Kommentar

Rikmannsdatteren som ble bankraner

PÅ PARTI MED TERRORISTENE: Patti Hearst ble kidnappet, men utviklet sympati med gjerningsmennene. Foto: AP/FBI

I dag er det 40 år siden rikmannsdatteren Patty Hearst ble kidnappet fra sin leilighet i Berkeley.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over seks år gammel

Sparkende og skrikende ble hun båret ut i en bil, bakbundet og med bind for øynene. Det var terroristgruppen SLA som hadde slått til, og de plasserte henne i et skap.

Det var her hun satt, barnebarnet til avismagnaten William Randolph Hearst, og ble offer for Stockholmssyndromet. Det betyr at gisler utvikler sympati for bortførerne.

Uttrykket hadde oppstått bare et halvår tidligere, i forbindelse med bankranet på Norrmalmstorg i Stockholm, der ofrene fortsatte å forsvare gjerningsmennene, selv etter at den seks dager lange gisselaksjonen var over.

Stockholmssyndromet er et fenomen der mennesker kan endre personlighet under en fangesituasjon, fordi de er redde for å miste livet.

SLA hadde, ifølge sitt eget utsagn, erklært krig mot det fascistiske USA til fordel for fattige og undertrykte. Dette budskapet fikk Patty Hearst presentert hver gang hun ble tatt ut av skapet, og etter hvert skulle hun komme til å tro på og støtte det de fortalte henne.

Kidnapperne ble etter hvert som foreldre for den 20 år gamle jenta. Samtidig fikk hun sympati for dem. En dag sa SLAs leder, Cin, til henne:

- Du er akkurat som en kylling på en gård. Når slaktetiden kommer, er det ingen som har lyst til å ta deg. Du kan bli her og kjempe med oss - eller dø.

Patty Hearst sa ja til å bli medlem av frigjøringshæren og skiftet samtidig navn til Tania. Hun leste inn bånd der hun fortalte om dette, men ingen tok lydbåndene på alvor før den 15. april 1974. Denne aprildagen ble hun fanget på videokamera, bevæpnet og i gang med å rane en bank, sammen med andre medlemmer av gruppen.

Da dette bildet ble offentliggjort, var Patty Hearst ikke lenger et stakkars gissel som politiet lette etter, men derimot en ettersøkt bankraner.

SLA fortsatte å angripe banker, og de var i rene kamper med politiet. I september 1975 ble Patty Hearst pågrepet sammen med andre SLA-medlemmer. Hun ble dømt til 35 års fengsel for bankran, men straffen ble siden redusert til syv år.

I februar 1979 fikk daværende president Jimmy Carter henne løslatt, og den 20. januar 2001 ble hun av Bill Clinton, på hans aller siste dag som president, benådet.

Mer om

  1. Ole Kristian Strøm kommenterer
  2. Historie

Flere artikler

  1. Pluss content

    Overlevde kidnapping: Slik lever de i dag

  2. KGB-Putin tok saken

  3. Slår til mot russernes stolte nazi-seier

  4. «Maleficent»-aktuelle Joachim Rønning gifter seg med Amanda Hearst i sommer

  5. Amerikanske medier: Joachim Rønning og Amanda Hearst kjøpte verdensberømt L.A.-bolig til 55 millioner kroner

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder