virkelighetsbeskrivelsene, som viser at nordmenn ligger på bunn i Norden når det gjelder kondombruk. Det er høye klamydia-tall, og fortsatt høye aborttall blant 20-25-åringene. Både i forhold til aborttall og kondombruk er statistikken mer gledelig hos tenåringene enn hos de litt eldre.

P-pillene revolusjonerte kvinners egenbestemmelse når det gjelder reproduktiv helse. De har en helt annen styring når det gjelder om og når de vil ha sex og om de vil bli gravid, og det ligger en helt annen frihet i å kunne regulere fruktbarheten sin med en pille eller annen type prevensjon som brukes hos dem. Det er fortsatt magert når det gjelder menns prevensjonstilbud.

Jeg er enig med Brelin i at kondom er begges ansvar. Det er ikke å gi unge kvinner ekstra skyld fordi om vi oppfordrer dem til å ha med kondomer i vesken. Det er realisme, og en ekstra oppfordring om å ta ansvar for sin egen helse. Ja, jeg er veldig enig i at vi må jobbe minst like hardt for å få flere unge menn på banen, få dem til å skjerpe seg, og slutte å ta for gitt at de regner med at jenta «ordner opp». Vi må få både jenter og gutter til å slutte å se på kondom som flaut, skamfullt og kleint å bruke; vi må rett og slett få opp statusen til kondomet!

LES: Langtidsprevensjon populært blant unge Oslo-kvinner

Ikke skamfullt!

Kun kondom beskytter mot klamydia, mycoplasma eller andre infeksjoner, og mot kjønnsvorter eller herpes. Det er både trist og tankevekkende at så mange jenter fortsatt syns det er skamfullt å si til en partner at de har med kondom selv. Det burde være like naturlig for en jente å vedgå at hun har lyst på sex, som for gutter. Og det er like naturlig at hun tar ansvar som ham.

Jeg tror ikke oppfordringen om å få jentene på banen, er en uansvarliggjøring av gutter. Imidlertid er jeg realistisk, og mener at så lenge det er så mange sløve gutter, og så mange jenter som faktisk går til sengs med disse guttene, så må vi i alle fall hjelpe jentene så de verken blir uønsket gravide eller smittet med en kjønnssykdom. Samtidig som vi tar guttene i ørene, og sier til dem at nå får de se til å skjerpe seg!

Det kan vi gjøre med kampanjer, ikke minst der vi møter dem til daglig; på nettet, skoler og universiteter, blant annet. Jeg vet at ved NTNU har leger og ansatte ved venerologisk avdeling hatt egne kampanjer, der de har stands med informasjon og utdeling av kondomer til studentene. Kjempebra tiltak! Vi som er foreldre må også være flinkere til å gå utover vår egen komfortsone, og snakke med barna og ungdommene våre om sex, og om kondombruk, kjønnssykdommer, respekt og ansvar. Det er minst like viktig å snakke med guttene våre som jentene, og det er bare å gjøre før det er for sent.

Forsvar for p-pillen

En ting som bekymrer meg, er mitt inntrykk av at mange unge kvinner, særlig de i tidlig tyveårene, slutter med p-pillen. De forklarer det gjerne med at de ikke har fast partner, at de har bivirkninger, og at de ikke ser noen grunn til å gå på den. Bivirkninger, er et moment man skal ta på alvor. Det er ikke sjelden å høre jenter slite med psykiske plager, småblødninger og spreng i brystene, og andre små og større plager. Dette er det viktig å ta på alvor, all den tid det er stort fokus på å oppfordre jenter til å bruke fast prevensjon.

Men jeg bekymrer meg for at det er så mange som slutter med fast prevensjon. Faktum er jo at de alvorligste bivirkningene som blodpropp, øker hver gang man starter på igjen, og de første månedene etterpå. Dessuten gjentar historien seg, gang på gang, at de finner en drømmeprins eller tre der ute, går til sengs, og så hadde de ikke prevensjon, fordi begge parter var sløve og dårlige til å bruke kondom. Da er ikke veien lang til den sure kløe.

Jeg er uenig med VGs Ingvill Dybfest Dahl om at det er å påføre jenter seksuell skyld, når vi oppfordrer dem til å ta med kondom. Dette er realisme, og forebyggende medisin.

La oss hjelpe til å bidra at unge mennesker, både kvinner og menn, får rett og mulighet til å ha et godt og trygt seksualliv. Det gjør vi ved å ha to tanker i hodet på en gang. Og vi gjør det ved god informasjon, opplysningsarbeid, og ved en bevisstgjøring av begge kjønn om hvilket ansvar de har for at både de og partnere skal få gode seksuelle erfaringer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder