NEPPE OVERRASKET: Sjefen for Etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen, har ikke lagt skjul på at fremmede makter daglig infiltrerer vår digitale infrastruktur. Foto: VG Foto:Jan Petter Lynau,VG

Leder

Sårbarheten dokumentert

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Denne uken har vi fått dokumentert det norske samfunnets sårbarhet på flere nivåer. Utdelingen av fredsprisen i Oslo Rådhus er kanskje den hendelsen i Norge i løpet av året der vi bruker mest tid og ressurser på et bunnsolid sikkerhetsopplegg. At en aktivist uten adgangsrett likevel klarer å komme seg helt frem til vinnerne på podiet, er en skandale som ble direktesendt til en hel verden.

Lørdag avslørte Aftenposten at det er plassert avansert mobilavlytningsutstyr strategisk rundt i Oslo som potensielt kan avlytte telefoner på Stortinget, i statsministerboligen, på statsministerens kontor, i Norges Bank og Forsvarsdepartementet.

Tematikken med såkalte «IMSI-catchere» som i følge PST er meget avansert utstyr som får plass i en koffert, er ikke ny. Slike falske mobile basestasjoner er blitt oppdaget i byer verden over. Til Aftenposten sier PST at avisens funn er interessante, men det kan neppe være en nyhet for dem. Forsvarets Etterretningstjeneste skriver for eksempel i sin siste årlige trusselvurdering at «fremmed etterretning infiltrerer daglig norsk infrastruktur» og at «det er statlige aktører som utgjør den største trusselen mot norske interesser». E-tjenesten peker selv på Russland og Kina som aktive aktører.

Sikkerhetsmyndigheter og politikere kan derfor neppe være overrasket over at det foregår i Norge og Oslo. Moderne etterretning jobber via digitale kanaler. Sentrale politikere vet at deres mobiltelefoner blir avlyttet og at man derfor ikke bruker åpne mobiler for samtaler og informasjon som ikke skal tilfalle andre, og mobiltelefoner blir igjen utenfor møterommet.

Alt digitalt utstyr kan overvåkes, det er knapt mulig å stoppe det. Aftenpostens avsløringer er likevel viktige.

Dokumentasjonen av det store omfanget og den tilsynelatende strategiske plasseringen av det i og rundt de bygninger i Norge der de mest kritiske beslutninger fattes, bør skjerpe flere enn sikkerhetsmyndigheter og topp-politikere. Det er store økonomiske interesser knyttet til informasjon. Toppene i næringslivet og for eksempel Oljefondet bør også bruke dokumentasjonen av denne massive digitale overvåkningen til å ta nødvendige forholdsregler. Selv om overvåking av digital informasjon ikke kan stoppes, antagelig vil den bare bli mer og mer avansert, er vår oppgave å gjøre jobben til motkreftene våre så vanskelig som mulig på alle plan i samfunnet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder