Kommentar

Borgerlig sammenbrudd

Av Frithjof Jacobsen

INGEN HJELP Å FÅ: Statsminister Erna Solberg (H) stemte ved kirkevalget i Bergen, men selv ikke høyere makter kunne hindre et tungt nederlag for partiet hennes. Foto: Marit Hommedal , NTB scanpix

BERGEN (VG): Det var i Bergen det begynte for Erna Solberg. Det ser ut som om det er her det ender også.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Høyres valgvake på Galleri Nygaten, klemt inn mellom Bergens gamle hus i Vågsbunnen, var dønn stille da valgdagsmålingene kom. Det var så stille at man nesten kunne høre den ville jubelen fra Arbeiderpartiets valgvake noen trange gater lenger nordvest. Norges nest største by rant ut av hendene på Høyre som chablisen i en knust polpose. Omtrent hver tredje høyrevelger har forsvunnet siden 2011.

Høyrebølgen har lagt seg

Nederlaget var ventet, og skylden var fordelt på forhånd. Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen og hans gjeng sto ikke høyt i kurs hos Erna Solberg da de kuppet partiet i Bergen på Bybanesaken. Etter nederlaget i går tror jeg Smith-Sivertsen og hans folk bør holde seg unna landsmøtene en stund.

Her finner du resultatene fra din kommune

Men Høyres nederlag handler om noe mer enn kandidater som ikke fungerer. Selv om Bergen var ekstremt, så er tendensen den samme over hele Norge. Høyre sliter, og velgerne vender det borgerlige firepartisamarbeidet ryggen. Ap er valgets store vinner.

Les også: Høyre-kollaps i Bergen

Høyrebølgen har lagt seg. To år med regjeringsmakt har rammet både Høyre og Frp midtskips. Heller ikke samarbeidspartiene har tjent stort på prosjektet.

Alt om valget får du i VGs valgstudio

Tendensen i dette valget er klar: Om to år ryker Erna Solberg og hennes folk ut av regjeringskontorene. Dagens borgerlige samarbeid styrer rett mot det store skjæret.

Nedturen begynte i Nydalen

Da forhandlingene om en firepartiregjering brøt sammen i Nydalen høsten 2013, kan Solbergs skjebne ha blitt beseglet. At Høyre-lederen ikke klarte å omsette det knallsterke valgresultatet i en borgerlig regjeringskoalisjon, var et gedigent nederlag midt i triumfen. Den merkelige hybridmodellen hun endte med, har i flere måneder vært preget av rot og konflikter og eksistensiell uro. Suksessene drukner i støy

Erna etter nederlaget: I'll be back

Støyen kommer ikke fra regjeringskontorene eller møtene på toppnivå, men i stortingsgruppene. Siv Jensen har latt den selvoppnevnte folkeligheten i partiet få rase rundt i offentligheten i en evig konflikt med KrF og Venstre. I denne valgkampen har denne fløyens ledestjerne Carl I. Hagen demonstrert hvor langt unna folkesjelen denne gruppen befinner seg.

At Jensen har latt partiet skli ut på denne måten har vært uforståelig. Nå blir hun straffet for det. I Oslo er Frp i ferd med å bli en parentes. En parentes som lukter politiske møllkuler.

Småpartiene krangler seg i senk

Venstre og KrF har brukt sin halvfrie rolle til å ta en rekke kamper mot sine samarbeidspartnere. I NRKs siste partilederdebatt var det de interne konfliktene på borgerlig side om flyktningpolitikken som dominerte de viktige første ti minuttene.

Nok en gang ser vi at borgerlige samarbeid ikke tåler motgang. Erna Solbergs samling av Frp på den ene siden og V/KrF på den andre så ut som et politisk mesterstykke, men oppslutningen rundt prosjektet ser like medgangsbasert ut som publikumstallet til Vålerenga Fotball.

Nå er medgangen borte, og jeg blir ikke overrasket hvis det gjør at den skjøre borgerlige koalisjonen sprekker opp enda mer. I Bergen kan KrF hoppe over til Ap. Med Jonas Gahr Støres valgsuksess, kan veien over dit bli kortere for KrF nasjonalt også. KrF er opptatt av å være på den siden som gjør det godt. Det er bare der partiet kan få gjennomslag for noen av sine gammeldagse hjertesaker.

Men KrFs tilbakegang og langsomme, men stødige ferd ned mot sperregrensen, kan ikke snus ved å velge et nytt stort parti og forlove seg med.

Oslo skjønner ingenting

Kanskje gir det elendige valget for de borgerlige ny næring til en firepartiregjering. Slik det ser ut etter dette valget, med et Ap på midten av 30-tallet, er en mer bindende borgerlig koalisjon den eneste muligheten de fire partiene har til å utgjøre et reelt politisk alternativ. Erna Solbergs drøm om å sitte i to perioder virker nå helt avhengig av det.

Solberg får godt skussmål som statsminister, og har også fått mye ros for sin valgkamp. Men valgresultatet viser nok en gang at den rådende rikspolitiske samtalen i Oslo blir stadig fjernere fra folket. Dette skjønte Solberg da hun møysommelig bygget opp høyrebølgen i årene fra 2009 til 2013. Nå ser hun ut til å ha glemt det.

Les også

 1. Erna etter valgfadesen: «I'll be back»

  EKEBERGRESTAURANTEN (VG) Statsminister Erna Solberg ser fremover og maner partimedlemmene til å brette opp ermene etter…
 2. Børen ved å styre

  Høyre hadde valgvake på Oslos tak, men stemningen var lenge i kjelleren.
 3. Grønn jubelkveld

  MDGs VALGVAKE (VG) Miljøpartiet de grønne har gjort et brakvalg, og kan komme på vippen i Oslo.
 4. Brakvalg for Rødt i Tromsø

  TROMSØ (VG) Jens Ingvald Olsen og Rødt har gjort et brakvalg i Tromsø, men Arbeiderpartiet kommer ikke til å gi fra seg…
 5. Ap mot brakvalg i Trondheim: – Dette er helt utrolig

  TRONDHEIM (VG) Forhåndsstemmene viser at Arbeiderpartiet og Rita Ottervik ligger an til et brakvalg i Trondheim.
 6. Støre utroper Ap til valgvinner

  FOLKETS HUS (VG)  Jonas Gahr Støre ble møtt med trampeklapp og jubelrop da han utropte Ap til valgets vinner.
 7. Høyre-kollaps i Bergen: Massiv tilbakegang

  BERGEN (VG) Mye har gått galt for Høyre i Bergen. Nå ser det ut som at de også mister makten i vestlandsbyen.

Mer om

 1. Kommunevalg 2015

Flere artikler

 1. Høyre-kollaps i Bergen: Massiv tilbakegang

 2. Fem spenningsmomenter i valgnatten

 3. Ernas store nederlag

 4. Erna Solbergs mareritt

 5. Valgets kvaler for Fremskrittspartiet

Fra andre aviser

 1. Aarebrot: - Erna Solberg blir sentral

  Bergens Tidende
 2. – Fire nye år! Erna Solberg ble møtt med jubel på Høyres valgvake

  Aftenposten
 3. Erna Solberg tror fortsatt på den blåblå drømmen

  Aftenposten
 4. Høyre-topper frykter mer solospill fra Frp

  Aftenposten
 5. - I Bergen er det helt vanvittig

  Bergens Tidende
 6. Høyres nye sjanse

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder