KRITISK: I dag kan turister reise til de fleste land i Europa, med unntak for Belgia, Spania, Portugal, Slovenia, Romania og Bulgaria. Bildet er tatt på stranden i Spania og viser hvordan stranden er merket opp, før Spania igjen ble rødt den 24. juli. Foto: Klaudia Lech

Debatt

Reiseråd om «grønne land» fører turistene bak lyset

Den som tror på tall og reiseråd stoler på myndighetene, men i dette tilfellet er det ikke engang «verdt fem øre», mener tidligere smittevernoverlege Bjørg Marit Andersen.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over 55 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Foto: VG

BJØRG MARIT ANDERSEN, professor dr med

I dag kan turister reise til de fleste land i Europa, med unntak for Belgia, Spania, Portugal, Slovenia, Romania og Bulgaria.

Selv om smitten er økende i Danmark, Tyskland, Nederland, Frankrike, Sveits, Storbritannia, Polen og Island, kommer disse landene ut på grønn sone i dag; som er definert under 20 nye tilfeller/ 100 000 siste 14 dager - men er kanskje på rødt i morgen.

Nederland, Frankrike og Island ligger nå over kritisk nivå – men er fremdeles «grønne». Dette går opp og ned fordi det er tilfeldighetenes barometer som styrer det hele!

les også

Åpningen mot Europa gikk verre enn fryktet – ingen skam å snu!

Slike målinger har ingen verdi for land med en meget stor befolkning. Som Storbritannia, som opplever en stor, pågående og ukjent luftsmittespredning blant innbyggere, noe som gjør at endringer i statistikken kommer sent.

Målingen har ingen verdi i land der lite blir gjort for å påvise og stoppe smittespredningen (testing og isolasjon), der det er stor mobilitet og reiseaktivitet - særlig sommertid, og der opptil 45 prosent er symptomløse (presymptomatisk eller asymptomatisk) og ofte langvarige (1-2 måneder) smittespredere.

Storbritannia har nå f.eks. 14 nysmittede per 100 000 i løpet av siste 14 dager. Men dagens målinger viser en viss økning av nysmittede i en generelt sett sterkt nedsmittet befolkning (450,7 per 100 000 er smittet).

I dag kan norske turister fra norske forhold med 5,1 nysmitte/100 000 og lavt generelt smittenivå (175 smittede per 100 000) - feriere i London og bli eksponert for en høy smitterisiko.

I morgen kan de kanskje sendes i retur etter å ha blitt smitteutsatt. Med manglende systematiske grensekontroller blir ikke dette påvist før noen blir syke. Dette er dessverre et storstilet lureri i statlig regi. Den som tror på tall og reiseråd stoler på myndighetene, men i dette tilfellet er det ikke engang «verdt fem øre».

Les også

 1. Bussjåfør: – Jeg får vondt i hjertet når jeg ser folk ikke bry seg om covid-19

  Bussjåfør Kahtan Khashoga er lei av synet som møter ham på jobb.
 2. Politiet åpner etterforskning av Hurtigruten

  TROMSØ (VG) Mandag ble det klart at politiet åpner etterforskning av Hurtigruten for brudd på smittevernloven.
 3. Sjælland er over smittegrensen – kan bli farget «rødt»

  To store utbrudd tar de danske regionene Sjælland og Midtjylland over grensen.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Reiseråd

Flere artikler

 1. Opplysninger til VG: Regjeringen vil åpne for de store ferielandene 15. juli

 2. Tre land har bikket FHIs smittekrav – kan bli «røde»

 3. To danske regioner er over smittegrensen – kan bli farget «røde»

 4. Slik åpner Europa: Dette er reisereglene

 5. Åpningen mot Europa gikk verre enn fryktet – ingen skam å snu!

Fra andre aviser

 1. Nye tall: Spania er nå over grensen for røde land. FHI varsler ny vurdering til uken.

  Aftenposten
 2. Norge vil åpne opp. Men hva er status for smitten i Europa akkurat nå?

  Aftenposten
 3. Opplysninger til VG: Regjeringen vil åpne for de store ferielandene 15. juli

  Bergens Tidende
 4. UDs reiseråd får ikke tilbakevirkende kraft likevel

  Aftenposten
 5. Spørsmål og svar om reise: Her er de nye reiserådene.

  Fædrelandsvennen
 6. Reiseforsikringen følger UDs råd: – Reis kun på grønt lys

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no