Debatt

8 om 8. mars: - Jeg eier ikke din skam

Alle kvinner må kunne kreve sine grunnleggende rettigheter, og vi må stå sammen med de som ikke kan gjøre det alene.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

NANCY HERZ (21), Samfunnsdebattant og forfatter

Det viktigste for meg denne kvinnedagen er å inspirere andre unge mennesker, og særlig kvinner, til å stå opp mot de som prøver å kontrollere eller begrense dem, samt sette fokus på interseksjonell diskriminering.

Kvinnekampen gjelder for alle, og kvinners rettigheter er menneskerettigheter. Det er viktig å klare å ta denne kampen med en anti-rasistisk og feministisk kjerne, og være tydelig på at disse verdiene ikke er motsetninger. Vi kan slå hardt ned på rettighetsbrudd og tvang, uten å definere andre sine liv eller deres kamper for dem.

les også

8 stemmer om 8. mars

Skam og negativ sosial kontroll, som jeg har snakket mye om de to siste årene, er noen av disse mekanismene som begrenser. Som kvinner opplever vi også sexisme og diskriminering kun i kraft av vårt kjønn. Som minoritetskvinne har jeg opplevd rasisme, og de som er enda mørkere i huden enn meg, er synlig muslim eller på en annen måte er «annerledes» enten det gjelder funksjonsevne, seksuell legning eller kjønnsuttrykk, opplever diskriminering basert på hvem de er.

ALLE kvinner må kunne kreve sine helt grunnleggende rettigheter, og vi må stå sammen med de som ikke kan gjøre det alene. Solidaritet har ikke gått ut på dato.

les også

8 om 8. mars: Ikke kall det en sex-skandale!

Det som er felles for all kvinnekamp, enten det handler om negativ sosial kontroll eller lik lønn for likt arbeid, er at det er viktig å kunne definere det for å kunne gjøre noe med det. Vi må kalle det for urett. Og vi som kvinner kan rammes like hardt av begge deler, og det finnes ingen rangstige for viktigste kvinnesak.

Når vi setter ord på uretten vi ser, er det lettere å gjøre noe med det. I tillegg blir det enklere å rette skammen der den hører hjemme, ikke hos den som opplever noe vondt, men hos den som utøver det. Sammen må vi endre strukturene, bekjempe de kreftene som vil begrense oss, og heve stemmene våre for oss selv og andre.

Mitt mantra denne kvinnedagen er som jeg og mine medforfattere skriver i boka Skamløs: Jeg eier ikke din skam.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder