OVERGREPENE I KØLN: – Kvinner er ikke like frie og trygge overalt i verden. Når nesten én million menn fra land der kvinner blir utsatt for systematisk diskriminering og mangler trygghet, plutselig flytter til et vestlig land som Tyskland, er det ikke så rart at tyske kvinner merker det på kroppen, skriver Sylo Taraku.

OVERGREPENE I KØLN: – Kvinner er ikke like frie og trygge overalt i verden. Når nesten én million menn fra land der kvinner blir utsatt for systematisk diskriminering og mangler trygghet, plutselig flytter til et vestlig land som Tyskland, er det ikke så rart at tyske kvinner merker det på kroppen, skriver Sylo Taraku. Foto: Patrik Stollarz , Afp

Debatt

Minefeltet etter Köln

Å skjule informasjon av politiske hensyn minner om
regimer vesteuropeiske land ikke vil sammenlignes med.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

SYLO TARAKU, generalsekretær i LIM

Nyheten om de massive sexovergrepene på nyttårsaften i Köln har sendt sjokkbølger gjennom Europa. Omfanget er nedslående. Det svir ekstra at de fleste av overgriperne synes å være asylsøkere som Tyskland har tatt imot med åpne armer.

Sylo Taraku. Foto: Scanpix. ,

«Er det slik araberne takker for vår gjestfrihet?», spør skuffede tyskere i kommentarfelt på nettet. Måten myndighetene har håndtert situasjonen skaper ytterligere sinne og frustrasjon; de kunne ikke beskytte kvinnene, i tillegg ble publikum feilinformert. Sviket er dobbelt og skandalen komplett.

Det har blitt stadig verre, med meldinger om lignende overgrep og virkelig stygge episoder i Hamburg, Düsseldorf og i en rekke andre byer. Vi snakker om flere hundre anmeldelser. Et offer i Hamburg var kun ti år gammel. Og episodene skjedde ikke bare på nyttårsaften, men også sist helg, etter samme mønster, om enn i mindre skala.

VG MENER: Vi må aldri akseptere eller skjule denne type overgrep mot kvinner

Viktige problemstillinger

Det andre europeiske landet som er kjent for sin eksepsjonelle gjestfrihet mot asylsøkere er Sverige. Nå kommer det fram at også der har politiet holdt tilbake informasjon om omfattende sexovergrep begått av unge asylsøkere under en ungdomsfestival i Stockholm i både 2014 og i fjor sommer. De yngste jentene var bare 11 år gamle. Politiets motiv skal ha vært å ikke næring til Sverigedemokratene. Også i Sverige vokser skandalen med nye avsløringer.

Å skjule informasjon for publikum av politiske hensyn minner veldig om regimer vesteuropeiske land ikke ønsker å sammenligne seg med. Skandalene reiser viktige problemstillinger rundt innvandrings- og integreringspolitikken, men de aktualiserer også selve debatten om berøringsangsten i forhold til islam og muslimske miljøer i Europa.

Kvinner er ikke like frie og trygge overalt i verden. Når nesten én million menn fra land der kvinner blir utsatt for systematisk diskriminering og mangler trygghet, plutselig flytter til et vestlig land som Tyskland, er det ikke så rart at tyske kvinner merker det på kroppen. Bokstavelig talt.

Les også: Sviket mot ofrene i Köln er totalt

Det er IKKE akseptabelt

Vestlige kulturer er dynamiske og kjennetegnes av en åpenhet for forandringer. Ingen steder har likestillingen kommet lengre enn i Vest-Europa. Åpenhet for forandringer har også gjort det mulig å føre en sjenerøs innvandringspolitikk, og en integreringspolitikk som har feiret kulturelt mangfold.

Spørsmålet er om masseinnvandringen skaper for raske forandringer, og om noen av forandringene går i feil retning. Europa er ikke bare geografi, og integrering handler ikke bare om språk og sysselsetting.

NOAS’ grunnlegger, Annette Thommessen, var ikke virkelighetsfjern da hun allerede på 1990-tallet foreslo innføringskurs for nyankomne asylsøkere. For å lære om norsk kvinnesyn og normer for omgang med kvinner. Den gangen var reaksjonen negativ. Forslaget ble karakterisert som et utslag av rasisme. Nå er det offisiell politikk i Norge, men debatten er fortsatt vanskelig.

Det kan høres norsk og naivt ut med kurs i vestlig kvinnesyn for å forebygge overgrep. De unge mennene vet at de har gjort noe galt. De ville ikke tålt at deres søstre ble utsatt for noe lignende. Poenget må derfor være å sende et tydelig signal helt fra starten om hva som er akseptabelt, og hva som IKKE er akseptabelt i Europa.

Voldsforsker ved Politihøgskolen, Ragnhild Bjørnebekk, sier at forskning viser at medieoppslag om hendelser som det man så i Köln, faktisk kan forhindre nye overgrep, og legger til: «Det å få fram at dette er helt uakseptabelt, samt å diskutere forholdet mellom kvinner og menn er noe av det som gjør at normer utvikles.»

Med andre ord, kan det å tie om overgrepene gi alvorlige konsekvenser for flere kvinner. Overgrepene fortsetter.

Gavepakke til ekstremister

Å unngå å stigmatisere arabiske menn gjennom generaliseringer er viktig, samtidig bør vi ikke havne i stigmatiseringsfella og ignorere hensynet til kvinners frihet gjennom bortforklaringer og relativiseringer. Kvinnehatet og sexovergrepene er reelle problemer. De må opp på bordet, og tas tak i. Alle nødvendige ressurser må brukes for å ta ugjerningsmennene og få dem straffet.

Problemene kan ikke dysses ned, for det gjør bare vondt verre. De bevisste fortielsene fra politiet – og mediene – i Tyskland og Sverige, er en gavepakke til ekstremister. Det underbygger konspirasjonsteorier om Eurabia; forestillingen om muslimenes plan om å kolonisere Europa – med den vestlige eliten som forræderske medhjelpere. Nå kan de si: «Hva var det vi sa? Våre egne myndigheter fører folket bak lyset. De forsvarer muslimenes interesser, ikke våre!» En allerede eksisterende eliteforakt i Europa vil få mer næring om det ikke tas et skikkelig oppgjør med den misforståtte antirasismen disse skandalene reflekterer.

Migrasjonskrisen har skapt en åpnere atmosfære for å diskutere bekymringene knyttet til innvandring og integrering. Bekymringene ble gjenspeilet også i nyttårstalen til Hans Majestet Kongen som sa at «det er lov å være urolig, og gi uttrykk for det».

Det er et sunnhetstegn at sexovergrepene vekker sterke reaksjoner. Vi skal ikke finne oss i at våre jenter skal bli spyttet på, sextrakassert, mishandlet og voldtatt. De skal kunne føle seg trygge ute i det offentlige rom, på diskoteker, treningssentre, eller hvor det måtte være.

På vakt mot demonisering

Samtidig som vi tar problemene på ytterste alvor, må vi fortsette å være på vakt mot de som tendensiøst demoniserer og skaper irrasjonell frykt. I sosiale medier dukker det nå opp gamle videoklipp som viser innvandrerungdom som voldelige, og hvite europeere som ofre.

Jeg nevner ikke dette for å relativisere og sette likhetstegn mellom reelle fysiske overgrep og hatpropaganda på nettet, men nyheten om represalier mot seks tilfeldige pakistanere i Köln kan være starten på en ond spiral.

Å balansere riktig i denne debatten kan være vanskelig, men ikke umulig. Hensynet til stigmatisering skal ikke trumfe alt, men fremmedfiendtlige elementer må holdes i sjakk. De må ikke få lov til å definere problemene, og deres hatpropaganda må bekjempes som før.

Innvandringsdebatten er blitt mer åpen, og det er et godt utgangspunkt for å finne gode politiske løsninger. Fra å nedtone problemene, snakker vi nå høyt om dem. Pendelen har svingt, vi må bare passe på at den ikke svinger for langt.

Les også

 1. Ap enig med regjeringen: Ansvarlige for overgrep må sendes rett ut

  Hvis man er ansvarlig for overgrep og straffbare handlinger er det klart at du skal ikke ha opphold hos oss, sier Helga…
 2. Kripos: Mange har levd i kulturer med større aksept for seksuell trakassering av kvinner

  Politiet har fått over 500 anmeldelser etter nyttårsaften i…
 3. Overgrepene i Köln

  11 dager etter nyttårsaften er det kommet inn 516 anmeldelser for seksuelle overgrep, vold og tyveri i sentrum av Köln.
 4. Tyskland-ekspert om overgrepene: Kan være dråpen som får begeret til å flyte over

  DUISBURG (VG) Politiet har fått over 500 anmeldelser etter nyttårsaften i Köln.
 5. Svensk politi anmelder seg selv etter overgrepsskandale

  Svensk politi har fått massiv kritikk for å holde tilbake kjennskap om overgrep på musikkfestivalen We are Sthlm.
 6. Tysk avis: Innvandrere angrepet i Köln

  Flere mennesker med utenlandsk utseende er blitt angrepet i Köln, ifølge den tyske avisen Frankfurter Allgemeine.
 7. Merkels skjebneår

  Angela Merkel har styrt Tyskland i ti år og forventes å søke…
 8. Svensk politi tiet om overgrep på festival i Stockholm

  Svensk politi kjente til at guttegjenger forulempet jenter på en stor ungdomsfestival i Stockholm i to år på rad, men…
 9. Justisminister: Overgrepene i Köln virker planlagte

  Tysklands justisminister Heiko Maas sier overfallene i Köln på nyttårsaften fremstår organiserte og koordinerte.
 10. Truende stillhet

  Sviket mot ofrene for overgrepene i Køln på nyttårsaften er…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder