Kommentar

Barnetrygd-blues

Av Guro Hoftun Gjestad

UENDRET: Reelt sett er barnetrygden blitt redusert med 40 prosent siden 1996. Foto:Magnar Kirknes,VG

Jeg fikk mitt første barn i 1996. Hver måned har jeg fått 970 kroner rett inn på kontoen.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Vi opprettet en egen barnetrygdkonto til henne, for planen var at hun skulle få en samlet, oppspart barnetrygd-sum til konfirmasjonen.

Men vi fant fort ut at det ikke var det diende spedbarnet som kostet penger.

Fra de begynner å slite sko, sluker unger penger som synkehull: Barnehage, SFO, sportsutstyr, aktiviteter, sløsing og dyre vaner. Så det ble ikke til at vi høytidelig overrakte henne oppsparte trygdepenger til konfirmasjonen. De var brukt opp for lenge siden.

I juni fylte datteren min 18. Vi feiret at hun var blitt myndig og snakket om da hun ble født, da jeg kastet våte panne-kluter på radioen som spilte «Killing me Softly» på repeat gjennom natten. Og om bestemødrene som ringte til telefonboksen på gangen for å høre hvordan det gikk.

Alt føltes så forandret. Helt til jeg fikk et brev i posten fra NAV med beskjed om at utbetalingen av barnetrygden opphørte. Så var det altså én ting som hadde vært uforandret siden hun ble født: Beløpet som hadde kommet inn på kontoen hver måned: 970 kroner. Som om ingenting var skjedd. Som om noen levde i den tro at den norske krone anno 1996 er like mye verdt som 2014-kronen.

I juni 1996 kostet en liter bensin 4.95 (Cirka 16 kroner i dag). En liter melk kostet 8 kroner (Vel 15 kroner i dag). Prisen for plass på SFO økte med nesten 60 prosent de ti årene datteren vår gikk i grunnskolen.

Året etter at hun var født, følte vi oss helt gærne, og alle rundt oss var enige, da vi kjøpte en liten to-roms på Bislet til 700 000 kroner.

De som bor der nå, har nettopp fått ny takst på leiligheten: 3 750 000. Altså tre millioner dyrere enn hva vi kjøpte den for i 1997.

De 970 kronene vi fikk inn på konto i 1996, tilsvarer 1366 kroner i dagens Norge. Reelt sett har barnetrygden gått ned med 40 prosent. På toppen av det hele ble søskentillegget fjernet i 2001 og småbarnstillegget tatt bort i 2003.

Og dette har skjedd i en periode der antallet fattige i Norge er blitt stadig flere. Nye tall viser at nær 80 000 barn lever i fattigdom her i landet. De siste ti årene er det blitt dobbelt så mange, rundt 500 000, som har en formue på én million eller mer.

For enkelte er de 970 kronene vi får i barnetrygd per barn en full tank på SUV-en.

For andre er 970 kroner en tredel av medlemsavgiften i svømmeklubben de ikke har råd til å betale.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder