SKJERPINGS: – Til Trude Mostue og deres like kan man si: Skjerp dere! Lær det! Det er bare ett av mange fag. Du kom ikke inn på Veterinærhøyskolen fordi du jobbet for dårlig med faget og var for dårlig innstilt. Det er ikke nynorskens skyld. Den er din egen, skriver kronikkforfatteren. Foto: Scanpix NTB scanpix

Debatt

En østlendings bekjennelse: – Unnskyld, nynorsk!

Nynorskbrukere er oss østlendinger overlegne fordi de kan både sitt eget og vårt språk. Men vi besvarer deres overlegenhet med en infantil, svakt reflektert, feig, arrogant og usaklig drittkasting.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over tre år gammel

RUNAR DØVING, professor ved Høyskolen Kristiania

Når man er i puberteten gjør man gjerne dumme ting. Jeg er en av dem. I ungdomsskolen tror man at alt handler om en selv. Man ser ikke hvor usikker man er og hvor mye man jakter på å bli likt. Man tester grenser, men tilpasser seg, og forsøker å være med i gjengen. Å mobbe nynorsk var den tryggeste av alle fiender.

Runar Døving.

Jeg var en av dem som kludret over n-en i Nynorsk ordbok og synes det var kjempegøy, og at jeg var tøff. Spynorsk! Ha ha. «Noreg» skal det faen meg ikke stå på min femtilapp, skrek jeg og tegnet hitlerbart på Vinje. I nynorskprøvene skrev jeg «kvisleis» med vilje og skrøt av at jeg fikk Ng. Blant oss tøffe gutta gikk det konkurranse i å gjøre det så dårlig som mulig uten å stryke.

Skammer meg

Voksne rundt oss syntes det var dumt for våre egne karakterers skyld, men jeg kan huske at jeg følte meg støttet i sak. Jeg tror til og med at grunnen ti

l at jeg stemte Høyre i 1981 var ungdomspolitikernes mobbing av nynorsken i skoledebatten.

I dag både ler og skammer jeg meg over min infantile oppførsel, og tenker at stemmeretten burde heves, men når man leser debatten Høyre fører om nynorsk virker det som mange ikke har kommet seg ut av ungdomsskolen.

Jeg hadde tungt for språk, men arbeidet med saken ved å velge språklinja på videregående og senere studerte jeg språk på universitetet. Man lærte fort at jo flere språk man kan, jo lettere er det med neste, som med instrumenter. Kan man fiolin, blir det lettere med bratsj og cello. Kan man fransk, blir det mye lettere med andre romanske språk. Kan man norsk, engelsk og litt tysk, forstår man nederlandsk ganske greit med godviljen til.

Les også: Nynorsken tvinga Mostue til utlandet

Vesaas-periode

Da jeg hadde en Vesaas-periode innså jeg mitt patetiske opprør, og har siden gledet meg veldig med «Vinjes Ferdaminne frå sumaren 1860», eller med mer moderne glitrende stilister som Jon Fosse, Frode Grytten, Olaug Nilssen, Ragnar Hovland eller Carl Frode Tiller. Men det er vanskelig å lære et språk som voksen. Jeg kan ikke engang skrive dette innlegget på nynorsk.

Senere besøker jeg Island for første gang. Og lurte på hvorfor i all verden jeg ikke kunne språket. Det ligger så nære, det er så fint. Med bare litt mer kunnskap om flere nordiske språk, bedre innsats i gymnasets gammelnorsk og nynorsk ville jeg lært det på rekordtid.

Kulturell underlegenhet

At engelsk i stedet for nynorsk skal være tøft vitner om kulturell underlegenhet. Vi er et provinsielt land som ikke anerkjenner våre egne språklige kvaliteter. At anglosaksisk skulle bli verdensspråket er universets største historisk-filologiske katastrofe. Det er nesten så man ønsker at tyskerne vant krigen.

Den mest briljante aktør i nynorskdebatten er Hadja Tajik som for det meste bruker bokmål (kanskje av strategiske grunner for å slippe å bli utdefinert av den selvgode majoriteten når hun snakker om andre saker), men skriver glitrende på begge målformer.

Hun svarer med nynorsk i saker som omhandler norsk kultur og blir fullstendig overlegen sine kritikere. Hennes svar til Tybring-Gjedde om norsk kultur tilhører stortingshistoriens beste, helt på høyde med Førdes kommentar om farge-TV.

Les også: Trude Mostue raser på Facebook: – Helvetes nynorsk

Nynorskbrukere er oss overlegne

Nynorskbrukere er oss østlendinger overlegne fordi de kan både sitt eget og vårt språk, men vi besvarer deres overlegenhet med en infantil, svakt reflektert, feig, infantil, arrogant og usaklig drittkasting. Og vi lar mobben foregå i hovedstadens ekkokammer, med klakører over hele Østlandet. Og fordi vi er flest, kan Høyre mobbe populistisk.

Jeg kan bare skylde på meg selv. Å nekte seg selv kunnskap og ferdigheter når man har muligheter for det på skolen, er noe av det dummeste man kan gjøre.

Det er også en hån mot alle dem som ikke har tilgang til skole. Og å være med på mobben og hausse opp hverandre for å prestere dårligere, er komplett idioti. Men enda verre er det at man som foreldre fortsetter å ha de samme holdningene og overføre dem til våre barn.

Les også: Sanna Sarromaa – Nynorsken: Norges helligste ku

Til Trude Mostue og deres like kan man si: Skjerp dere! Lær det! Det er bare ett av mange fag. Du kom ikke inn på Veterinærhøyskolen fordi du jobbet for dårlig med faget og var for dårlig innstilt. Det er ikke nynorskens skyld. Det er din egen. Å brenne en bok er noe ureflekterte fanatikere gjør som nettopp ikke vil tilegne seg kunnskap. At veterinærer ikke har bruk for nynorsk er som å si at oversettere ikke har bruk for matematikk.

Hvis vi skal kutte ut et språk, bør vi kutte ut bokmålet. Nynorsk er et penere språk. Den fordanskede varianten av norsk bør være underordnet. Aasen og Vinje er to av de største norske helter.

Jeg legger meg flat, og innser at jeg har vært en idiot. Jeg ber samtidig om unnskyldning til mine svært gode norsklærere på ungdomsskolen og gymnaset for at jeg gjorde deres arbeid vanskelig, og for at jeg ikke tok til meg den kunnskapen de øste.

Les også

 1. Trude Mostue raser på Facebook: – Helvetes nynorsk

  Kjendis-veterinær Trude Mostue kom ikke inn på veterinærhøyskolen fordi hun fikk for dårlige nynorskresultater.
 2. Nynorsken tvinga Mostue til utlandet

  Kva slags kraft er det som ligg i nynorsken, og som gjer at mange ynskjer han dit peparen gror?
 3. Ingvild Bryn ny språksjef i NRK

  Dagsrevyen-anker Ingvild Bryn (55) overtar stafettpinnen som NRKs språksjef mens Ragnhild Bjørge er ute i…
 4. Småsporven skutt uten kanon

  En overskrift som denne gir ingen dypere mening uten at du kjenner Arne Garborgs diktning, forstår ordtaket om bruk av…
 5. Skamroser «Skam» i Sverige: – Største siden Ibsen

  Først skjelte han ut Northug og Johaug. Nå hyller den svenske kommentatoren Lasse Anrell norsk TV og musikk.
 6. Fjell, fjord og målstrid

  Vestlandsfylkene vil gå sammen, og nynorskfolket raser. Norge er og blir Norge.
 7. Nynorsk og onde tunger

  Nynorsk har sin opprinnelse som del av et nasjonalt konstruksjonsprosjekt på 1800-tallet, hvor Norge føyer seg inn i et…
 8. SANNA SARROMAA: Nynorsken: Norges helligste ku

  Det finnes to fullstendig gjensidig forståelige målformer i Norge. De er så like at man ikke engang kan kalle dem for…
 9. Betrevitaren Sarromaa forstår for lite

  Det er utruleg kva Sanna Sarromaa veit. Det er endå meir utruleg kva ho ikkje forstår.

Mer om

 1. Nynorsk

Flere artikler

 1. Nynorsken tvinga Mostue til utlandet

 2. Disse stjernene har blitt beskyldt for kulturtyveri

 3. Elever over hele landet hyller lærerne sine

 4. Flaggermusen får skylden

 5. Disse gikk bort i 2019

Fra andre aviser

 1. - For å redde nynorsken må vi få folk til å slutte å hate den

  Fædrelandsvennen
 2. Sidemålsdebatten er fylt av kunnskapslause påstandar om nynorsk

  Aftenposten
 3. Sidemål er skivebom. Vi burde heller lære noe nyttig. | Helene Sofie Vikse Fanebust

  Aftenposten
 4. Ministeren nektar å tru at nynorsken døyr ut

  Fædrelandsvennen
 5. Nynorsk er framtida

  Fædrelandsvennen
 6. «For skoleungdom over heile landet er nynorsk ikkje alltid lett, men å lære det er faktisk rett».

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no