SØRGER PÅ ÅSTEDET: Dagen etter terrorangrepet samlet folk seg på åstedet, et kultursenter i den tyrkiske grensebyen Suruc. Foto: AP,

Kommentar

Krigen kom til Tyrkia

Terrorangrepet i Suruc tvinger Tyrkia til å intensivere kampen mot farlig spredning av ekstremisme over den syriske grensen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu sier det er svært sannsynlig at angrepet ble utført av en person med tilknytning til den såkalte islamske staten (IS). 32 ble drept da en bombe ble utløst på et kultursenter der medlemmer av en sosialistisk ungdomsorganisasjon var samlet. De unge planla å reise til den utbombede syriske byen Kobani, bare en mil unna, for å bygge et bibliotek, en lekeplass og for å plante trær. Dette var unge idealister som ville bygge og gi krigsrammede håp. Terrorister er bare opptatt av å rive ned og skape frykt. Hvis IS sto bak angrepet er det deres første terroraksjon på tyrkisk jord

LES OGSÅ:- Ikke overraskende at konflikten utvides

Kobani, på syrisk side av grensen, har stor strategisk og symbolsk betydning. IS forsøkte, med alt de hadde av krigere og tunge våpen, å innta byen i hele fjor høst. Kurdisk milits, hjulpet av amerikanskledede luftangrep, klarte å tvinge IS på retrett. Det ble et forsmedelig nederlag for en ekstremistbevegelse som verver fremmedkrigere ved å forsøke å fremstå som uovervinnelige.

Mange tusen fremmedkrigere har brukt Tyrkia som transittland på vei til IS-kontrollerte områder i Syria. Det pågår omfattende smugling over den lange grensen. NATO-landet Tyrkia er lenge blitt kritisert av USA for at de ikke har spilt en mer aktiv rolle i kampen mot IS, og kurdiske organisasjoner er enda mer kritiske. Tyrkia posisjon er utsatt og komplisert. De har brutt alle forbindelser til det syriske regime. De oppfatter IS som en trussel, men frykter også kurdisk nasjonalisme over landegrensene. Derfor ser de med uro på at USA trapper opp den militære bistanden til syriske kurdere. Tyrkias utfordringer er gigantiske. De har mottatt 1,8 millioner syriske flyktninger og de skal forsøke å kontrollere en 822 km lang grense.

I senere tid er det militære nærværet ved grensen styrket. Tyrkia har pågrepet og deportert 1 500 som har forsøkt å ta seg inn i Syria, og stanset langt flere før de kom så langt. For vel en uke siden ble 21 mistenkte IS medlemmer arrestert. Nå vil Tyrkia ytterligere forsterke sikkerhetstiltakene ved grensen. De har ikke noe valg. IS utgjør en direkte trussel mot Tyrkias sekulære demokrati. IS forsøker å opprette et religiøst diktatur og deres ambisjoner går langt utover Irak og Syria.

Tyrkia er tidligere blitt anklaget for å se en annen vei, men nå ser de fienden rett i øynene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder