HELMAKS EGON: Arve Opsahl ga liv og sjel til skapsprengeren Egon Olsen i 14 filmer gjennom 30 år. Foto: Jan Johannessen VG

Leder

VG mener: – Gennialt, Peter'n!

Vil kalle opp fengselsalleen til «Botsen» etter Egon Olsen

Tidligere varaordfører i Oslo, Peter N. Myhre (Frp), har en plan: Han vil oppkalle alleen fra Botsfengslet til Grønlandsleiret etter en notorisk vinningskriminell – selveste hjernen i norgeshistoriens mest kjente skapsprengerliga, Egon Olsen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

... oppkallingen etter en karakteristisk Oslo-profil som Egon Olsen, er også en hyllest til byen selv.

Noen vil hevde at forslagets seriøsitet føyer seg inn i rekken av utspill fra en politiker som i sin tid gikk inn for å selge Nationaltheatret, legge ned Deichmanske folkebibliotek, og som overfor Aftenposten oppga «et Asterix-hefte» som sist leste bok.

Vi tar imidlertid av oss bowlerhatten og sier: Gennialt, Peter’n!

Oppgaven med å forvalte regelverket for gate- og veinavn i Oslo er overført fra bystyret til bydelsutvalgene. Siden 2000 har utvalgene også fått myndighet til å endre eksisterende navn. Dermed er det opp til navnekomiteen i Gamle Oslo å drøfte forslaget før det avgir en taima og tilrettelagt innstilling.

Line Steine Oma (Ap), som leder bydelsutvalget i Gamle Oslo, har allerede uttrykt at hun synes forslaget er helmaks.

«BOTSEN»: Inngangspartiet i avdeling A, Oslo fengsel på Grønland i Oslo, er kjent fra filmene om Olsenbanden. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Tradisjonelt har hovedstaden fulgt – og følger – en streng praksis når det gjelder oppkalling av gater og plasser etter navngitte skikkelser. Man kan ikke bruke navn på nålevende, og med unntak av kongelige har det vært vanlig å vente noen år etter en persons død før vedkommende har kommet i betraktning.

Bruk av oppdiktede navn har vært svært begrenset, og forbeholdt litterære kjendiser fra folkeeventyrene samt fiksjonsuniversene til Ibsen, Bjørnson, Undset og Hans Aanrud.

VG-kommentar: «Film - den største kunstopplevelsen»

At æren nå kan tilfalle tittelfiguren i den kritikerutskjelte og publikumsbejublede filmserien som regissør Knut Bohwim i sin tid pantsatte hus og hjem for å få laget, vil selvfølgelig være en oppreisning til alle dem som tok seg bryet med å underholde folk flest gjennom tre tiår.

FILMREGISSØR: Knut Bohwim Foto: Jan Petter Lynau VG

Men oppkallingen etter en karakteristisk Oslo-profil som Egon Olsen, er også en hyllest til byen selv.

For Olsenbanden var ikke alene om å inneha hovedrollen i føljetongen om de hjertegode røverne fra Kampen. Den andre hovedrollen hadde Oslo, og hver især av de 14 filmene er som et samtidig portrett av byen.

I sum utgjør Bohwims prosjekt en Oslo-biografi som viser hvordan byen utviklet seg fra første film i 1969 til den siste i 1999.

Dette alene bør oppfylle kravet om at et gate-/veinavn skal kunne knyttes til noe stedegent, eller noe som har en kulturell tilknytning til bydelen

Riktig nok har Danmark, hvor Egon-skikkelsen opprinnelig oppsto, kommet oss i forkjøpet og allerede gitt veien frem til statsfengslet i Albertslund navn etter dets prominente filmfange.

La nå Olsenbandens aller siste kupp lykkes også her hjemme. Som Egon Olsen utrettelig formante: «Denne gangen så kan det ikke slå feil.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder