DEMONSTRANT I FLAMMER: Klærne til en ung palestiner brenner at han antente seg selv da han kastet en molotov cocktail mot israelske soldater. Foto: AFP ,

Kommentar

Frykt og raseri

Unge palestinere med kniver angriper israelere på gater og busser. Et nytt palestinsk opprør kan være i gang.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er raseri, terror og krav om gjengjeldelse, de altfor kjente ingrediensene i den israelsk-palestinske konflikten. I snart to uker har vært mer enn 20 slike knivangrep i tillegg til stadig mer voldsomme demonstrasjoner. Dødstallene stiger på begge sider.

Denne uken skulle representanter for den såkalte Midtøsten-kvartetten, USA, Russland, EU og FN, ha besøkt Jerusalem og Ramallah for å snakke med israelske og palestinske ledere om tillitsskapende tiltak. Deres oppgave er å forsøke å redde restene av det som var en fredsprosess. Betegnende nok ble besøket utsatt. Det finnes ikke tillit. Partene snakker ikke sammen.

Men tillitskrisen stikker dypere enn som så. Unge palestinere lytter ikke lenger til sin president, Mahmoud Abbas. De har mistet troen på den gamle garde og deres løfter. Og statsminister Benjamin Netanyahu klarer ikke å gi israelerne sikkerhet. I stedet opplever de en form for terror i gaten de vanskelig kan beskytte seg mot. Verken avansert forsvarsteknologi eller etterretning gir noen form for trygghet mot dette.

Intifada er et arabisk ord som vanligvis oversettes med noe man kaster eller rister av seg. Det ble brukt som betegnelse på det palestinske opprøret på Vestbredden og Gaza fra 1987 til 1993. Den andre intifada brøt ut i 2000, med utgangspunkt i Jerusalem, før den ebbet ut noen år senere.

Den første intifada oppsto ganske spontant. Det startet med steinkasting og fortsatte med konfrontasjoner i alle okkuperte områder. PLO ledet den palestinske bevegelsen, men snart fikk de en rival i islamistiske Hamas. Det andre intifadaen ble blodigere enn den første, med bruk av blant annet rakettangrep og selvmordsbombere samtidig som Israel gjennomførte store militæroperasjoner.

Den første intifadaen ble avløst av Oslo-prosessen og en avtale som en stakket stund ga håp om varig fred. Med den andre intifada slukket håpet. For vel 20 år siden fantes en fredsprosess og en plan for en to-statsløsning. I dag finnes ingen fredsinitiativ og ingen skisse til en fredelig løsning.

Stormaktene er opptatt av krigen i Syria og Irak, trusselen fra den såkalte islamske stat og flyktningstrømmen. Men frustrasjonen og forutsetningene som utløste den første og andre intifada består. Hvis situasjonen eskalerer vil en tredje intifada fremstå som en lenge varslet ulykke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder