Foto: Tegning: Roar Hagen

Kommentar

Kafka-prosess om abort i USA

LOS ANGELES (VG) I store deler av USA er retten til abort nå så kneblet at kvinner risikerer liv og helse for å kunne velge. Om en måned kan høyesterett gjøre det enda vanskeligere.

Camilla Bjørn
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er over 40 år siden amerikansk høyesterett ga kvinner retten til å velge i saken Roe vs. Wade. Men fortsatt er abort omstridt i USA, og motarbeides hardt av konservative myndigheter.

49 prosent av befolkningen mener det er moralsk galt. De opprettholder skammen og tabuene knyttet til valget.

Statene lager egne abortlover

Abortloven overlevde en ny runde i høyesterett i 1991, men med en hake: Retten åpnet for at stater kan iverksette egne lover som begrenser mulighetene til ta å abort.

Dette har konservative politikere brukt til å gjøre kvinners reproduksjonsvalg så vanskelige som mulig.

I store deler av USA er det kun de ressursterke som i realiteten har muligheten til å ta abort uten å oppleve en kafkask prosess langs veien. Nådeløst i et land hvor det anslås å være 3 millioner ikke-planlagte svangerskap årlig.

Les også: Trump sjokkerer igjen: Vil straffe kvinner som tar abort

I løpet av de fem siste årene er det iverksatt flere restriksjoner mot abort enn under noen annen femårsperiode siden 1973. Bare hittil i 2016 er 21 nye restriksjoner omgjort til lover i Florida, South Dakota, Utah, Kentucky og Indiana!

Eksempler på disse er:

• Pålagt samtale mellom pasient og en helsearbeider i den hensikt å få kvinnen til å endre mening. Etter samtalen er det en obligatorisk ventetid på 48 - 72 timer, før behandlingen kan utføres. Varianter av dette praktiseres i 28 stater, og det er lagt inn krav om flere legebesøk. For en lavtlønnet kvinne med lang reise til klinikken betyr dette flere dager borte fra jobb enn hun har råd til. For ikke å glemme påkjenningen det innebærer.

• Leger er blitt pålagt nye doseringsregler av abortpillen Mifepristone, høyere enn nødvendig. Dette skaper problematiske bivirkninger og har ført til at enkelte leger ikke vil behandle. (FDA regulerte nylig sine doseringsmengder og kuppet dermed statenes lover.)

• Statlig støtte til klinikker er fjernet slik at aborten koster mer. Har du ikke helseforsikring vil en abort koste et sted mellom 3500-9000 kroner.

Kvinner kjøper ulvolig abortpiller i Mexico

Som en konsekvens har flere abortklinikker stengt. I staten South Dakota er det for eksempel kun én klinikk.

Restriksjonene rammer de svakeste hardest. De som ikke har råd eller mulighet til å reise langt, eller betale for behandlingen fra egen lomme.

Amerikanske medier rapporterer om desperate kvinner som havner på legevakten etter å ha tatt aborten i egne hender. I Texas drar også stadig kvinner over grensen til Mexico og kjøper abortpiller, både lovlig og ulovlig.

Les også: Leger ønsker ikke faste grenser for abort

I juni blir høyesteretts vurdering av Texas-saken Whole Women´s Health vs. Hellersted klar. Høyesteretts første abortsak på 20 år kan føre til at utallige abortklinikker rundt om i USA må stenge, som følge av nye krav til klinikkene.

Gjør det umulig for klinikkene

Kort fortalt vil Texas blant annet at abortklinikker skal være utstyrt med kostbare kirurgiske fasiliteter på linje med store sykehus, i teorien uvesentlig og økonomisk umulig for de små, men viktige, klinikkene. Dermed vil kvinner få enda færre valgmuligheter.

Les også: Støre refser Solberg for tregt abort-svar

Whole Woman´s Health som tok saken til høyesterett, er en liten kjede med klinikker som kan bli rammet.

Hovedpersonene i den offentlige samtalen om abort, kvinnene, er nærmest usynlige og stemmeløse. Dette vil flere gjøre noe med.

Gjennom kampanjen #shoutyourabortion deler flere tusen sine sine erfaringer og støtte i sosiale medier, i håp om å bryte ned skam.

Les også: Nesten halvparten som tar abort er uten jobb

Ny HBO-dokumentar om abort

I den kommende HBO-dokumentaren «Abortion: Stories Women Tell» har filmskaper Tracy Droz Tragos gitt kvinner en plattform. Forhåpentligvis kan det bli en slagkraftig tankevekker.

Med utgangspunkt i hjemstaten Missouri som opererer med noen av USAs strengeste abortforhold, har hun fulgt tiltalls kvinner gjennom sin abort. Startskuddet for hver fortelling går fra begynnelsen av statens lovpålagte ventetid på 72 timer.

Les også: En av to gravide Oslo-kvinner under 25 år tar abort

Med unntak av en famøs uttalelse fra Donald Trump har abort vært nærmest fraværende så langt i presidentvalgkampen.

Ganske urovekkende med tanke på de store bevegelsene i statenes lovverk og dommen som faller i høyesterett.

Hillary Clinton etterlyser spørsmål fra publikum og medier om abort. Hun ønsker å ta debatten. La oss håpe den kommer.

@camillabjorn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder