ET VALG: – Å hjelpe er et valg. Det blir lett en vane. Når du først har sett nøden i et annet menneskes øyne, eller har kjent den selv, blir den så lett å kjenne igjen, skriver kronikkforfatteren. På bildet Operea Constantin (63) – skopusser uten kunder.

ET VALG: – Å hjelpe er et valg. Det blir lett en vane. Når du først har sett nøden i et annet menneskes øyne, eller har kjent den selv, blir den så lett å kjenne igjen, skriver kronikkforfatteren. På bildet Operea Constantin (63) – skopusser uten kunder. Foto: Helge Mikalsen , VG

Debatt

2015, året vi ble tyranner

Før het det kjærlighet. Nå heter det tyranni.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

GURI RIKSAASEN, sosialantropolog

2015 er året som startet med at vi var nær ved å bli kriminelle. Regjeringen sendte et lovforslag ut på høring, et lovforslag som ville gjort både ungene og meg og mange med oss til lovbrytere.

Etter intensjonen skulle der hindre organisert tigging, men fordi det er så vanskelig å vite hva som er organisert og hva som ikke er organisert, syntes regjeringen det var tryggest å kriminalisere all form for hjelp til alle tiggere.

Regjeringen turte ikke

Guri Riksaasen. Foto: ,

Vi unnslapp såvidt. Regjeringen trakk forslaget, ikke av hensynt til fattige tiggere, men av hensyn til hvite, snille, norske damer. Jeg ble nesten litt skuffet.

Det ville blitt en merkedag når faren min og jeg meldte oss på nærmeste politistasjon som lovbrytere, la fram bevismaterialet og insisterte på dom. Datteren min ville måtte oppsøke hjelpeapparatet for vanekriminelle ungdommer lenge før konfirmasjonen. For en gangs skyld ville vi visst at vi gjorde noe rett.

Regjeringen turte ikke gjøre oss til kriminelle. Men det gikk ikke mange månedene før vi ble gjort til tyranner. Godhetstyranner som rir landet som en mare. Og dette var nesten litt verre, for den dommen fikk vi uten rettsak.

Les også: Straff for samarbeid

Det godes tyranni

Vi ble godhetstyranner. Det er ikke et pent ord. Det er et ord som er ment for å beskrive oss som noe veldig, veldig dårlig, som en slags kriminell. Og det jeg lurer på nå er hvorfor? Hvorfor er vi som ønsker å hjelpe mennesker i nød en så stor trussel for enkelte av våre politikere, regjeringens politikere, at vi må framstilles som en ondskapsfull trussel?

Sylvi Listhaug, hvem er det vi tyranniserer? Er det de som får noen kroner i koppen, de som får noen pakker med varme klær til en kald og lang reise gjennom Europa? Eller er det deg personlig vi tyranniserer? Tyranniserer vi det norske samfunnet? Jeg forstår det virkelig ikke.

Det kommer ingenting til en lukket hånd, sa farmoren min alltid. Hun hadde seks unger og bodde øst i Oslo. De hadde lite og delte mye. Fordi det er logisk. Det er logisk å dele fordi det gjør at vi overlever. Mennesker trenger hverandre. Å dele og hjelpe hadde lite med godhet å gjøre, det hadde mer med vett og folkeskikk å gjøre.

Les: Frp eier flyktningdebatten

De har minst får mindre

Når frivillige over hele landet samler inn julegaver til flyktningebarn på asylmottak, brenner det i kommentarfeltene. Tyrannene er ute igjen! Hvorfor gir de ikke gaver til de stakkars fattige norske barna?! En jeg kjenner skrev til meg på Facebook: Du bør hjelpe noen fra din egen fauna, ikke en rumensk tigger. Komisk, siden han selv hadde utvandret til Sør-Amerika, men dypt, dypt tragisk.

De fattige barna i Norge kommer til å bli fattigere. Med litt flaks blir de ikke flere. For eksempel fordi mange uføre ikke lenger får barnetillegg. Fordi nød skal motivere syke folk til å jobbe. I Hamar kommune kunne ikke barnefamilier som mottar økonomisk sosialhjelp søke om ekstra penger til jula i år. Kassa var tom. Ingen sendte ut brev til de rikeste om ekstra skatteinnkreving.

Jeg tror ikke Hamar er den eneste kommunen med tom kasse. Hvorfor er det alltid de som har minst som må få mindre, Listhaug? Hvorfor gikk skattelettene til de rikeste en gang til?

Vi har et skattesystem i Norge, vi har en velferdsstat som farmoren min var med på å stemme fram, fordi hun visste hva fattigdom var, fordi vi ikke skulle ende her. Vi skulle ikke ha fattige barn. Ingen skulle stå med lua i hånda, som de sa, ikke en gang på julaften.

Før het det solidaritet

Velferdsstaten bryter ikke sammen på grunn av de fattige. Velferdsstaten bryter sammen fordi de rikeste slipper å betale skatt og ikke skaper de arbeidsplassene regjeringen så naivt og blåøyd at de går den største godhetstyrann en høy gang, tror de gjør. Hvordan kom vi hit hvor folk tror at det er pakkene med klær til flykninger, varm suppe til folk i kø, småpenger i skitne pappbeger og julegaver til flykningebarn på asylmottak som gjør norske barn fattigere?

Jo, det klarte du Listhaug, da du fant opp godhetstyranniet. Du og din regjering ga til de rike, gjorde fattige barn fattigere, og kastet oss ut i kommentarfeltene for å slåss som bikkjer mens du og dine fortsetter uthulingen av velferdsstaten.
Å hjelpe er et valg. Det blir lett en vane. Når du først har sett nøden i et annet menneskes øyne, eller har kjent den selv, blir den så lett å kjenne igjen. Noen kroner i en kopp kan være viktig, men gjør deg knapt til et godt menneske. Før het det solidaritet, og det var en logisk sak. Det kommer nemlig ingenting til en lukket hånd.
Før het det kjærlighet. Nå heter det tyranni. Det var 2015.

Les også

 1. Mener KrF-toppene lurte velgerne med Frp-nei: – Sa at Drammen ikke var klar for innvandrer som ordfører

  Charles Petersen meldte seg ut av KrF. Han mener de lokale KrF-toppene valgte bort Drammen Ap fordi førstekandidaten er…
 2. Ny rapport: Oslo-politiet anklages for rasisme

  Romfolk og afrikanere har dobbelt så stor risiko for å bli vist bort som europeiske uteliggere, og enkelte…
 3. Sannheten om rumenske tiggere

  Norsk debatt rundt tilreisende tiggere har vært preget av synsing. Nå kommer fasiten, og den tilsier at vi bør gå i oss…
 4. Kronikk: Straff for samarbeid

  NICOLAY B. JOHANSEN, kriminolog Etter at regjeringen trakk forslaget til forbud mot tigging tilbake kan motstanderne…
 5. De nye kravene for permanent opphold: Slik er testene innvandrere må bestå

  Innvandrere må bestå egne tester i muntlig norsk og samfunnskunnskap for å få permanent opphold i Norge, foreslår…
 6. Frp eier flyktningdebatten

  Sylvi Listhaug kan bli Fremskrittspartiets viktigste politiker…
 7. SV raser mot Listhaugs asylplan: Hun er totalt uegnet

  KrF-leder Knut Arild Hareide varsler at de kan komme til å gå mot flere av asyl-innstrammingene til Sylvi Listhaug.
 8. Kronikk: Jeg, den hjelpsomme (skurken)

  Nattvaktene på PU var med på å skape forandring for flyktningene i Norge, noe jeg er veldig stolt av.
 9. Krisene preget høsten for Erna Solberg

  Statsminister Erna Solberg (H) tar juleferie etter det hun selv beskriver som et krevende halvår for Norge, Europa og…
 10. Strammer inn reglene for permanent opphold: Må kunne norsk, ha jobb og bolig

  Innvandrere får ikke permanent opphold før etter fem år. Først må de dokumentere norskkunnskaper, at de har vært i jobb…
 11. Listhaugs nye statssekretær ville ikke bosette flyktninger

  Hanne C.S Iversen (Frp) skal hjelpe sjefen sin med å få bosatt titusenvis av flyktninger i norske kommuner.
 12. Frp topper laget

  Fremskrittspartiet er vinneren i onsdagens regjeringsrokade.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder