bilde

Foto: Tegning: Roar Hagen , VG

Leder

Nødvendige innstramminger og håpløs timing

Den brede politiske enigheten om å endre loven slik at mennesker uten beskyttelsesbehov kan snus på grensen, er fornuftig i møtet med strømmen av mennesker på Norges grenser. Opposisjonens forslag om å gi alle arbeidstillatelse fra første dag, er et helt galt signal nå.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hvordan Ap, som ønsker å være et fast og ansvarlige parti i asyl- og flyktningpolitikken kunne gå med på det siste, er et mysterium?

Alvoret i flyktningkrisen blir tydelig når Stortinget så å si uten debatt kjører grunnleggende endringer i lovverket gjennom på rekordtid. Strømmen av migranter til grensestasjonen på Storskog har utløst et behov for å sende kraftige signaler om hvem som ikke er velkommen i Norge.

Les også: Frithjof Jacobsen: Vi trenger ledelse, men får bare krisehåndtering

Skal vi ha noe håp om å håndtere flyktningkrisen, må vi sørge for at de som ikke trenger beskyttelse, eller som åpenbart ikke vil få opphold i Norge, ikke kommer til grensen.

Les også: Norge vil snu asylsøkere på russergrensen

For deres egen skyld, for flere av dem selger eiendeler og tømmer bankkontoer for å betale de som organiserer transportene. Og for Norges skyld, fordi de overbelaster et apparat som må bruke ressursene på å registrere og hjelpe de som faktisk er på flukt.

Skal vi ha noe håp om å håndtere flyktningkrisen, må vi sørge for at de som ikke trenger beskyttelse, eller som åpenbart ikke vil få opphold i Norge, ikke kommer til grensen.

Vi støtter derfor regjeringens forslag til lovendringer, og mener det er solid og ansvarlig når resten Stortinget også sier de er med på dette. Behovet for innstramminger som oppfattes klart og tydelig utenfor Norge, ser det ut til å være bred enighet om. Det er et lyspunkt i noen uker som ellers har vært preget av politisk spill og kaos.

Les også: Opposisjonen vil la asylsøkere jobbe

Men, samme dag som dette blir lansert, så går Ap, MDG, SV og regjeringens støttepartier V og KrF inn for et forslag som sender et helt annet signal. Nemlig at asylsøkere skal få lov til å jobbe med en gang de kommer til Norge, selv om søknaden ikke er behandlet. Vi er enige med partiene i at det er viktig å få denne gruppen i jobb. Men timingen for forslaget er elendig.

Å foreslå noe som kan oppfattes som en liberalisering midt i en krise som krever tydelige innstramminger, det er ikke ansvarlig. At Arbeiderpartiet, med sin erfaring fra regjering, og sitt uttalte ønske om å føre en fast og forutsigbar politikk i denne krevende situasjonen ikke forstår det, er det all mulig grunn til å kritisere. Det ser mest av alt ut som et politisk arbeidsuhell i Norges største parti.

Partileder Jonas Gahr Støre bør klargjøre om Ap virkelig mener at dette er det riktige signalet å sende ut i verden nå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder