Kommentar

Dieselopprør vs. klimakamp

Av Per Olav Ødegård

Foto: Roar Hagen

65 000 mennesker demonstrerte i helgen i Brussel med krav om politisk handling i miljøkampen. Når politikerne faktisk handler, ved å øke prisen på bensin og diesel, utløser det voldsomme protestbølger.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over ett år gammel

I Paris i 2015 ble nesten alle land enige om at temperaturstigningen på kloden må begrenses til godt under to grader. I helgen var samme by åsted for gatekamper mot president Emmanuel Macrons varslede økte avgifter på fossilt brensel.

les også

FN: 2018 kan bli blant verdens varmeste år

Det koster å redde klodens klima. At den som forurenser må betale høres ut som et fornuftig prinsipp, inntil det rammer en selv. Når politikere foreslår å øke avgiftene på bensin og diesel, blir det demonstrasjonstog og internettkampanjer. I Frankrike har hundretusener demonstrert mot avgiftsøkningen de tre siste helgene.

Det er et forvarsel om hvor krevende det blir å omsette luftige grønne ambisjoner i praktisk politikk. I går åpnet det viktigste klimatoppmøtet siden Paris i Katowice i Polen, uten den franske statsminister Edouard Phillippe som paradoksalt nok sitter i politiske krisesamtaler på grunn av diesel-opprøret.

les også

Macron innkaller til hastemøte etter Frankrikes verste gateuro på flere år

På COP24 skal verdens land forsøke å bli enige om et regelverk for Parisavtalen og mer ambisiøse målsettinger for utslippskutt. FNs generalsekretær Antonio Guterres sa at vi i dag ikke gjør nok, og dessuten handler for sent, til å forhindre irreversible og katastrofale klimaødeleggelser.

Han viste til at de globale utslippene stiger, at konsentrasjonen av karbondioksid er den høyeste på tre millioner år og at 20 av de varmeste årene har inntruffet de siste 22 år. For å unngå de alvorligste konsekvensene må utslippene av drivhusgasser reduseres 45 prosent fra 2010 til 2030. For å lykkes må vår bruk av fossile brensler reduseres kraftig på kort tid.

En betydelig del av kuttet må tas innenfor transportsektoren. Hvor vanskelig dette blir å gjennomføre i praksis illustreres av reaksjonene på Macron-regjeringens forslag om å øke avgiften på bensin med åtte øre og diesel med 32 øre.

De hundretusener som de siste helgene har iført seg gule vester for å protestere mot økte bensin- og dieselavgifter tilhører ikke radikale grupper som gjerne søker konfrontasjon med opprørspoliti i gatene. Mange kommer fra steder på landsbygda og i byer der arbeidsledigheten er høy, inntektene lave og dyrere drivstoff ble dråpen som fikk det til å renne over. For noen år siden ble de oppmuntret til å kjøpe diesel- fremfor bensinbiler, fordi diesel var drøyere og CO2-utslippene lavere.

På grunn av sosiale medier er aksjonen mot høyere drivstoffpriser blitt en landsomfattende bevegelse som forener folk i opposisjon mot Macron, inkludert både ytre høyre og venstre fløy. Dette er ikke noe marginalt fenomen. Meningsmålinger før helgen viste at to av tre franskmenn støtter protestene. Det som presenteres som et miljøtiltak oppfattes av mange velgere som en usosial politikk som bare øker de økonomiske forskjellene.

les også

Over 100 skadet – demonstranter i Paris møtt med tåregass, sjokkgranater og vannkanoner

I Katowice er FNs generalsekretær bare den første i rekken av talere som de neste to ukene vil beskrive katastrofen vi står overfor hvis vi ikke handler raskt og effektivt for å kutte utslippene. Et av dokumentene det vil bli vist til er høstens rapport fra FNs mellomstatlige panel om klimaendringer (IPPC).

FNs eksperter påpeker at for å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader vil det kreve hurtige og omfattende endringer i et omfang menneskeheten aldri tidligere har sett. Forpliktelsene fra Paris er utilstrekkelig og vil føre til at gjennomsnittstemperaturen stiger med tre grader innen 2100. Amerikanske myndigheter analyserer at økningen kan bli fire grader, hvis ikke noe gjøres. Det vi gjør de neste årene vil avgjøre livsgrunnlaget for kommende generasjoner.

les også

Verdensbanken lover 200 milliarder dollar i klimamidler

En slik omstilling vil kreve politisk vilje og bred oppslutning i opinionen. Det er vanskelig å se at den er tilstede. Dyrere diesel i dag vekker større engasjement enn faren for klimaødeleggelse i morgen. Politikere vil ikke gjennomføre omstillinger som fører til at de taper neste valg. I Paris var USA en pådriver, nå tar president Donald Trump USA ut av klimaavtalen. Han tror ikke på de alarmerende rapportene. På kalde dager bruker han på Twitter ironisk å etterlyse hvor det blir av den globale oppvarmingen.

For tre år siden feiret verdens ledere at de var blitt enige om den ikke-bindende Parisavtalen. Siden den gang har diplomatiet beveget seg fremover i sneglefart. Forhandlerne i Katowice har en stor oppgave. De må lage et sett av regler som alle land anerkjenner, med utslippsforpliktelser som svarer på de akutte utfordringene. Det er ikke umulig, bare ekstremt krevende.

Les også

 1. Over 100 skadet – demonstranter i Paris møtt med tåregass, sjokkgranater og vannkanoner

  Minst 287 personer er ifølge politiet pågrepet under de voldelige demonstrasjonene i Paris.
 2. Flammende advarsel

  Skogbrannene kommer oftere og er farligere enn før. Global oppvarming er en av årsakene.

Mer om

 1. Klimapolitikk
 2. Paris
 3. Emmanuel Macron
 4. Parisavtalen
 5. Klima
 6. CO2
 7. Diesel

Flere artikler

 1. Klimakrisen: Ingen kan si at vi ikke ble varslet

 2. Mørk realisme i Katowice

 3. Avgjørende klimavalg

 4. Alarmerende klimarapport

 5. Ny økning i utslippene av CO₂

Fra andre aviser

 1. Klimaet, eliten og det bilkøyrande folket

  Bergens Tidende
 2. Mer enn 700 arrestert i Paris: Demonstranter tatt med hammere og køller, politiet brukte tåregass og skjold

  Aftenposten
 3. Dette blir det klimakrangel om i Polen

  Bergens Tidende
 4. BT mener: «De globale klimagassutslippene øker fremdeles. Det kan ikke fortsette.»

  Bergens Tidende
 5. Presset mot Macron øker i Frankrike

  Aftenposten
 6. Kampen om klimakravene: – Det er i lokalsamfunnet endringene må skje

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no