Kommentar

Brexit: Stor ståhei for ingenting?

Av Yngve Kvistad

Foto: TEGNING: ROAR HAGEN

Theresa May har fått EUs aksept for «et juridisk bindende tillegg» til brexitavtalen. Men hvis forslaget til utmeldingstekst igjen blir avvist av Underhuset, kan brexit bli utsatt på ubestemt tid.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over ett år gammel

Mye står på spill i britisk politikk denne uken. Så mye at det fortsatt er usikkert om en revidert avtale i det hele tatt rekker å bli lagt frem til votering tirsdag kveld.

Mandag sto de avsluttende samtalene mellom Storbritannia og EU bom fast. Ifølge Irlands statsminister ble det jobbet iherdig i kulissene utover ettermiddagen for å få til et siste møte mellom May og EU-president Jan-Claude Juncker i Strasbourg senere på kvelden.

Like etter klokken 23 kunngjorde Mays visestatsminister David Lidington at det var oppnådd «en juridisk bindende» endring av forslaget til EU-avtale.

les også

Britisk bilindustri skjelver: For Toyota er brexit «et absolutt mareritt»

Endringen vil være helt avgjørende. Men fortsatt kjenner bare noen få detaljene om hvilke garantier det er snakk om. Hvor konkret er dette?

Labour-leder Jeremy Corbyn har allerede sagt at hans gruppe vil stemme mot.

Uten en ny enighet partene imellom har statsministeren strengt tatt ikke noe annet å servere parlamentarikerne i Westminster enn da hun led sitt historiske nederlag i januar. Å møte opp i Underhuset med det samme som sist blir bare enda en ydmykelse for Theresa May.

På den annen side: Det har ikke stoppet henne tidligere. Tvert imot.

Tirsdag er det 17 dager til Storbritannia etter planen skal forlate EU. Klokken 23 lokal tid fredag 29. mars – det vil si midnatt norsk tid – er britenes EU-medlemskap historie. Da opphører alle avtaler, lover og forordninger som gjensidig har regulert forholdet mellom øyriket og Europaunionen gjennom fire tiår.

les også

Brexit: Historisk nederlag

For å skape en mykest mulig overgang, har Theresa May forhandlet frem en overenskomst som beskriver hvordan Storbritannia og EU skal forholde seg overfor hverandre inntil nye reguleringer er på plass. Ingen perfekt avtale for en land som i 40 år har nytt godt av EUs privilegier, men en god avtale for en nasjon som vil utforske alenegang.

Det som ligger på bordet er altså betingelsene for selve skilsmissen. Og kun det. Når den er avklart, starter de mange forhandlingene som må til for å lage nye handels- og samarbeidsavtaler.

Mange briter tror at Mays fremlegg er siste ord. At Storbritannia blir en vasallstat under Brussel hvis hennes avtaletekst blir vedtatt.

les også

Det går en grense for Theresa May

Det er ikke så rart. Tory-opprørerne på høyre flanke i statsministerens eget parti har gjort sitt ytterste for å undergrave regjeringssjefen i så måte. Strategien har vært vellykket hvis målet var å skape mest mulig kaos og uro rundt Theresa May for å destabilisere henne. Og for enkelte har nok motivet først og fremst vært nettopp det; en maktkamp om ledervervet i Det konservative partiet. Brexit var aldri noe mål. Det er et middel. Spør bare Boris Johnson.

Så, hva nå?

les også

Mays Plan B

Theresa Mays rådgivere og flertallet i regjeringen har bedt henne vente med å legge frem skilsmisseavtalen inntil hun har noe substansielt nytt å tilføre. Om det som nå foreligger er troverdignok for hjemmepublikum, gjenstår å se.

Forutsatt at hun ikke hører på dette og likevel møter opp i Underhuset i kveld, og hun – stikk i strid med bookmakernes tips – får gjennomslag, da går Storbritannia ut av EU i ellevte time 29. mars. Det betinger at ganske mange må skifte mening.

Men skulle avtaleforslaget lide samme skjebne som sist, må de folkevalgte i nasjonalforsamlingen møtes igjen i morgen, onsdag, for å bestemme om Storbritannia skal forlate Europaunionen uten en avtale. Det er det ikke flertall for, ifølge utregninger i flere britiske medier.

Da må parlamentarikerne atter komme sammen, på torsdag, for så å avgjøre om iverksettelse av den såkalte Artikkel 50 skal utsettes. I praksis vil det bety at hele utmeldelsesprosessen settes på vent – inntil videre.

les også

Brexit: et evig Shakespeare-drama

Theresa May har hele tiden avvist et slikt scenario, angivelig fordi det ville svekke hennes forhandlingsposisjon overfor Brussel. Det virker rimelig. Hun trenger å få en tydeligere avklaring fra EU om hvordan grensespørsmålet i Nord-Irland skal løses. Det er innrømmelser som kan komme fem på tolv, hvis EU skjønner at britene virkelig tar sjansen på å bryte ut av unionen uten noen avtale. May synes å ha fått noe, men kanskje ikke nok til å overbevise hardlinerne i egne rekker. Det vil i så fall vise seg i tirsdag kveld. Siste ord er neppe sagt.

Samtidig kan man begynne å lure på om det er dette hun har styrt mot hele tiden. Både i Labour og Tory-partiet er det flertall for utsettelse, om enn ulikt motivert.

les også

Kulturrevolusjon mot Corbyn

Mange Tory-opprørere innser at brexit-striden har skadet partiet og kan stemme for å utsette Artikkel 50 i håp om å reparere noen broer og konsolidere stillingen. Labour øyner nyvalg, subsidiært en ny folkeavstemning. May frykter ingen av delene. Nyvalg nå vil ydmyke Labour-leder Jeremy Corbyn. Ny folkeavstemning vil ydmyke Boris Johnson. Statsministeren på sin side ser muligheter for to utfall når det strammer seg til som nå:

Enten får hun avtalen sin gjennom. Da vinner Theresa May.

Eller så utsettes brexit på ubestemt tid. Brexit-motstander May vinner da også.

Les også

 1. Brexit: et evig Shakespeare-drama

  STRATFORD (VG) – Å være eller ikke være i EU, det er svaret, tenkte David Cameron.
 2. Nå vil ikke britene ut av EU

  Flertallet i den britiske befolkningen som ønsker fortsatt EU-medlemskap har steget til 56 prosent.
 3. The identity, stupid

  Benedict Cumberbatch spiller Brexit-mesterhjernen Dominic Cummings i den nye, og nifse, dramafilmen som…
 4. En ventet politisk rystelse

  Når sju parlamentarikere nå går ut av det britiske arbeiderpartiet Labour i protest mot «corbynismen», viser det en dyp…
 5. Slik vil Theresa May unngå enda et Brexit-nederlag

  LONDON (VG) En mer samarbeidsvillig Theresa May kom i ettermiddag til Underhuset for å legge frem sin plan B.
 6. De må gjøre Theresa May til syndebukk for å redde sitt eget skinn

  Den militante høyresiden i det britiske konservative partiet sier blankt nei til Theresa Mays Brexit-plan – uten selv…
 7. Corbyn anklages for å ha kalt May «en dum kvinne»

  Labour-leder Jeremy Corbyn havnet i trøbbel etter at han angivelig kalte statsminister Theresa May «en dum kvinne» under…
 8. Dette må du vite om brexit nå

  Kranglingen i Storbritannia om hvordan landet skal forlate EU kan forvirre de fleste.
 9. Derfor motarbeides May av høyresiden

  Hva er 50 mil langt og skiller gjennombrudd fra sammenbrudd?
 10. Brexit - forbannelse og symptom

  Som det mytiske Sverdet i steinen er Brexit den nye nasjonalforbannelsen; bare britenes rettmessige leder kan trekke det…

Mer om

 1. Storbritannia
 2. Brexit
 3. EU
 4. Theresa May
 5. Boris Johnson
 6. Jeremy Corbyn
 7. Nord-Irland

Flere artikler

 1. Brexit: Historisk nederlag

 2. Nå vil ikke britene ut av EU

 3. Brexit: «Få det gjort»

 4. Ennå ikke i mål

 5. Mays Plan B

Fra andre aviser

 1. Johnson sliter med å få flertall etter gårsdagens brutale partiutrensking

  Aftenposten
 2. – Er i ferd med å begå et slags «sjokkbrekk» mot vårt demokrati

  Bergens Tidende
 3. Overhuset gir grønt lys for brexitutsettelse

  Bergens Tidende
 4. Erkefiendene gjør et siste desperat forsøk på å snakke sammen. Er det en dødspakt eller kan det bli en lykkelig slutt på brexit?

  Aftenposten
 5. Prøver å gjøre alle til lags med ny brexit-strategi

  Bergens Tidende
 6. Boris Johnson foreslår nyvalg

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder