SKJERPINGS: – Til Trude Mostue og deres like kan man si: Skjerp dere! Lær det! Det er bare ett av mange fag. Du kom ikke inn på Veterinærhøyskolen fordi du jobbet for dårlig med faget og var for dårlig innstilt. Det er ikke nynorskens skyld. Den er din egen, skriver kronikkforfatteren. Foto: Scanpix NTB scanpix

Debatt

En østlendings bekjennelse: – Unnskyld, nynorsk!

Nynorskbrukere er oss østlendinger overlegne fordi de kan både sitt eget og vårt språk. Men vi besvarer deres overlegenhet med en infantil, svakt reflektert, feig, arrogant og usaklig drittkasting.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

RUNAR DØVING, professor ved Høyskolen Kristiania

Når man er i puberteten gjør man gjerne dumme ting. Jeg er en av dem. I ungdomsskolen tror man at alt handler om en selv. Man ser ikke hvor usikker man er og hvor mye man jakter på å bli likt. Man tester grenser, men tilpasser seg, og forsøker å være med i gjengen. Å mobbe nynorsk var den tryggeste av alle fiender.

Runar Døving.

Jeg var en av dem som kludret over n-en i Nynorsk ordbok og synes det var kjempegøy, og at jeg var tøff. Spynorsk! Ha ha. «Noreg» skal det faen meg ikke stå på min femtilapp, skrek jeg og tegnet hitlerbart på Vinje. I nynorskprøvene skrev jeg «kvisleis» med vilje og skrøt av at jeg fikk Ng. Blant oss tøffe gutta gikk det konkurranse i å gjøre det så dårlig som mulig uten å stryke.

Skammer meg

Voksne rundt oss syntes det var dumt for våre egne karakterers skyld, men jeg kan huske at jeg følte meg støttet i sak. Jeg tror til og med at grunnen ti

l at jeg stemte Høyre i 1981 var ungdomspolitikernes mobbing av nynorsken i skoledebatten.

I dag både ler og skammer jeg meg over min infantile oppførsel, og tenker at stemmeretten burde heves, men når man leser debatten Høyre fører om nynorsk virker det som mange ikke har kommet seg ut av ungdomsskolen.

Jeg hadde tungt for språk, men arbeidet med saken ved å velge språklinja på videregående og senere studerte jeg språk på universitetet. Man lærte fort at jo flere språk man kan, jo lettere er det med neste, som med instrumenter. Kan man fiolin, blir det lettere med bratsj og cello. Kan man fransk, blir det mye lettere med andre romanske språk. Kan man norsk, engelsk og litt tysk, forstår man nederlandsk ganske greit med godviljen til.

Les også: Nynorsken tvinga Mostue til utlandet

Vesaas-periode

Da jeg hadde en Vesaas-periode innså jeg mitt patetiske opprør, og har siden gledet meg veldig med «Vinjes Ferdaminne frå sumaren 1860», eller med mer moderne glitrende stilister som Jon Fosse, Frode Grytten, Olaug Nilssen, Ragnar Hovland eller Carl Frode Tiller. Men det er vanskelig å lære et språk som voksen. Jeg kan ikke engang skrive dette innlegget på nynorsk.

Senere besøker jeg Island for første gang. Og lurte på hvorfor i all verden jeg ikke kunne språket. Det ligger så nære, det er så fint. Med bare litt mer kunnskap om flere nordiske språk, bedre innsats i gymnasets gammelnorsk og nynorsk ville jeg lært det på rekordtid.

Kulturell underlegenhet

At engelsk i stedet for nynorsk skal være tøft vitner om kulturell underlegenhet. Vi er et provinsielt land som ikke anerkjenner våre egne språklige kvaliteter. At anglosaksisk skulle bli verdensspråket er universets største historisk-filologiske katastrofe. Det er nesten så man ønsker at tyskerne vant krigen.

Den mest briljante aktør i nynorskdebatten er Hadja Tajik som for det meste bruker bokmål (kanskje av strategiske grunner for å slippe å bli utdefinert av den selvgode majoriteten når hun snakker om andre saker), men skriver glitrende på begge målformer.

Hun svarer med nynorsk i saker som omhandler norsk kultur og blir fullstendig overlegen sine kritikere. Hennes svar til Tybring-Gjedde om norsk kultur tilhører stortingshistoriens beste, helt på høyde med Førdes kommentar om farge-TV.

Les også: Trude Mostue raser på Facebook: – Helvetes nynorsk

Nynorskbrukere er oss overlegne

Nynorskbrukere er oss østlendinger overlegne fordi de kan både sitt eget og vårt språk, men vi besvarer deres overlegenhet med en infantil, svakt reflektert, feig, infantil, arrogant og usaklig drittkasting. Og vi lar mobben foregå i hovedstadens ekkokammer, med klakører over hele Østlandet. Og fordi vi er flest, kan Høyre mobbe populistisk.

Jeg kan bare skylde på meg selv. Å nekte seg selv kunnskap og ferdigheter når man har muligheter for det på skolen, er noe av det dummeste man kan gjøre.

Det er også en hån mot alle dem som ikke har tilgang til skole. Og å være med på mobben og hausse opp hverandre for å prestere dårligere, er komplett idioti. Men enda verre er det at man som foreldre fortsetter å ha de samme holdningene og overføre dem til våre barn.

Les også: Sanna Sarromaa – Nynorsken: Norges helligste ku

Til Trude Mostue og deres like kan man si: Skjerp dere! Lær det! Det er bare ett av mange fag. Du kom ikke inn på Veterinærhøyskolen fordi du jobbet for dårlig med faget og var for dårlig innstilt. Det er ikke nynorskens skyld. Det er din egen. Å brenne en bok er noe ureflekterte fanatikere gjør som nettopp ikke vil tilegne seg kunnskap. At veterinærer ikke har bruk for nynorsk er som å si at oversettere ikke har bruk for matematikk.

Hvis vi skal kutte ut et språk, bør vi kutte ut bokmålet. Nynorsk er et penere språk. Den fordanskede varianten av norsk bør være underordnet. Aasen og Vinje er to av de største norske helter.

Jeg legger meg flat, og innser at jeg har vært en idiot. Jeg ber samtidig om unnskyldning til mine svært gode norsklærere på ungdomsskolen og gymnaset for at jeg gjorde deres arbeid vanskelig, og for at jeg ikke tok til meg den kunnskapen de øste.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder