Kommentar

Ikke en eneste tanke om kildevern

Av Anders Giæver

Det mest oppsiktsvekkende ved tingrettsdommer Finn Haugens opplesning av beslutningen om å frata en av de overlevende fra Utøya hans bistandsadvokat Sigurd Klomsæt, er ikke egentlig at domstol og myndigheter har sett seg lei på lekkasjer.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over åtte år gammel

Det oppsiktsvekkende er at en norsk domstol leverer en så omfattende beslutning i forhold til det de konstaterer er en mediekilde, uten å problematisere konsekvensene for kildevernet i en bisetning en gang.

Det beslutningen derimot inneholder nok av, er en utrolig naiv innstilling til hva det vil si å gi en person kildebeskyttelse. Man får håpe domstolen har tenkt mer prinsipielt gjennom problemstillingen neste gang det kan være snakk om å beskytte identiteten til et vitne i en rettssak.

«Mediene som offentliggjorde bilder, forholdt seg innledningsvis tilnærmet fullstendig tause om at Klomsæt ble omtalt som deres kilde. Denne tausheten kan være ment som et forsøk på å skjerme sin kilde, men vil for de fleste i stedet fremstå som en indirekte bekreftelse på kilden», skriver retten.

Dette er en alvorlig feilslutning. En må skille mellom omtale av at en bistandsadvokat er omtalt som kilde og Klomsæt spesifikt.

Her i VG var påstanden om at politiet mistenkte en bistandsadvokat for lekkasjene hovedoppslag på vår nettutgave, og en helside i avisen. En avis skal ikke omtale og kommentere saker om hvem som spesifikt muligens kan være kilde i en sak. Man kan ikke bekrefte at en person er kilden. Man kan heller ikke avkrefte at en person er kilden, det er en slags indirekte oppfordring til å gjette videre: Hva sier man da om man til slutt blir presentert for det rette navnet?

Slik er alle medier som er opptatt av å gi sine kilder en reell beskyttelse, nødt til å forholde seg. Hvis du går til en journalist med en sak du mener er viktig, men som vil få alvorlige konsekvenser for deg å stå frem offentlig med, skal du være trygg på at journalisten og mediet han/hun jobber for beskytter din identitet.

Det betyr ikke bare å la være å publisere navnet ditt, men også å la være å bringe opplysninger som kan identifisere deg på andre måter.

Det politiet og retten mener å ha på Klomsæt er lekkasjen av bilder som ble tatt av Anders Behring Breivik på Utøya rett etter arrestasjonen 22. juli. Det er sterke bilder, men det er vanskelig å se at publiseringen har konsekvenser for etterforskningen. For tingrettsdommer Finn Haugen fører publiseringen av bildet imidlertid til en kapital feilslutning:

- Medienes bruk viser at det ikke ligger reelle begrensninger til offentliggjøring av bilder fra terrorsaken, sier han til NRK.

Men det viser det jo slett ikke. Ingen norske medier publiserer hva som helst fra terrorsaken. Det er svært mye materiale, skildringer, bilder og dokumentasjon som ikke blir publisert.

Pressens Faglige Utvalg har behandlet en rekke slike saker de siste månedene. Noen, som bildet på forsiden av Dagsavisen av et dødt menneske i regjeringskvartalet, ble felt. Andre, som VGs bilder av rekonstruksjonen på Utøya, ble ikke felt. Det pågår en løpende debatt og vurdering i alle norske redaksjoner om disse spørsmålene.

Det er delte og sterke meninger om medienes dekning av terrorangrepet 22. juli og tiden etterpå. De fleste må likevel innrømme at om norsk offentlighet bare skulle få vite det myndighetene slapp ut av informasjon gjennom sine offentlige kanaler, så hadde det vært lite i pakt med Stoltenbergs postulat om «mer åpenhet».

Oslo tingrett valgte nylig selv å oppnevne to nye psykiatrisk sakkyndige basert på opplysninger som er avslørt og lekket til pressen. Det er en grotesk situasjon om de som har bidratt til å gjøre disse opplysningene kjent, skulle utsettes for en lignende kildejakt og med like store konsekvenser for deres arbeidssituasjon.

Les også

 1. Utøya-overlevende anker fjerningen av Klomsæt

  OSLO TINGRETT (VG Nett) Bistandsadvokat Sigurd Klomsæt er fjernet som bistandsadvokat i terrorsaken etter anklager om…
 2. Presse-topp om dommer: - Opptrer som redaktør

  OSLO TINGRETT (VG Nett) Tingrettsdommer Finn Haugen tror fjerningen av Sigurd Klomsæt som bistandsadvokat vil redusere…

Flere artikler

 1. Presse-topp om dommer: - Opptrer som redaktør

 2. Utøya-overlevende anker fjerningen av Klomsæt

 3. Mener Klomsæt må ha hatt medhjelper til lekkasje av Breivik-bilder

 4. Spesialenheten etterforsker politilekkasjer

 5. Sigurd Klomsæt frifunnet for 22. juli-lekkasjer

Fra andre aviser

 1. Sjefredaktør: - Retten uttaler seg om ikke-juridiske spørsmål

  Aftenposten
 2. Sigurd Klomsæt ute av terrorsaken

  Bergens Tidende
 3. Sigurd Klomsæt ute av terrorsaken

  Fædrelandsvennen
 4. Sigurd Klomsæt ute av terrorsaken

  Fædrelandsvennen
 5. Syndebukken Klomsæt

  Aftenposten
 6. Klomsæt får ikke fortsette som bistandsadvokat

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no