ELDREMINISTER: Åse Michaelsen (Frp) Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Leder

Dyrt og dumt eksperiment

Regjeringen vil forlenge sitt forsøk med statlig eldreomsorg. Hva mer trenger de å vite før de legger dette ned?

Frp som ikke liker statlig overstyring og er opptatt av at grasrota skal få styre seg selv, mener av en eller grunn det er smart at staten tar over eldreomsorgen.

I 2016 fikk de med seg resten av regjeringen og bevilget 150 millioner til forsøk med statlig eldreomsorg i seks kommuner. Det har nå pågått i tre år og i går ble den tredje rapporten om forsøket presentert for eldreminister Åse Michaelsen (Frp).

Det er Helsedirektoratet som har evaluert ordningen og NTB som rapporterer om funnene. Direktoratet har kommet frem til at kostnadene øker for alle pasientgrupper i de fire kommunene de har evaluert. Økningen i utgifter til sykehjem er på over 20 prosent.

les også

«Regjeringen tenker mer på milliarder enn på mennesker.»

Tidligere har regjeringen kunne skryte av at forsøkskommunene har vært svært fornøyd med prosjektet. Det er jo ikke så rart. Svaret finnes i Helsedirektoratets evalueringer. For dette har gitt økte utgifter for staten og et overskudd for kommunene. Totalt har overføringer fra staten til kommunene økt med 23 prosent.

Helseminister Michaelsen forsvarer likevel prosjektet, og viser til demografi, kompetanseheving og investeringer i ny teknologi som forklaring på kostnadseksplosjonen, ifølge NTB.

Vi må anta at også andre kommuner har de samme investeringsbehovene. Ifølge Helsedirektoratet forklarer dette heller ikke på langt nær forskjellene.

les også

Frp vender ryggen til eldre

Om regjeringen vil sentralisere eldreomsorgen og overta styringen fra kommunene, har de ikke bare dårlig dømmekraft, men også alt for god råd.

Men det vil regjeringen tydeligvis. I den nye regjeringsplattformen heter det at de vil utvide prøveordningen med statlig finansiering med flere år og få med flere kommuner.

Dette skjer samtidig med at de har så store problemer med å hoste opp nok penger, at Erna Solberg vil utrede om det går an å hente milliarder til nytt regjeringskvartal og ny fregatt «under streken». Det betyr altså at hun vil ta hull på Oljefondet.

Når til og med en knalldyr prøveordning med statlig eldreomsorg som opprinnelig skulle løpe til 1. mai i år, utvides, da sier det sitt. Politikk handler om å kunne prioritere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder