– Har ikke livsstilproduktene nok spalteplass, sendetid og plakater å boltre seg på? Må de i tillegg få dominere det offentlige rom som jeg tenkte skulle være et fellesareal for alle i byen?, spør prest i Kirkens Bymisjon. Her er det Omega-3 som forsøkes solgt. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Debatt

Heller cola enn tiggere?

Det «ryddes opp» i sentrum. Mennesker med store utfordringer i livet usynliggjøres, mens finanskraftige bedrifter gis beste reklameplass. Er det dette våre folkevalgte politikere i byen vil?

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Steinar Eraker, prest i Kirkens Bymisjon

Gatemusikantene er nåfjernet fra nedre deler av Karl Johans gate og tilliggende områder. Bystyret i Oslo kommune jobber med generelt tiggerforbud. Plata er for lengst renset for rusavhengige som må holde seg et par hundre meter unna Oslo S. Det «ryddes opp» i sentrum. I Kirkens Bymisjon ser vi hvordan dette gjør noe med gatemiljøet. Men hva er kommet i stedet?

Vi har sett de to største produsentene av cola innta Jernbanetorget med brask og bram. Store telt, musikkanlegg og prangende reklame for sine produkter dominerer utsikten. Mobilleverandører breier seg ut på samme måte i nedre del av Karl Johans gate.

Hva er det som skjer? Har vi mer av den slags i vente? Er dette et bevisst verdivalg?

Mennesker med store utfordringer i livet usynliggjøres og finanskraftige bedrifter gis beste reklameplass. Er det dette våre folkevalgte politikere i byen vil? Hvor fikk de det fra at man løser problemer ved å skyve dem under teppet?

Jeg opplever at dette er en utvikling som setter de materielle verdiene over de medmenneskelige verdiene som respekt, omsorg, rettferdighet, ja, menneskets verdighet generelt. Dette har jeg lyst til å protestere mot!

Har ikke livsstilproduktene nok spalteplass, sendetid og plakater å boltre seg på? Må de i tillegg få dominere det offentlige rom som jeg tenkte skulle være et fellesareal for alle i byen? Jeg vil helst ikke bli plaget av unge jenter i hotpants som vil prakke på meg usunn sukkerdrikk! Jeg vil helst ikke bli mast på av noen som vil jeg skal bytte nettleverandør! Om de er aldri så velkledde!

Takke meg til rusavhengige, tiggere og musikanter! Heller det enn aggressiv reklamering av profittens produkter!

Coca-Cola blir ikke noe sunnere selv om de nå har fått personlige navn.

Denne teksten ble først publisert på Kirkens Bymisjons nettsider.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder