Kommentar

De giftige ekstremistene

Av Shazia Majid

SPRER GIFT: 28 år gamle Ubaydullah Hussain og hans meningsfeller forfører norsk ungdom med hatideologi. I et VG-intervju utrykket Hussain utvetydig støtte den brutale terrororganisasjonen Islamsk stat (IS). Nå har muslimene fått nok og angriper retorikken. Foto:Harald Henden,VG

Litt fortvilet, litt forvirret og litt overveldet har vi norske muslimer sittet og sett på at mange av våre barn og unge er blitt slukt av radikalister. Og ventet på at «noen» skal ta opp kampen.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over seks år gammel

Av SHAZIA SARWAR

Det er et rystende skue. Å se en uredd Ubaydullah Hussain forsvare terrororganisasjonen Islamsk stats (IS) brutalitet og massemord. At halshugging er bra avlivingsmetode, uten å trekke en mine. Hans selvsikkerhet når han proklamerer at alle norske muslimer vil ha sharia i Norge.

Journalist: Shazia Sarwar Foto: ,

Så glatt, så rolig – en kunne trodd på ham.

Om vi ikke visste bedre. Et overveldende flertall av norske muslimer vil ikke ha sharia i Norge. Ikke imamene heller. Av 14 imamer som ble spurt, ønsket ingen å innføre sharia i Norge. De mente det ville vært utakknemlig og urettferdig og at det norske samfunnet allerede behandlet muslimene med respekt. Noen bør fortelle Hussain og hans meningsfeller dette. Og alle andre som måtte lure på om Hussain representerer noen andre enn seg selv og en liten gruppe ekstremister.

Hvor langt de kan gå i sin ideologi? Nå trenger ingen å gjette lenger. Det er ingen feilsitering, ingen omklipping, ingen sprell på sosiale medier, ingen misforståelser.

Giften

Slik ser den ut, giften som siver inn og frarøver oss våre barn og unge.

Rett foran øynene på desperate foreldre forsvinner tilsynelatende ordinære, oppegående sønner og døtre inn i en verden vi har visst lite om. Fra radikalister til voldelige ekstremister. Å avfeie og flire av ekstremister er farlig. Men det er en enkel forsvarsmekanisme når man risikerer å bli stemplet som «hobby-muslim» eller vantro, om man tar til motmæle.

Muslimske ekstremister er nemlig ikke som andre ekstremister. De trenger ikke nødvendigvis ty til vold for å holde norske muslimer som gissel. De trenger bare å lefle med å besitte «den ene sannhet». De vet hva troende muslimers akilleshæl er, og går etter den. Enhver kritikk av ekstremistene, og du er del av pariakaste. Strippet for legitimitet og pondus som muslim.

Derfor har norske muslimer stort sett holdt tyst mot ekstremistene. Hvem vil av fri vilje kaste seg foran det muslimske pøbelveldet?

Flokken mot ekstremistene

Men ekstremistene får følge med nå. For nå skjer det noe. Det har begynt å danne seg en flokk. Den blir sterkere, og den vil bite fra seg. Og det helt uten hjelp fra Norges største muslimske paraplyorganisasjon Islamsk Råd Norge (IRN).

Der IRN har valgt å innta offerrollen og føre dialog med ekstremister, en metode ingen kan ettergå resultatet av, har norske muslimer som Shoaib Sultan, Senaid Kobilica, Lena Larsen, Sylo Taraku, Abid Raja, Hadia Tajik, Usman Rana, Linda Alzaghari, Umar Ashraf, Isra Zariat og Yousef Bartho Assidiq gått til utvetydig frontalangrep på ekstremistene.

Pøbelveldet begynner å miste taket på norske muslimer.

Tar ikke avstand

Muslimene tar ikke lenger avstand fordi storsamfunnet krever det. De kjemper for sine barn og unges fremtid. Ungdommer som er i ferd med å bli forført av ekstremistenes budskap. Den som starter med å være nobel, sannferdig, viktig. Inntil byttet er fanget, for så å sluke det rått.

De kjemper, der IRN skygger unna. For de kan ikke la muslimske ungdommer tro at Ubaydullah Hussein har rett når han sier at alle muslimer vil det samme som ham. Det må sies høyt, klart og ofte. Ikke for at storsamfunnet skal lytte, men for at våre muslimske ungdommer skal lytte.

Det er en hån mot familier som har mistet sine barn til ekstremismen å avfeie radikalisering. Det er respektløst overfor våre barn å ikke bekjempe hatideologien, og det er feigt å la enkeltpersoner ta denne kampen alene.

@ShaziaSarwar

Les også

 1. Norske muslimer raser mot Hussain

  Norske muslimer mener det er provoserende og trist at Ubaydullah Hussain snakker som om han representerer alle…
 2. Muslimer om Ubaydullah Hussain: Fremmer uro og hat

  Svært få norske muslimer deler Ubaydullah Hussains syn, sier muslimer VG har snakket med på gaten i Oslo.
 3. Støtter IS' halshugging

  Ubaydullah Hussain (28) i den norske ekstreme islamistiske gruppen Profetens Ummah er tilhenger av fremgangsmåten til…
 4. Lars Gule om Hussain-intervjuet: Forsker: – Skjønnmaler en brutal bevegelse

  Forsker på ytterliggående islamisme, Lars Gule, sier Ubaydullah Hussain bortforklarer den ekstremt brutale fremferden…
 5. Debatt: Gratisreklame for ekstremisme

  I går hadde VG et 43 minutter langt intervju med Ubaydullah…
 6. Ekstremismens stemme

  Finnes det noen eksempler i verden på at voldelige ekstremister har latt seg tie i hjel?
 7. Snakker ut i VG: Islamisten Ubaydullah Hussain: Slik ble han ekstrem

  Ubaydullah Hussain (28) spilte fotball og vokste opp som alle andre i Oslo - inntil han som 14-åring fikk et brev fra en…
 8. Abid Raja: Muslimer som Hussain spiser samfunn innenfra

  Et samlet politisk Norge reagerer med avsky på uttalelsene til islamisten Ubaydullah Hussain.

Mer om

 1. Terrorisme
 2. Irak
 3. Islam i Norge

Flere artikler

 1. Støtter IS' halshugging

 2. VG mener: Sammen mot ekstremisme

 3. Pluss content

  - Norske kvinner undertrykker seg selv ved å gå rundt halvnakne

 4. Abid Raja: Muslimer som Hussain spiser samfunn innenfra

 5. Viktig dom mot Hussain

Fra andre aviser

 1. «Det er grusomt at vi har personer i Norge som støtter IS og deres groteske metoder»

  Aftenposten
 2. Å la de radikale definere islam

  Aftenposten
 3. Demonstrasjonens bismak

  Aftenposten
 4. Ubaydullah er en av oss

  Aftenposten
 5. Dei farlege muslimane

  Bergens Tidende
 6. Islamsk råd: - Det skal ikke være noen tvil om hva vi mener om terror

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no