BØR FORBYS: – De som vifter med skalpellen foran skrittet til uskyldige babyer, som dekker disse overgrepene bak noe så svakt som «tradisjon», «sedvane» og mantraet «slik har vi alltid gjort det» bør forhindres av lovverket, skriver Egon Holstad.

BØR FORBYS: – De som vifter med skalpellen foran skrittet til uskyldige babyer, som dekker disse overgrepene bak noe så svakt som «tradisjon», «sedvane» og mantraet «slik har vi alltid gjort det» bør forhindres av lovverket, skriver Egon Holstad. Foto: Ronald Johansen

Debatt

Kast skalpellene! La babyene være i fred.

Island ser nå ut til å bli det første landet i Europa som forbyr omskjæring av guttebarn. I så måte er det en juridisk bragd som vil overskygge samtlige norske OL-medaljer, bare med et pennestrøk.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

EGON HOLSTAD, kommentator i VGs samarbeidsavis iTromsø

Det var en gledelig nyhet VG kunne berette om på mandag, via den engelske avisen The Guardian. Det er altså sannsynligvis et flertall i det islandske parlamentet for å forby omskjæring av guttebarn. Norge burde dermed følge etter, eller skynde seg, så vi kan slå dem på målstreken. Dette er nemlig å heie frem fornuften.

Vi må aldri slippe tak i dette temaet før vi får bukt med problemet. For det er et problem at voksne mennesker påberoper seg retten til å skjære i penisene på friske guttebarn, fordi de samme voksne har religiøse dogmer som befaler dem å gjøre det. Ingen andre enn leger bør ha lov til å skjære i babyer og små gutter, og det burde kun være lov hvis det var medisinske årsaker til det.

les også

Island kan bli det første landet i Europa til å forby omskjæring

Jeg har skrevet om dette en rekke ganger, og jeg blir fortsatt like opprørt og rasende over det hver eneste gang jeg gjør det, simpelthen fordi det moralske kompasset alltid er skrudd inn mot hvilke hensyn jeg setter øverst, og det vil være barnas ve og vel, hundre av hundre ganger.

De som vifter med skalpellen foran skrittet til uskyldige babyer, som dekker disse overgrepene bak noe så svakt som «tradisjon», «sedvane» og mantraet «slik har vi alltid gjort det» bør forhindres av lovverket.

Voksne skal passe på, vokte over og skjerme barn mot farer og det som kan såre dem. Det er voksne menneskers primære oppgave her i livet. Og de som føler for å skjære bort deler av sitt eget kjønnsorgan får eventuelt bare vente til de er gamle nok til å bedrive det eller andre, kunstige inngrep i og på kroppen sin, av enten religiøse eller kosmetiske årsaker.

Her er noen klassiske argumenter for å fortsette med denne, enn så lenge, lovlige aktiviteten.

les også

Barnets frihet står sterkest

«Hvis vi forbyr det, vil de bare dra til utlandet»
Hvis vi skal lage et lovverk basert på at folk vil dra til utlandet for å begå lovbrudd, vil ganske mange lover vi i dag ser på som selvsagte og moderne gå dukken i samme dragsuget. Begrepet «å helle barnet ut med badevannet», enn si det omskårne, vil i så fall nå nye høyder. Lovene våre må alltid lede an mot det samfunnet vi selv ønsker, og så får de som vokser opp og bosetter seg her rette seg etter dem. Bryter de lovene, må de straffes etter gjeldende paragrafer.

«Da blir det bare mørketall»
Poenget er beslektet med det nevnt over, og lar seg vanskelig overføre på andre områder. Jeg ser spørsmålet om abort nevnes under dette poenget, men det er en sammensausing av to vidt forskjellige anliggender. Selvbestemt abort handler om kvinners frihet til å bestemme over egen kropp. Ikke religiøse voksnes trang til å påføre babyer fysiske, irreversible skader. Religiøse krefter har dessuten ikke vært spesielt hjelpsomme i å bistå kvinner i deres kamp for selvstendighet, verken her til lands eller i verden for øvrig.

«Det er mange helsegevinster med omskjæring»
Det er nærliggende å tro at darwinistiske mekanismer hadde ordnet opp i dette for lenge siden, om det var slik at forhud på generell basis var et helsemessig problem. Gutter fødes med forhud. Eller «skapes», som det heter i religiøse kretser. Men så la skaperverket være ubesudlet, da. Og la barnas friske vev og kjønnsorganer være i fred.

les også

Omskjæring av norske guttebarn: Frp skal signalisere at de er det «norskeste av det norske»

«Det blir umulig å praktisere religionen sin om det blir slik her til lands»
Dette argumentet kommer fra både jødiske og muslimske trossamfunn, som begge insisterer på å skjære i friske babypeniser. Jeg har stor respekt for prinsippet om religionsfrihet. Det er et av de viktigste prinsippene vi har her til lands, at vi kan tro på hva vi vil, eller la være å tro overhodet. Men i denne friheten ligger det også et ansvar, nemlig at praktiseringen av ens egen tro ikke skal ramme uskyldige. Og der går grensen i god tid før man tillater at det skal skjæres i babyer. Jeg tror dessuten motstanden i religiøse miljø ville vært nokså massive om ateistiske foreldre pleide å tatovere barna sine. Med rette.

OMSKJÆRING: Hensynet til barnet trumfer alle andre hensyn, enten de er religiøse eller påståelig medisinske/helsemessige, skriver Holstad. Foto: FRODE HANSEN / VG

«Det har alltid vært sånn»
Dette er det svakeste argumentet av dem alle. Skulle man følge denne logikken, ville vi satt en effektiv stopper for alle fremskritt, og vi kunne forlatt sivilisasjonen og klatret opp i trærne igjen. Det samme argumentet ble brukt for å fortsette med omskjæring av jenter. Det ble brukt mot samtlige borgerrettigheter vi i dag regner som selvfølgelige, for eksempel da først allmenn stemmerett ble innført, og senere da kvinner også fikk den samme rettigheten. I 1906 ble Finland det første landet i Europa til å innføre det, og i Norge kom vi diltende sju år etter. Jeg er helt sikker på at det var masse menn som da bryskt og indignert hevdet «det har alltid vært sånn», og som nektet. I dag ler vi av dem.

Omskjæring av barn må stoppes. Hensynet til barnet trumfer alle andre hensyn, enten de er religiøse eller påståelig medisinske/helsemessige (der dokumentasjonen glimrer med sitt fravær).

les også

SV og omskjæring

Prøv å google «Circumcision» og trykk på bildesøk, alle dere som mener at omskjæring av guttebarn er problemfritt, at det ikke er smertefullt for dem det skjæres i, og som mener at religiøse dogmer er viktigere enn hensynet til barnet.

Og tygg på det faktum at man i Norge innførte forbud mot ørekupering av hunder allerede i 1954, mens kupering av haler ble forbudt i 1988, for 30 år siden. Det vestlige landet Norge, der hunder har et sterkere rettsvern enn guttebabyer. Nå er det nok. Nå må vi ta neste steg.

Hvis Island fører an, bør resten av Europa komme etter. La oss gå for gull eller sølv, nå som landet vårt allerede er i en så god medaljestim. Så kast skalpellene. La babyene være i fred.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder