Kommentar

Endelig, Malala!

Av Astrid Meland

Foto:Roar Hagen,VG

Vi får ingen ny Obama-flause eller sinte, mektige diktatorer i protest mot Nobelprisen i år. Malala Yousafzai deler prisen med Kailash Satyarthi.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Årets tildeling av Nobelprisen vil nok de fleste si er trygg og lite kontroversiell. Men det ligger et symbolsk elegant grep der, når Nobelkomiteen forener de gamle arvefiendene India og Pakistan og deler prisen mellom en hindu og en muslim.

Tildelingen kommer dessuten til riktig tid, i et år hvor vi har sett spesielt mye krig, brutalitet og nedslakting av folk simpelthen fordi de lever andre liv enn krigsherrer og terrorister foreskriver. Å hedre arbeid mot tvang og ekstremisme er et riktig signal å sende når terrorister som krigerne i Islamske Stat (IS) dreper folk som tror og tenker og går kledd annerledes.

Følg saken:VG Direkte

Og selv om kampen mot tvang, ekstremisme og for frigjøring er ukontroversiell i Vesten, så er den det ikke for disse landenes egne kritiske stemmer. De lever ofte farlig. Men samtidig har de potensial til å nå mye lenger ut enn noen vestlig menneskerettighetsaktivist. De snakker til sine egne, en hardt rammet befolkning.

Særlig har Malala vist hvor farlig kampen er. Hun er bare 17 år. Og hun ble kjent gjennom en blogg på BBC. Kampen mot Taliban startet hun som 12-åring. Og for det måtte hun nesten bøte med livet.

Send dine gratulasjoner til vinnerne!

Men hun fikk legebehandling, overlevde og endelig er hun trygg og endelig fikk hun fredsprisen.

Les Nobelkomiteens begrunnelse.

Det er særlig for kampen for jenters rett til frihet og utdannelse hun er blitt kjent. Og hun var folkets favoritt allerede i fjor. Da nådde hun ikke opp. Men i år er hun et år eldre, hun har rukket å møte de fleste statsledere som betyr noe. Hun er etablert.

Også er hun muslim.

Det er ikke Kailash Satyarthi (60) som er inder og hindu, og som deler prisen med Malala.

Satyarth er ikke like kjent på verdensscenen, men han hedres for sitt mangeårige arbeid for barns rettigheter i et land med stor barnedødelighet og brutalt tvangs- og barnearbeid satt i system. Dette er ikke et problem bare i India, men i hele verden.

Mottagerne forenes av jobben for å gi barn og unge mulighet til å stå på egne ben.

For vi vet at det å gi mennesker rett til utdanning er det største skrittet på vei mot likeverd og menneskerettigheter. Slik kan folk, og særlig jenter, klare seg selv, lenger unna undertrykking og tvangssituasjoner.

Å få lov til å først lære å skrive og lese, dernest ta seg jobb, tjene penger danner grunnlaget for et friere liv på egne ben.

Statsminister Erna Solberg gratulerte vinnerne av Nobelprisen 20 minutter etter tildelingen i dag. Hun hadde på forhånd sagt at hun ville gjøre det, uansett hvem som fikk den, uavhengig om det ville bli kontroversielt.

Men hun slapp å si gratulerer til Snowden, noe som ville satt amerikanerne i fyr. Det ble heller ingen kinesiske dissidenter på nytt, og norsk næringsliv kan senke skuldrene. Putin trenger heller ikke hisse seg opp, ingen russiske, liberale avismakere ble hedret i år.

Tvert om var det en trygg tildeling, for det skal litt til å finne kritikere, særlig i Vesten, som åpent vil jobbe for barnearbeid og protestere mot kvinners rett til utdannelse. De to prisvinnerne er dessuten tidligere hedret og priset. Det ligger dermed ikke potensial for en ny Obama-flause i årets tildeling.

Men selv om det er en lite kontroversiell tildeling, betyr det slett ikke at den er uklok.

Årets nobelpris sender viktige signal om at vi ikke tolererer tvang og barnearbeid og at jenter blir drept for å gå uten slør eller å gå på skole. Dessverre virker det som et viktigere budskap i 2014 enn på mange år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder