FØRTE TILSYN PÅ PELSFARM: Men dyremishandlingen Mattilsynet og Dyrevernnemda fant på farmen, var bare oppspinn. Foto: Illustrasjonsfoto: Hansen, Alf Ove / Scanpix

Leder

Sjokkerende oppførsel på pelsdyrfarm

En minkbonde i Rogaland er hengt ut av Mattilsynet, som kan mistenkes for å ha blitt aktivistisk.

Politiet etterforsker saken, og landbruksminister Olaug Bollestad har kalt inn Mattilsynet på teppet, etter at tilsynet leverte en fullstendig feilaktig rapport om forholdene på en minkfarm i Rogaland.

I rapporten fra Mattilsynet, som ble skrevet etter en uanmeldt inspeksjon på farmen, ble det brukt ord som «dyretragedie». Det ble hevdet at dyrene var syke, uttørket og fikk for lite mat. En av anbefalingene var avvikling.

En representant for Dyrevernnemda og en fra Mattilsynet utførte inspeksjonen. En tredje person, en seksjonsleder i Mattilsynet, skrev rapporten uten selv å ha deltatt på inspeksjonen.

Da myndighetene tre dager etter kom tilbake til farmen for å fortelle om rapporten, filmet bonden møtet. Og ifølge NRKs omtale innrømmer en av inspektørene at det som står i rapporten ikke stemmer overens med realitetene på gården.

les også

Etterforsker Mattilsynet etter minkfarm-rapport

Mattilsynet har senere innrømmet at rapporten er full av feil, de har sagt unnskyld, trukket den tilbake og ønsket å begrave hele saken ved å fjerne rapporten fra postlistene.

Forklaringen derfra er at feilen oppsto på grunn av en rekke misforståelser, faktafeil om forholdene for dyrene og om driften generelt, skriver Stavanger Aftenblad.

les også

Regjeringens pelsdyrforslag slaktes: – De har ikke et eneste faglig argument

– I denne saken har vi gjort det meste feil, innrømmer regiondirektør Ole Fjetland overfor avisen, som sier at rutinene nå er skjerpet inn.

Det er likevel et mysterium hvordan dette kunne skje. Mattilsynet har gått hen og funnet opp en dyretragedie. Det er forståelig at pelsdyrbonden opplever tilsynsmyndighetene som motstandere av pelsdyrhold.

les også

Dette blir den nye regjeringens politikk

Byråkrater skal ikke være aktivistiske. Det norske byråkratiet er tvert om kjent som upartisk. Det er derfor nordmenn flest har så høy tillit til et ukorrupt og tungt faglig embetsverk som stort sett leverer på bestilling og kommer med godt funderte innstillinger og vedtak.

Nå får vi håpe det dreier seg om en enkeltsak. Men vi må få greie på hvordan dette kunne skje. For en slik oppførsel fører til en kraftig svekkelse av tilliten til organets profesjonalitet.

Vi må kunne stole på Mattilsynet, enten det er pelsdyrfarmer, restauranter eller dagligvarebutikker de skal føre tilsyn med.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder