LITE FLISER OG VARMEKABLER: Norske soldater øver på krig ute i felt. Foto:Geir Olsen,VG

Kommentar

Det finnes ikke dusj i felt

Poenget med Forsvaret er å trene soldater til krig. Etter
nakenbadeskandalen er det på tide forsvarstoppene selv drar på rep for å øve på noen iskalde bad.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Forsvarets bestemmelser som omtaler bading utendørs er detaljerte. Det er angitt dybde, krav til strøm- og bunnforhold, temperaturmål, maksantall soldater også videre. Opplegget er til og med illustrert for å påse at sikkerhet ivaretas, men det står ingenting om bekledning, frivillighet eller kjønn.

Men etter nakenbadingen som soldatene måtte gjennom på en feltøvelse ute i kulden og mørket i Bodø i september 2011, har vi fått uttalelser som tyder på at regelverket er klinkende klart:

– Ingen, hverken menn eller kvinner, skal tvinges til å bade nakne foran sine medsoldater, sier personalsjefen i Forsvaret Tom Simonsen.

– Dette handler om retten til å dusje atskilt fra menn som kvinne, sier Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talskvinne Anniken Huitfeldt.

– Vi ønsker ikke slik type handlinger i Forsvaret, sier forsvarsministeren.

Det var menig Alice Asplund som i 2011 opplevde nakenbadingen som så krenkende at hun anmeldte saken. Det er ingen grunn til å betvile at dette var vanskelig for henne. Asplund sto frem fordi soldater av begge kjønn fortalte henne om lignende hendelser. Hun ønsker at andre skal slippe å oppleve det samme.

Og i Forsvaret later sjefene som at dette ikke skal skje igjen.

Men det blir felles nakenbading for begge kjønn fremover, og det kommer til å føles som tvangsmessig og ubehagelig for flere. Både mannlige og kvinnelige soldater vil gråte og protestere, slik de har gjort mange ganger før.

Det blir slik fordi Forsvaret ønsker det. Å bli soldat innebærer en god del ubehag. De har ikke badetøy i sekken. Men de må fortsatt vaske seg. Også ute er det mest praktisk uten tøy. Norge kommer ikke til å kjøre kjønnsatskilte feltsanitærhus opp til frontlinjen ved Grense-Jakobselv selv om Russland en gang i fremtiden skulle komme på å gjøre mer enn bare å tirre norsk territorium.

Når rett til «å dusje atskilt» fremheves, tyder det på at folk har glemt hva det vil si å være i felt. Om det blir krig får vi håpe mannlige soldater i anstendighetens navn fortsatt snur seg bort når kvinnelige soldater vasker seg, slik de gjorde i den gjeldende episoden i 2011. Men stort mer kan man neppe love. Krig, og øvelse på det, er ubehagelige greier.

Og det er verdt å høre på soldater som forteller at kjønn ikke er fremst i frontallappen under bading i kulde, eller for den del når soveposen er våt og du ikke har sovet på et par døgn. Det handler om å få gjort oppgavene, ikke kjønnet på soldaten som ligger ved siden av deg i teltet. Poenget er å øve på å klare ting du i utgangspunktet er dårlig på. En øvelse kan være å vaske seg utendørs etter en lang dag i felt, selv om det ikke virker nødvendig der og da. Det kan også dreie seg om å kravle i gjørme, holde ut kulde, ta tøffe ordre og tilsynelatende meningsløse repetisjoner. Det vil forbli et element av tvang i dette, men man kan naturligvis velge å forlate Forsvaret uten at noen holder igjen.

Forsvarssjefen vet selvsagt at det er slik. Han har neppe glemt hvordan han selv ble ydmyket da han utdannet seg til soldat.

Men i denne saken har han valgt enkleste utvei. Toppene legger skylden på ett enkelt befal, selv om han ifølge klagenemnda ikke gjorde noe galt. Tvert om mener nemda at vedkommende bare fulgte regelverket og tidligere praksis, felles nakenbading har vært vanlig. Nemda sier også at mannen i situasjonen ikke kunne forventes å forstå at den kvinnelige soldaten opplevde dette som så ubehagelig.

Det er lett å se i ettertid at den kvinnelige soldaten burde fått beholde undertøyet på. Men der og da var det ifølge klagenemnda ikke åpenbart. Vi kan bare spekulere på hvorfor, at det var mørkt, en stressende og vanskelig situasjon, uklar kommunikasjon.

Asplund sier det har vært vanskelig, og det er klart det er en ekstrabelastning å ha saken gående i tre år. Det samme gjelder nok det anonyme befalet. Hetsen på nett forsterker ubehaget for begge, med håpløst grove beskyldninger i alle retninger. Mannen har heller ikke kunnet svare for seg offentlig. Han er fortsatt ansatt i Forsvaret.

De fleste av oss kjenner ikke detaljene i saken slik nemda gjør. Vi burde strengt tatt være forsiktige med å mene for mye. Men her står vi i mektig selskap. For statsråden står på sitt og avfeier klagenemndas beslutning. Det har ikke noe å bety for Eriksen Søreide, og heller ikke for forsvarssjefen, at det mannlige befalet er frikjent. Det er enklest at han fortsetter som syndebukk, for det er ikke noe å utsette på holdningene og reglene i Forsvaret.

Men det er vanskelig å skjønne hva som er vitsen med en klagenemnd etter dette. Nå er den i alle fall avskiltet.

Nakenbading, derimot, blir det helt sikkert mer av. Forsvaret får bare krysse fingrene og håpe neste befal tolker situasjonen slik de ønsker og at neste rekrutt som synes dette er pyton holder munn.

For de foreligger ingen planer om å innføre dusj i felt. Og selvsagt har ikke forsvarstoppene egentlig tenkt å slipe ned kantene i den totalt firkantede organisasjonen som Forsvaret jo er.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder