Leder

Norge må bidra mot zika

Smitte av zikaviruset har fått norske myndigheter til å advare gravide mot å reise til Miami, sammen med en rekke andre land viruset finnes i. Zikasmitte gir vanligvis ingen eller bare milde symptomer, men kan føre til fosterskade. Derfor er det fornuftig av Folkehelseinstituttet å være så raskt ute med et tydelig råd. De gir også detaljert informasjon til nordmenn som har reist i zikainfiserte-områder. Gravide som har vært i slike land skal ha oppfølging av helsetjenesten.

Les også: Gravide Maria skremt av viruset

Men alene står Norge maktesløs i kampen mot sykdommen, som vi foreløpig har altfor lite kunnskap om. Forsøk med vaksine ligger helt i startgropen. Det trengs midler til å forske frem behandling, og det trengs omfattende internasjonalt samarbeid for å begrense utbruddene. Norge bør være en pådriver for å styrke dette arbeidet, smittsomme sykdommer må høyere opp på dagsorden. For mens verdenssamfunnet snakker mye om beredskap, særlig mot terror, har vi hatt en tendens til å glemme epidemiene.

Bakgrunn: Dette er zikaviruset

En god stund før zikaviruset fikk noe som helst oppmerksomhet i mediene, advarte Verdens helseorganisasjon (WHO) om at dette er en av 11 infeksjonssykdommer som kan utvikle seg til å bli globale epidemier. Samtidig mangler WHO ressurser til å handle raskt nok.

VG i Miami: – Skremmende at det sprer seg så fort

Like før zika brøt ut, herjet ebola, som viste at lokalsamfunn og nasjoner var fullstendig uforberedt. Langt over 11 000 mennesker døde før utbruddet var under kontroll. En uavhengig internasjonal kommisjon konkluderte i etterkant med at ebola avslørte farlige mangler i det internasjonale systemet som skal forhindre, forberede og svare på utbrudd av smittsomme sykdommer. Kommisjonen pekte på at det investeres langt mindre i forsvaret mot pandemier enn mot andre sikkerhetstrusler, som krig, terrorisme, naturkatastrofer og finanskriser. Den tidligere amerikanske finansministeren og Harvard-rektoren Larry Summers mener trusselen kan sammenlignes med faren for klimaendringer i dette århundret.

Få flere kommentarer og kronikker: Følg VG Meninger på Facebook

Selv her langt oppe i nord rammes vi av sykdommer vi tidligere ikke hadde kjennskap til. Flere nordmenn, blant dem også flere gravide, har fått påvist zikavirus. Dette er en av globaliseringens baksider, og vi ser det samme med spredningen av resistente bakterier og andre sykdommer som det ikke finnes behandling for. Og det går ikke over. For om det ikke er zikavirus som truer, så er det noe annet. Det er ikke et spørsmål om det kommer en ny global pandemi av et eller annet slag. Det er bare et spørsmål om når. Derfor kan vi ikke sitte rolig og vente på det neste angrepet.

Mer om

 1. Zikaviruset
 2. WHO
 3. Folkehelseinstituttet
 4. Helse
 5. Fødsel
 6. USA

Flere artikler

 1. 20 år siden galskapen rådet i Europa

 2. Chelsea Clinton: Brent barn skyr pressen

 3. Et avgjørende valg

 4. Gi meg de rene og ranke

 5. Abortkamp i revers

Fra andre aviser

 1. Nordmann pågrepet for trusler mot politiet i USA

  Aftenposten
 2. Slaktes av partifeller og stuper på målingene

  Aftenposten
 3. Nytt hackerangrep mot Demokratene i USA

  Aftenposten
 4. Far til død soldat: – Trump har en sort sjel

  Aftenposten
 5. Thorkildsen ber bydelen rydde opp rundt Berg gård

  Aftenposten
 6. Disse fem tallene er dårlige nyheter for Donald Trump

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder