MOTSTAND: Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad ser ut til å vinne kommuneslaget mot statsminister Erna Solberg i denne omgang. Foto: NTB SCANPIX
For tidlig å gi opp kommunereformen, Erna
Statsministeren virker resignert når hun snakker om kommunereformen. Hun må ikke gi opp, men trenger nye krefter og nye tanker.
Regjeringens kommunereform sliter. Kun et fåtall kommuner ønsker å slå seg sammen. Folkeavstemninger og meningsmålinger ute i kommunene peker stort sett i negativ retning for reformen. Det er lite som tyder på at det som var Høyres suverent høyest prioriterte reform da partiet hadde kurs mot regjeringskontorene ender opp som noe annet enn en håndfull kommunesammenslåinger. Det er tvilsomt om det egentlig fortjener betegnelsen "reform" i det hele tatt.
Selv om Solberg, kommunalminister Jan Tore Sanner og resten av Høyre har gjort en for dårlig jobb med å forankre reformen ute i befolkningen, så er tankene bak den kloke, ansvarlige og fremtidsrettede.
I Stortinget i går virket statsminister Erna Solberg ganske resignert på hele kommunereformens vegne. Til NTB sa hun at tiden tydeligvis ikke var moden for store regionkommuner, og hun omtalte reformen på en måte som kunne tyde på at hun ikke trodde på noe særlig bedre resultat enn de skarve 18 kommunene som har vedtatt å slå seg sammen. Dette var uvant defensive takter fra en statsminister som ellers kan stå ganske så hardt på sine hjertesaker over lang tid. Har Erna Solberg mistet troen på at Høyres store og viktige kommunereform kan gjennomføres i praksis?
Les også Astrid Meland: For lite tvang fra Oslo
Det ville vært synd. For selv om Solberg, kommunalminister Jan Tore Sanner og resten av Høyre har gjort en for dårlig jobb med å forankre reformen ute i befolkningen, så er tankene bak den kloke, ansvarlige og fremtidsrettet. En spredt bosetning og et levende arbeids- og næringsliv i hele landet krever sterkere regioner med tydelige sentra. Alternativet er at den galopperende sentraliseringen med tyngdepunkt i Oslo-regionen og Østlandet fortsetter.
Les også: Høyre-topp vil slå sammen Oslo og Bærum
Denne runden med kommunereform ga ikke noen skikkelige resultater. Jan Tore Sanner har ikke levert det han skulle. Men noen frø er sådd, og håpet må være at en lengre prosess som ender med et nytt og bedre kommunekart er satt i gang. Det nye inntektssystemet, som ikke lenger automatisk premierer kommuner som velger å være små, er en begynnelse. Regjeringen og Høyre bør derfor ikke gi opp denne saken, men gå i seg selv for å finne ute hvordan de skal få innbyggere og velgere til å oppleve at nye og større kommuner er fremtidsrettet og vil komme dem til gode. Ikke bare at det er en Oslo-basert løsning på et problem som folk til nå ikke opplever som særlig påtrengende. Viktige reformer krever dyktige politikere. I kommunereformen har Høyres folk ikke vært dyktige nok.
Les også
Mange kommuner sier «nei» til sammenslåing
Selv om innbyggerne i Stavanger trolig stemte «ja» til sammenslåing, stemte både Sola og Sandnes «nei» til å bli med i…For lite tvang fra Oslo
Regjeringen sliter med å få kommunene til å slå seg sammen. Men det er ikke for mye tvang som er problemet.Kommunesammenslåing: «Farmen-Finn» fra ja til nei
FOSEN (VG) «Ørland i Vinden» var kommunens slagord, men for «Farmen-Finn» Olav Odde har vinden snudd.Kommune-bombe fra Nikolai Astrup: Åpner for å slå sammen Oslo og Bærum
– Det er en veldig kunstig grense mellom Oslo og Bærum som et sammenhengende byområde, sier Nikolai Astrup, leder i Oslo…
Flere artikler
Fra andre aviser
Hvorfor skal finnmarkingene godta tvang når rogalendingene slipper?
AftenpostenStøre vil stoppe Sanners reform
FædrelandsvennenStatsminister Erna Solberg: Vil ikke avvise ny runde med tvang mot kommuner
FædrelandsvennenStøre vil stoppe kommunereformen
Bergens TidendeSp-vinden puster regjeringen i nakken, men Sanner er ikke bekymret
Bergens TidendeStøre vil ha sin egen kommunereform
Aftenposten