UENIG OM INNSTRAMMING: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og Trine Skei Grande (Venstre). Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Kommentar

Slik blir Listhaug mer populær

Kritikk fra biskoper, professorer og en harmdirrende Trine Skei Grande? Jeg tipper Sylvi sier «Bring 'Em On!»

Publisert:

«Innstrammingsminister» Sylvi Listhaug skaper enormt engasjement. Når vi i VG skriver saker om henne, strømmer leserne til. Henne vil folk lese om. Listhaug er, uansett om du liker henne eller ikke, superpopulær.

At regjeringens støtteparti Venstre i går sa nei til hele innstrammingspakken hennes, betyr nok ikke all verden på Listhaugs popularitetsmålinger.

Om det i det hele tatt har noen effekt, gjør nok kritikken henne bare mer populær.

Listhaug til VG: - Kritikken går ikke inn på meg

Lite konstruktivt av Venstre

For hvorfor skulle Venstre opptre så lite konstruktivt? Hvorfor sa Venstre et stort, rungende «nei» til alle de 40 forslagene, når partiet i virkeligheten støtter en rekke av dem?

Det ville vært høyst forståelig om Venstre bare krevde konkrete endringer i utvalgte punkter. For det er åpenbart at flere av disse forslagene må endres.

Når Venstre slo seg helt vrang, gjorde de det selvsagt i et forsøk på å øke populariteten blant egne velgere. Dette er indremedisin. Folk i Venstre var rasende.

Men Listhaug lykkes bedre enn Venstre i det politiske spillet. De som hater henne, de hatet henne alt før hun ble innvandringsminister. De som elsker henne, elsker henne bare mer.

Og forelskelsesrus har lett for å smitte.

Les også: Vil sende ut asylbarna så snart de fyller 18 år

MYE OPPSTYR: Sylvi Listhaug sier kritikken ikke skremmer henne. Foto: Trond Solberg , VG

Dårligere inneklima

Én sak er hva velgerne synes om Listhaug. En helt annen ting er politikerne. De skal jo samarbeide. Den blåblå regjeringen trenger hjelp for å få gjennom innstrammingsforslagene.

For den borgerlige regjeringen blir det selvsagt vanskelig når støttepartiene Venstre og KrF ikke støtter dem lenger. Det må være irriterende for de andre medlemmene i den borgerlige regjeringen at Listhaug trøbler til samarbeidet med utspill som provoserer partnerne.

Men stastråden er fremdeles mest partipolitiker, hun snakker til velgerne. Å bedre inneklimaet på Stortinget står åpenbart ikke på Listhaugs oppgaveliste. Det blir opp til de mer diplomatiske i regjeringspartiene å ta på hansker og klatre ned i Listhaugs skyttergraver, støvsuge, snakke med innestemme og trøste.

Men Listhaug må jobbe hardere

Listhaug skal ha for at hun raskt har levert et 40-punkters svar på det alle spør seg om: Hvordan få ned antallet flyktninger som kommer til Norge.

For alle vil jo stramme inn. Partiene har til og med inngått et asylforlik i Stortinget med dette som mål.

Politikerne over hele Europa sliter med å finne gode svar. Danmark er blitt kjent for å ville ta fra flyktninger smykker. Østerrike har satt et tak på 37 500 flyktninger i året.

Listhaugs forslag ligner på disse. De er ment å skremme, å gjøre Norge så lite attraktivt at folk dropper å dra hit.

Men det har gått litt for raskt for Listhaug her og der. For det er en god del som må skrives om i forslaget hennes. Flere av etatene og organisasjonene som har levert innspill, også dem som ikke kritiserer hardheten, varsler om konsekvenser som Listhaugs departement ikke ser ut til å ha tenkt på.

LES OGSÅ: Raja om Listhaug: - En dårlig representant for kristendommen

Men hva er alternativet?

Men slik er det jo systemet skal fungere. Innstrammingspunktene kommer til å bli lagt frem til våren i en mer gjennomarbeidet form.

Venstre på sin side, som har vraket alle punktene, må nesten legge frem sin helt egne versjon. Hva vil de vil ha i stedet?

Hvordan foreslår kritikerne å få til innstramminger?

Slik er det så ofte i innvandringspolitikken. Det er mange gode grunner til å kritisere. Men de som gjør det, må fortelle hva deres alternativ er.

Det stemmer naturligvis det kritikerne sier, det finnes mange eksempler på at Listhaugs forslag blir for harde.

Regler vil alltid føre til at noen havner på feil side. Det er ikke til å unngå.

Det politikerne må prøve å få landet er et sett med regler som gjør myndighetene i stand til å behandle flyktningene mest mulig likt og rettferdig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder