Kommentar

Teflon-Silvio går fri

Silvio Berlusconi ble dømt til fire års fengsel for skattejuks, men kommer ikke til å sitte inne i fem minutter.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Først ble dommen redusert med 75 prosent, til ett års fengsel, to timer etter at dommen falt. Dette på grunn av en amnestilov fra 2006 som den daværende venstreregjeringen innførte i et forsøk på redusere soningskøene i Italia.

Dernest er dommen bare den første av i alt tre rettsrunder landets rikeste mann skal gjennom hvis han anker - og det gjør han.
Når man vet at en italiensk rettssak i gjennomsnitt kan vare i elleve år før det foreligger endelig dom, er det også klart at 76-åringen kommer til å ha passert den øvre aldersgrense for fengselssoning hvis dommen opprettholdes.

Avgjørelsen var en påminnelse om at Berlusconi, til tross for 2500 rettshøringer og 30 rettssaker siden han først ble valgt til statsminister i 1994, aldri har fått en rettskraftig dom.

Det kan også ha noe med de 200 millioner euro - eller halvannen milliard kroner - han selv hevder å ha brukt i advokathonorarer i perioden.

Det kanskje alvorligste for eks-statsministeren, hvis retten velger å fastholde dette punktet i dommen, er at Silvio Berlusconi i tillegg til fengselsdommen, også er fradømt retten til å inneha noe offentlig verv i tre år.

Selv om han sa for to dager siden til Italias største avis, Corriere della Sera, at han ikke kom til å stille som partileder og statsministerkandidat ved kommende valg, har det vært mange spekulasjoner i nasjonale medier om at han kom til å gjøre en ny piruett og likevel melde seg på i siste øyeblikk.

Dette er mindre sannsynlig nå, selv om han teknisk sett vil ha en formell mulighet til å stille som kandidat og påberope seg immunitet så lenge saken verserer for domstolene.

De første reaksjonene fra Roma har kommet fra Berlusconis partifeller i PdL som kaller dommen en bekreftelse på den politiske og juridiske heksejakten på landets tidligere regjeringssjef. PdLs partisekretær Angelino Alfano kaller avgjørelsen "overraskende" og "uforståelig".

Partiets innpisker i Senatet, Fabrizio Cinnhitto beskriver dommen som et forsøk på en politisk henrettelse, mens Berlusconi selv mener han er offer for en politisk initiert rettsforfølgelse iscenesatt av dommere på venstresiden.

Den tidligere statsministeren står midt i en prosess som omfatter tre pågående rettssaker. En umiddelbar følge av denne første dommen var at verdien av aksjene i Berluscionis medieimperium falt med over tre prosent på Milanobørsen da denne stengte fredag ettermiddag.

Det er en straff 76-åringen forstår og frykter mer enn trusler om fengselsopphold det uansett aldri vil bli noe av.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder