REGULERT SPILLMARKED: Spillautomater, som disse ved Molde sykehus, skapte problemer for spillavhengige. Etter en samlet vurdering ble slike automater forbudt i 2007. Foto: Per Tormod Nilsen , VG

Kommentar

VG mener: Pengespill og kontroll

Pengespill er et delikat politikkområde. Statlige begrensninger kan oppfattes som en offentlig inngripen i private disposisjoner. Samtidig betyr reguleringer at følgene av spillavhengighet reduseres.

VG Leder
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er bra for storsamfunnet, for den enkelte risikospiller, og – i mange tilfeller – for vedkommendes familie. I tillegg betyr reguleringene at overskuddet som pengespill genererer, kanaliseres tilbake til idrett, kultur og frivillig organisasjonsvirksomhet. En viktig del av redningsarbeidet til havs og til fjells finansieres også på denne måten.

Kompleksiteten illustreres av at regelverket for pengespill ikke er harmonisert i EU, til tross for at fenomenet er grenseløst og transporterer med et tastetrykk.

Ulovlig annonsering der ett land bombarderes med spillreklame sendt fra et annet land, via TV, radio eller internett, er en overnasjonal utfordring. Men i EU er dette saksfeltet ett av de få der den enkelte medlemsstat selv avgjør sin nasjonale politikk, selv om pengespill faller inn under EØS-avtalens regler om fri flyt av tjenester og fri etableringsrett.

Norsk Tippings monopol på pengespill er et unntak, slik også EUs stater holder seg med særregler på dette feltet.

Spillseskap vil ha omkamp: Mener idretten går glipp av 500 millioner i året.

EFTA-domstolen har slått fast at den norske modellen, som heller ikke er uproblematisk, er i tråd med EØS-avtalen fordi den er begrunnet i behovet for å forebygge uønsket spilleatferd og å begrense private aktører som kun er i markedet for å berike seg selv.

Konkret har 15 EU-land gått til såkalt IP-blokkering av ulovlige spillsider på nettet. Danmark alene har blokkert 13 hjemmesider som tilbyr spill i strid med nasjonal lovgivning.

Kronikk: Gambling med spillansvarligheten

Mandag utløper Kulturdepartementets frist for høringen om ny spillpolitikk. Den skal legge grunnlaget for en stortingsmelding om spill, hvor både blokkering og en lisensordning blir tema.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) har så langt vært skeptisk til utbudet av til dels aggressive spilloperatører som allerede vegeterer – ulovlig – på det norske markedet.

Vi er enig med statsråden i at det norske ansvarlighetsregimet har fungert godt, og vi mener det bør ligge til grunn som en rettesnor for pengespillpolitikken. Dette er også i tråd med idrettens og frivillighetens ønsker, samt anbefalinger fra høringen.

Les også: Norgesmester med ulovlig spillreklame

Ifølge Lotteritilsynet utgjør det norske markedet for pengespill ca. 10,5 milliarder kroner. Av dette antas rundt 1,2 milliarder å gå rett i lommene på utenlandske gamblingbaroner som ikke har lov til å operere i Norge.

Et strengt lisensregime med økonomiske og etiske krav til spilltilbyderen vil kunne hente noe av dette tilbake til norske formål. En lisensmodell uten konsekvente ansvarlighetstiltak har imidlertid begrenset effekt overfor problemspillere. Da koker det ned til et spørsmål om hvem politikerne mener er den svake part; spillavhengige eller utenlandske spillaktører.


«... det norske ansvarlighetsregimet har fungert godt, og vi mener det bør ligge til grunn som en rettesnor for pengespillpolitikken. Dette er også i tråd med idrettens og frivillighetens ønsker, samt anbefalinger fra høringen.

Les også

 1. Bettingselskaper kan bli sparket ut av
  Norge

  Lotteritilsynet går langt i å anbefale at Norge blokkerer utenlandske spillselskapenes nettadresser – og dermed sparker…
 2. Idrettsforbundet: Vil stoppe de utenlandske bettingselskapene

  Norges Idrettsforbund har ingen planer om å skifte mening om Norsk Tipping-monopolet.
 3. Kronikk: Gambling med spillansvarligheten

  Regjeringens ja til poker er et markant skritt bort fra…
 4. Lotteritilsynet: Vurderer å forfølge norske spillkjendiser

  Lotteritilsynet-direktør Atle Hamar (51) mener kjendiser som Tone Damli (26) og John Arne Riise (34) bør finne seg andre…
 5. Eksperter: Mange mindreårige gambler ulovlig

  Det er et stadig økende problem at tenåringer stjeler kredittkort fra foreldre og spiller bort store beløp…
 6. Norsk Tipping får enerett på reklame til Norge-kampene

  TV-kanalen Max har utenlandske spillselskaper i reklamen til…
 7. Norge får eget «spill-politi»

  Et eget «spill-politi» skal avsløre kriminalitet i pengespillmarkedet.
 8. Lotteritilsynet vil granske spill-kjendisene

  Lotteritilsynet truer med tvangsmulkt og politianmeldelse av Agnes Kittelsen og andre kjendiser som reklamerer for…
 9. Norsk Tipping starter med nettspill

  (VG Nett) Neste år lanserer Norsk Tipping det første virtuelle kasinoet på norsk jord.
 10. Truls Dæhli kommenterer: Rir idretten en døende hest?

  Slåss idretten for en tapt sak når den forsvarer Norsk Tipping og det norske spillemonopolet, eller er kampen mot…
 11. NIF: – Vi er godt kjent med hva disse selskapene har å tilby norsk idrett

  Norges Idrettsforbund mener det vil være «særdeles uheldig» å åpne for full lisensiering – som tallene Unibet fremlegger…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder