Foto: Tegning: Roar Hagen VG

Kroner kjøper ører i Washington

WASHINGTON D.C. (VG) Regjeringen bruker millioner av kroner på å få amerikanske politikere til å oppdage lille Norge. Vi er avhengige av USA. Spesielt i usikre tider som nå.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Washington er den frie verdens hovedstad. Det er hit vi vender oss når det smeller.

Amerikanerne reddet Europa under 1.verdenskrig, og under 2.verdenskrig. De hjalp oss å slå tilbake nazismen. Og i neste omgang; kommunismen. Etter murens fall i 1989 og den kalde krigens avslutning virket verden lenge som et ganske trygt sted.

Men det varte ikke lenge.

Nå er EU under enormt press. Stikkord her er økonomi, og flyktningkrise. Dersom britene på toppen av det hele i juni sier nei til fortsatt EU-medlemskap, vet ingen hva som skjer med unionen.

Stor VG-spesial: Dette er Europas nye murer

Fremmedkrigere vender hjem fra IS-kontrollerte områder i Syria og Irak. Russland ruster opp, og president Vladimir Putin dyrker en truende nasjonalisme som kan svekke stabiliteten i våre nærområder.

Jo, vi trenger USA.

Der hjerner er sexy

Men i en urolig verden dukker et lite og fredfylt land som Norge sjeldent opp i amerikanernes bevissthet. Det er så mye annet som er mer akutt for USAs utenrikspolitikere. Så hvordan skal norske politikere og diplomater få amerikanerne til å bry seg?

Noen smarte folk i det norske utenriksdepartementet begynte på begynnelsen av 2000-tallet å samarbeide med flere av tenketankene i USAs hovedstad. En tenketank arrangerer seminarer, utreder politiske spørsmål, og kommer med råd og anbefalinger. Flere av dem ligger langs Massachusetts Avenue i Washington, D.C. – som Brookings, Carnegie og Heritage.

Hollywood for de stygge, kaller noen dette området. Her er det store hjerner som er sexy. Tenketankene tiltrekker seg forskere og eksperter fra alle deler av USA og verden. Mange av dem som jobber i tenketankene, har bakgrunn fra politikken. De har ikke bare store kunnskaper, men også store nettverk av kontakter i maktens korridorer.

Vår viktigste allierte

Gjennom de siste 10-15 årene har Norge betalt flere titalls millioner kroner til ulike tenketanker. I går åpnet statsminister Erna Solberg et senter for atlantiske og nordeuropeiske studier i tenketanken CSIS; Center for Strategic and International Studies. Målet med senteret er blant annet å styrke kontakten mellom USA og Europa, og å gi Nato enda mer tyngde inn i det europeiske samarbeidet.
I sin åpningstale ved senteret understreket Solberg at CSIS spiller en viktig rolle i å sørge for at Europas sikkerhet er tema i den amerikanske hovedstaden. Tidligere på dagen hadde hun overfor president Barack Obama snakket lenge og varmt om betydningen av båndene mellom Norge og USA.

USA er Norges viktigste allierte. Norske diplomaters største oppgave her er å sørge for at amerikanske politikere blir minnet om Norges strategiske betydning, så ofte som mulig. Grepet med å bruke tenketankene for å nå Washington-elitens ører er godt utenrikspolitisk håndverk. Men det er også kontroversielt. For hvor langt kan Norge gå i USA med å kjøpe seg akademisk kraft?

Lobbyvirksomhet?

Norske myndigheter har hele tiden vært åpne om forholdet til tenketankene, om beløp og om temaer. Selvsagt bestiller Norge utredninger som er uavhengige, men som tar for seg temaer som er viktige for Norge. Som sikkerhetspolitikk og Nato, forholdene i nord, klima, energi, og forholdet til Russland.

Les også: Putin: – Tvunget til å vurdere å få en slutt på truslene

For et par år siden hadde avisen New York Times flere artikler med kritisk søkelys på utenlandske regjeringers pengestøtte til amerikanske tenketanker. Avisen var særlig kritisk til Gulf-stater som Qatar og De forente arabiske emirater, som skal ha forsøkt å legge føringer på hvilke resultater tenketankene kunne komme frem til. Det er ikke noe som tyder på at våre folk har opptrådt på en slik måte. Men Norge ble anklaget for å bidra til at akademiske kraftsentra, som tenketankene skal være, glir inn i en verden av lobbyvirksomhet.

Husker du? Putin ser på NATO som en trussel mot Russland

Uansett, for Norge fungerer samarbeidet godt, begge veier. Gjennom tenketankenes arbeid får norske politikere og diplomater også innsikt i amerikanske tankemønstre og maktstrukturer. Det blir lettere for det lille norske diplomatkorpset å operere i Washington.

Donald Trump

Erna Solberg besøker Barack Obamas på slutten av hans presidentperiode. I bakhodet har hun helt sikkert spørsmålet om hvem som kommer neste gang. Amerikanske eksperter som følger valgkampen tett, tror ikke Trump vinner valget. Men ingen av dem jeg har snakket med, våger å utelukke det. Norske politikere og diplomater klør seg i hodet, og lurer på hvordan de skal forholde seg dersom den neste presidenten heter Donald Trump.

Husker du? Kongressens mektigste republikaner vil samarbeide med Trump (krever innlogging)

Det sies om det amerikanske systemet at grunnlovsfedrene bygget et så sinnrikt system at selv en idiot kan styre landet uten å ødelegge det. Det er en så innarbeidet fordeling av makt, og så mange muligheter til å bremse en ivrig president, at det er grenser for mye skade han kan gjøre. Det som har vært et problem for Obama, med en Kongress som motarbeider alt han foreslår, kan bli en fordel under en president som Donald Trump.

Fått med deg? Trump i partimøte: – Vi er fullstendig innstilt på å jobbe sammen

Dersom Trump skulle bli valgt, får han en bratt læringskurve. Da må han antagelig også lene seg på tenketankene på Massachusetts Avenue. Og da vil vi mer enn noen gang trenge å ha en arm inn i maktens korridorer. I den frie verdens hovedstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder