Tegning: Roar Hagen

Kommentar

Smuler fra et konferansebord

MONTREUX (VG) En varemesse for luksusklokker førte til at fredsforhandlingene om Syria ble flyttet fra Genève til Montreux. I Syria har verden hørt alarmklokkene ringe i snart tre år uten at noen har reagert.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Syria og Sveits, finnes det en skarpere kontrast? Sveits er som et fininnstilt urverk. Syria er et blodig kaos. I vakre, fredelige og lukseriøse omgivelser ved Lac Léman starter i dag forhandlinger om ruinene av det som var Syria.

Våpenhvile

Det er ikke bare på høy tid, det er langt på overtid. Men det er første gang på 34 blodige måneder at det syriske regime og opposisjonen møtes til forhandlinger. Det skjer med FNs hjelp og med representanter for 40 land til stede, inkludert Norge som betraktes som en humanitær stormakt.

Forventningene er imidlertid ytterst små. I Syria overdøver våpnene diplomatiet. Sivile syrere trenger mest av alt våpenhvile, slik at humanitær hjelp kan komme frem. Men et nødstilt og krigsrammet folk kan ikke vente stort annet annet enn smuler fra konferansebordet i Sveits.

I beste fall kan dette være en start på en langvarig prosess. Etter det innledende møtet skal forhandlingene fortsette senere i uken i Genève, når klokkemessen er over. Fredskonferansen er, med alle sine åpenbare svakheter og fallgruber, det eneste reelle alternativ til ytterligere mange års krig. Dette initiativet er det beste det internasjonale samfunn har klart å få til, uten at det betyr mye. Verden har sviktet Syria og historiens dom blir hard. FN har vært handlingslammet. Russland har blokkert.

Minst 126.000 mennesker er drept i en krig som har vart i 34 måneder. Flere millioner har flyktet til nabolandene og enda flere er internt fordrevne. Syria er blitt en humanitær katastrofe av ufattelige dimensjoner. Halve befolkningen er blitt avhengige av humanitær hjelp. Landet er daglig åsted for barbariske forbrytelser mot menneskeheten, inkludert utstrakt tortur, summariske henrettelser og terrorbombing av sivile. Ugjerninger begås på begge sider av konflikten og uten at noen stilles til ansvar.

I ellevte time

Genève 2, som forhandlingene kalles, er det første seriøse forsøket på å bringe partene til forhandlingsbordet. Russland og USA ble i mai enige om planen som FNs Sikkerhetsråd senere sluttet seg til. Det har tatt mer enn åtte måneder å nå Montreux, og inntil i går var det usikkert om det ville komme i gang. Den syriske nasjonalkoalisjonen, en opposisjonsbevegelse i eksil, vedtok fredag med knapp margin at de ville delta. Mandag var de i ferd med å trekke seg etter at FNs generalsekretær Ban ki-moon overraskende kunngjorde at han hadde invitert Iran til Montreux.

Generalsekretæren sa at Iran måtte være en del av løsningen. Og selvsagt har han rett. Iran er det syriske regimets aller viktigste politiske, økonomiske og militære støttespiller. Ban ki-moon trodde at han hadde fått iranerne på glid og at de nå aksepterte en overgangsregjering i Damaskus. Men så enkelt var det ikke. Mandag nektet Teheran å godta noen forhåndsbetingelser for å delta.

Da hadde allerede den syriske opposisjonen reagerte kraftig på invitasjonen til Iran. USA krevde at Iran offentlig måtte støtte kommunikeet fra 2002, kalt Genève 1, om opprettelsen av en overgangsregjering i Syria. Ban ki-moon trakk tilbake invitasjonen og var, i følge hans pressetalsmann, «dypt skuffet». Det var en ydmykende retrett og enda et tilbakeslag for FN. Men opposisjonen ankommer i hvert fall Montreux og konferansen kan starte.

Maktspillet

Målsettingen med Genève 2 er å danne en overgangsregjering, som med tilslutning fra begge parter, kan få slutt på kamphandlingene. Senere skal det etter planen holdes frie valg. Men det finnes ingen tidsplan, ikke noe veikart og partene er ikke enige om det minste, ikke en gang reisens mål. Genève 1 skisserer en vakker visjon av et fremtidig demokratisk Syria med menneskerettigheter og like muligheter for alle. Det står i grell kontrast til dagens virkelighet. Det er like fjernt som vakre Montreux er fra utbombede Aleppo.

Konflikten er for lengst blitt en del av det store maktspillet i Midt-Østen, mellom det sjiamuslimske Iran og de sunnimuslimske monarkiene ved Gulfen, og den har alle kjennetegnene på en grenseløs religions- og regionskrig. Der haster med på stanse spredningen. Et lite lyspunkt er at USA og Russland nå snakker sammen, og ikke mot hverandre. Mange trodde ikke det ville bli et Genève 2.

Bashar al-Assads regime oppgir kjemiske våpen, men fortsetter å bombe opprørskontrollerte områder og bykvartaler med alt de har av konvensjonelle våpen. Samtidig har islamistiske krigere, mange med tilknytning til terrornettverket al- Qaida, opprettet et redselsstyre i deler av det nordlige Syria. De er ikke invitert til forhandlingsbordet, og har sikkert heller ingen interesse av å delta. I dag foregår ikke krigen i Syria bare på én front, mellom regimet og opprørerne, mens også opprørerne i mellom.

Derfor står også Assad sterkere enn for ett år siden, militært og politisk. Væpnede fundamentalister med tilknytning til al-Qaida har også styrket sin posisjon. De moderate i Nasjonalkoalisjonen er blitt svekket. For Syrias sivile er alt blitt dramatisk mye verre. Det er blitt enda mer krevende å skape fred, men desto viktigere at forhandlingene i Sveits gir folket noe mer enn bare smuler av håp. Vi vet hva de trenger: Humanitære korridorerer, våpenhvile, politiske løsninger.

Les også

 1. Israel: - Verden er blitt farligere

  Atomavtalen med Iran er ikke historisk, den er en historisk tabbe, mener Israels statsminister Benjamin Netanyahu.
 2. Brorskapets lange skygge

  Egypts grunnlov gikk ut på dato etter bare vel ett år. Nå ber generalene folket om å si ja til en ny grunnlov.
 3. Kommentar: Flykter fra kirkens fødested

  I Maaloula levde kristne og muslimer i fred og fordragelighet. I dag er det eldgamle, hellige stedet en krigssone.
 4. al-Qaida står ved Middelhavet

  I 2001 angrep USA og allierte Afghanistan fordi al-Qaida befant seg der. I dag står fienden ved Middelhavet.
 5. Rapport: 11.000 mishandlet og sultet i hjel i Syria

  Bildene fra en rapport om livet i president Assads fangenskap, vitner om voldsom og utbredt mishandling.
 6. Syria-samtaler av sporet før de er i gang

  Opptakten til den lenge planlagte Syria-konferansen i Sveits er preget av en splittet syrisk opposisjon og utestengelsen…
 7. Syriske opposisjonspartier vil ikke delta i fredssamtaler

  Opposisjonspartiene inne i Syria vil ikke delta i fredssamtalene som etter planen skal innledes i Sveits denne uken.
 8. Iran får ikke være med på fredskonferansen for Syria

  Iran er ikke lenger invitert til å delta på den syriske fredskonferansen i Sveits onsdag, opplyser en FN-talsmann.
 9. Kerry ber syrisk opposisjon om å møte i Sveits

  USAs utenriksminister John Kerry retter en innstendig anmodning til opposisjonen i Syria om å møte ved…
 10. Assad har bestemt seg for gjenvalg

  Det er stor sannsynlighet for at jeg vil søke gjenvalg, sier Syrias president Bashar al-Assad i et eksklusivt intervju…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder