PRESSES: Finansminister Siv Jensen (Frp) ønsker ikke at Statens Pensjonsfond utland skal være et utenrikspolitisk virkemiddel. Foto:Anette Karlsen,NTB scanpix

Leder

Israel og Oljefondet

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

En amerikansk aktivistorganisasjon, Avaaz, krever at finansminister Siv Jensen trekker Oljefondet ut av tre israelske banker. I går hadde mer enn en million mennesker fra hele verden signert oppropet på organisasjonens nettside.

Jensen avviser kravet. Hun sier til Dagens Næringsliv at Statens Pensjonsfond utland ikke skal være et utenrikspolitisk virkemiddel, og viser til den brede enigheten i Stortinget om dette spørsmålet.

Vi støtter Jensens syn. Det er viktig at oljefondet ikke blir en del av norsk utenrikspolitikk. Det å åpne den døren, undergraver den brede enigheten om en profesjonell forvaltning av den enorme nasjonalformuen vårt land er i besittelse av.

Det er fondets etikkråd som ut fra sine retningslinjer skal vurdere om selskaper skal stenges ute. Leder av rådet, Ola Mestad, vil ikke kommentere om de vurderer de israelske bankenes stilling. Tidligere er fire israelske selskaper trukket ut av fondet. En forutsetning fra etikkrådets side for å stenge ute israelske selskaper, er at de direkte medvirker til Israels okkupasjon av palestinske områder.

Løsningen på konflikten er politisk. Den kan ikke vinnes med militære midler. Det påhviler begge parter et ansvar for å bidra til en forhandlingsløsning. Dessverre synes en slik løsning lenger unna enn på lenge. Det må legges press på begge parter: Israel må slutte å tilrettelegge for ulovlige bosettinger på Vestbredden. Hamas må slutte å skyte bomber mot Israel. Begge parter må se at de har mer å vinne på å slutte fred enn på å fortsette konflikten.

Tidligere har det i Norge vært forslag om å innføre en kulturell og akademisk boikott av Israel. Vi vil advare, både mot dette, og mot en økonomisk boikott av Israel. Den israelsk-palestinske konflikten er uhyre komplisert. Begge parter har begått store feil, og begge parter har en berettiget frykt for den andre. Det internasjonale samfunnet må forsøke på den nær umulige oppgaven det er å bygge bro mellom partene. Boikott av en av partene er ikke et godt bidrag i denne sammenheng.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder