NEI-GENERAL: – Den profilerte nei-politikeren Boris Johnson, hvis klovnete personlighet tildekker krystallklare politiske ambisjoner, ønsker å styrte David Cameron og innsette seg selv som statsminister – på samme måte som Churchill avsatte Chamberlain, skriver Nick Cohen. Foto: Matt Dunham Ap

Debatt

Den norske løsningen

Jeg tror pro-EU-kampanjen vinner i folkeavstemningen, men jeg er langt fra sikker, for vi lever ikke i normale tider, skriver den britiske journalisten og forfatteren Nick Cohen.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fire år gammel

NICK COHEN, forfatter og journalist

Ikke siden det tyske angrepet på Norge i 1940, som betydde slutten på Neville Chamberlains statsministerkarriere og brakte Winston Churchill til makten, har Norge blitt like mye diskutert her i Storbritannia som nå.

Nick Cohen.

De som støtter et fortsatt britisk EU-medlemskap, advarer mot Norges «liksom-demokrati» gjennom EØS-avtalen. Utmeldingskampanjen, de som ønsker et såkalt «brexit», avviser Espen Barth Eide og andre norske politikere som advarer oss mot farene ved å følge det norske eksempelet som EU-marionetter.

EØS-Norge som modell?

Det har blitt kjørt propagandakampanjer fra begge parter, selvsagt, men den åpenbare mangelen på substans i brexit-kampanjen er forbløffende. Politikere langt ute på høyrefløyen, som dominerer anti-EU-kampanjen, vil at britene skal ta en ekstremt viktig avgjørelse, men de tilbyr ingen helhetlig plan om hva vi skal gjøre hvis vi melder oss ut av EU.

I årevis har de utpekt Norge som modell. «Folk i Norge, Sveits og Island er fornøyde», forklarte Nigel Farage fra det høyrepopulistiske uavhengighetspartiet (UKIP) i 2015. «Disse landene har sine egne avtaler for å opprettholde den typen internasjonale handelsrelasjoner som de vil ha.»

Høyrevridde i dette landet er som medlemmer av en privat klubb. De leser de samme avisene, tenker de samme tankene og legger sjelden hverandres fordommer under lupen.

Straks EU-kampanjen begynte, stilte høyresidens kritikere de vanskelige spørsmålene som den burde spurt seg selv. De understreket at Norge vitterlig kunne handle fritt med EU-land. Dessverre må Norge også betale penger til EU og akseptere fri arbeidsinnvandring innenfor EU-sonen. Dette, hevdet de, var det verste fra begge verdener; å samtykke til EUs vedtak uten å ha noe å si når avgjørelsene blir tatt.

Få flere kommentarer: Følg VG Meninger på Facebook

Johnsons maktambisjon

Anti-EU-kampanjen avsluttet umiddelbart alt slikt snakk om Norge. Den profilerte nei-politikeren Boris Johnson, hvis klovnete personlighet tildekker krystallklare politiske ambisjoner, ønsker å styrte David Cameron og innsette seg selv som statsminister – på samme måte som Churchill avsatte Chamberlain.

Les også: Boris' exit

Jeg og mange andre britiske journalister og politikere er overbeviste om at han ikke tror på ett eneste ord av det han selv sier, og at han kun ble med på brexit-siden for å mobilisere høyresidens støtte i kampen for å bli ny statsminister.

Hvis han blir Camerons etterfølger, har vi allerede fått en forsmak av hvor kaotisk Johnsons styre vil bli. Vi kunne hatt to folkeavstemninger, foreslo han på et tidspunkt. Vi burde stemt imot medlemskap i nåværende form, men istedenfor å forlate EU burde vi ha forhandlet frem en bedre avtale, og deretter holde enda en folkeavstemning for å gi folkelig legitimering til den nye, forbedrede avtalen. Johnsons idé overlevde ikke Camerons harsellering over det virkelighetsfjerne forslaget.

I desperasjon foreslo brexit-kampanjen at om vi ikke kunne holde to folkeavstemninger, og om vi ikke kunne være som Norge, kanskje vi kunne få samme ordning som Canadas forhold til EU, eller kanskje Albanias?

I normale tider ville denne rablende politikken satt dem i et latterlig lys. Men vi lever ikke i normale tider. Og selv hvis du spurte meg om å gjette, ville jeg sagt at pro-EU-kampanjen kommer til å vinne, men jeg er langt fra sikker.

Innvandringen

I Storbritannia, som i store deler av Europa, har raseriet mot innvandring vokst enormt. Det er for lett å avfeie det som «rasisme». Vi har såvisst noen genuine rasister her. Men mye av uroen skyldes antallet innvandrere. Mellom 1993 og 2014 har gruppen utenlandskfødte i Storbritannia mer enn doblet seg fra 3,8 millioner til omtrent 8,3 millioner. I løpet av den samme perioden har antallet utenlandske statsborgere økt fra nærmere to millioner til mer enn fem millioner.

Brexit-kampanjen argumenterer for at vi ikke kan gjøre noe for å forhindre at innvandrere fra Øst-Europa kommer hit så lenge vi blir værende i EU, og i teorien har de rett. På en merkelig måte hjelper også jihadistisk terrorisme og Paris-massakren anti-europeerne.

Rasjonelt sett er den tryggeste kursen å drive tettest mulig samarbeid med europeisk politi og etterretning. Men følelser er ofte like viktig i politikk som fornuft. Særlig blant de eldre finnes det en nostalgi for det hovedsakelig hvite og fredelige Storbritannia fra fortiden – eller i hvert fall den fortiden de husker. Med lenger forventet levetid har vi fått en betydelig andel eldre velgere. I 2015-valget i Storbritannia var de over 65 år dobbelt så tilbøyelige som 18-24-åringer til å stemme. Det er ikke umulig at i en folkeavstemning med lav valgdeltakelse, kan de gamle komme til å melde Storbritannia ut av EU.

Krav om EØS- tilknytning

Og så er det unionen selv. Den er ikke akkurat noe inspirerende syn. Det katastrofale euro-eksperimentet har maltraktert Sør-Europa. EU klarer nesten ikke å håndtere flyktningkrisen. Populistpartier reiser seg overalt og hevder at ting har gått for langt, for fort. Hvorfor burde Storbritannia bli værende?

Ved å unngå å være for spesifikke, har brexit-kampanjen fått store propagandafortrinn. Den kan love hva den vil, og motstanderne klarer ikke å arrestere dem.

Men hvis Brexit-kampanjen vinner, vil hellet ta slutt. Hver eneste seriøs finansinstitusjon, fra Det internasjonale pengefondet (IMF) til Organisasjonen for økonomisk sikkerhet og samarbeid (OECD), har konkludert med at en utmelding kommer til å innlede en økonomisk krise i Storbritannia, og muligens også i resten av Europa.

Under slike omstendigheter kommer presset fra britisk forretningsliv om å inngå en frihandelsavtale med EU til å bli massivt. De kommer til å kreve at vi blir medlem av EØS.

Det vil si at en Boris Johnson-regjeringen må glemme alle sine løfter om sikre jobber og stans i innvandringen fra EU. Hvis den økonomiske krisen hadde vært i nærheten av den eksperter spår vil komme med en utmelding, ville de fleste velgerne vært enige om å forbli i EU.

Med andre ord, en dag, kanskje snart, vil britene bli norske også.

Les også

 1. En tragedie og et mareritt

  Flyktning- og migrantkrisen er en humanitær tragedie. Den er også i ferd med å bli et politisk mareritt for Europa.
 2. Flertall av briter vil forlate EU

  To ferske meningsmålinger viser et flertall blant briter for å forlate EU.
 3. På Gibraltar frykter de at Spania stenger grensen hvis Storbritannia forlater EU

  Gibraltars førsteminister frykter at Spania vil forsøke å presse fram delt suverenitet over territoriet dersom…
 4. Kommentar: Brexit kan smitte til andre EU-land

  Tilhengerne av et samlet Europa vil få en stri tørn om Storbritannia velger å forlate EU.
 5. Kommentar: Ryanair-sjefen snur: Advarer mot Brexit

  Tunge, saklige argumenter taler for at britene bør fortsette sitt EU-medlemskap, men Nei-siden har et fortrinn – den…
 6. Brexit-debatten kler av Norge og EØS

  Den britiske EU-debatten har klar relevans for norsk EU-debatt. Nye britiske utgreiingar viser at alternativa til EØS og…
 7. Cameron mener Brexit kan true freden i Europa

  Statsminister David Cameron advarer britene mot å stemme for at Storbritannia går ut av EU og sier det kan true freden i…
 8. Obama på London-tur: – Hold sammen med EU

  Skjebnedagen for britisk EU-medlemskap nærmer seg med stormskritt. Nå er Obama i London for å advare mot konsekvensene…
 9. Finansministeren advarer mot Brexit: – Britiske familier blir permanent fattigere

  «Konklusjonen er klar. For Storbritannias økonomi og familier vil det å forlate EU bli et eksepsjonelt, selvpåført…
 10. Kommentar: De unge avgjør britenes EU-valg

  Eurofile popartister og progressive rockeband med et bankende hjerte for Europa kan motvillig føre Storbritannia ut av…
 11. Kommentar: Borgerkrig på høyresiden

  EU-spørsmålet er ikke lenger en tikkende bombe i den britiske regjeringen.
 12. Boris' exit

  Maktkampen drar seg til i Tory-partiet og både Storbritannias og EUs fremtid står på spill.
 13. Kommentar: Slaget om Storbritannia

  Kampen om Storbritannia er i gang. Den er personlig.
 14. Farvel Europa

  Britisk utmelding av EU, Brexit, vil virke som en bredside mot en EU-skute som allerede har slagside.

Mer om

 1. EU
 2. EØS
 3. Storbritannia
 4. Euro

Flere artikler

 1. Toryene innleder hard lederkamp: Brexit-generalen trekker seg

 2. Derfor ble det brexit

 3. John Major: – Bedragersk EU-kampanje

 4. Kommentar: Ryanair-sjefen snur: Advarer mot Brexit

 5. Obama på London-tur: – Hold sammen med EU

Fra andre aviser

 1. Måling: Britisk flertall for fortsatt EU-medlemskap

  Fædrelandsvennen
 2. Gamle venner er blitt bitre fiender

  Bergens Tidende
 3. Boris Johnsons far er imot brexit

  Fædrelandsvennen
 4. Det blir ingen Brexit. I stedet blir det kaos og massiv politikerforakt. | Mariette Chr. Bøe

  Aftenposten
 5. Full krangel mellom Juncker og Farage

  Aftenposten
 6. Johnson stiller seg bak Leadsom som toryleder

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder