MOTSTAND: Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad ser ut til å vinne kommuneslaget mot statsminister Erna Solberg i denne omgang. Foto: NTB SCANPIX

Leder

For tidlig å gi opp kommunereformen, Erna

Statsministeren virker resignert når hun snakker om kommunereformen. Hun må ikke gi opp, men trenger nye krefter og nye tanker.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Regjeringens kommunereform sliter. Kun et fåtall kommuner ønsker å slå seg sammen. Folkeavstemninger og meningsmålinger ute i kommunene peker stort sett i negativ retning for reformen. Det er lite som tyder på at det som var Høyres suverent høyest prioriterte reform da partiet hadde kurs mot regjeringskontorene ender opp som noe annet enn en håndfull kommunesammenslåinger. Det er tvilsomt om det egentlig fortjener betegnelsen "reform" i det hele tatt.

Selv om Solberg, kommunalminister Jan Tore Sanner og resten av Høyre har gjort en for dårlig jobb med å forankre reformen ute i befolkningen, så er tankene bak den kloke, ansvarlige og fremtidsrettede.

I Stortinget i går virket statsminister Erna Solberg ganske resignert på hele kommunereformens vegne. Til NTB sa hun at tiden tydeligvis ikke var moden for store regionkommuner, og hun omtalte reformen på en måte som kunne tyde på at hun ikke trodde på noe særlig bedre resultat enn de skarve 18 kommunene som har vedtatt å slå seg sammen. Dette var uvant defensive takter fra en statsminister som ellers kan stå ganske så hardt på sine hjertesaker over lang tid. Har Erna Solberg mistet troen på at Høyres store og viktige kommunereform kan gjennomføres i praksis?

Les også Astrid Meland: For lite tvang fra Oslo

Det ville vært synd. For selv om Solberg, kommunalminister Jan Tore Sanner og resten av Høyre har gjort en for dårlig jobb med å forankre reformen ute i befolkningen, så er tankene bak den kloke, ansvarlige og fremtidsrettet. En spredt bosetning og et levende arbeids- og næringsliv i hele landet krever sterkere regioner med tydelige sentra. Alternativet er at den galopperende sentraliseringen med tyngdepunkt i Oslo-regionen og Østlandet fortsetter.

Les også: Høyre-topp vil slå sammen Oslo og Bærum

Denne runden med kommunereform ga ikke noen skikkelige resultater. Jan Tore Sanner har ikke levert det han skulle. Men noen frø er sådd, og håpet må være at en lengre prosess som ender med et nytt og bedre kommunekart er satt i gang. Det nye inntektssystemet, som ikke lenger automatisk premierer kommuner som velger å være små, er en begynnelse. Regjeringen og Høyre bør derfor ikke gi opp denne saken, men gå i seg selv for å finne ute hvordan de skal få innbyggere og velgere til å oppleve at nye og større kommuner er fremtidsrettet og vil komme dem til gode. Ikke bare at det er en Oslo-basert løsning på et problem som folk til nå ikke opplever som særlig påtrengende. Viktige reformer krever dyktige politikere. I kommunereformen har Høyres folk ikke vært dyktige nok.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder