OVERGANGSFIGUR: George Lazenby spilte bare inn én James Bond-film før han ble skiftet ut. Til gjengjeld rakk 007 å gifte seg i filmen, med Tracy di Vicenzo alias Diana Rigg. Foto: Bob Dear , Ap

Kommentar

Den andre fyren

George Lazenby var den dårligste og viktigste James Bond gjennom tidende.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var rett før jul 1969, verdenspremiere på den nye James Bond-filmen, «I hemmelig tjeneste», og alle lurte på hvordan den ukjente australieren George Lazenby skulle aksle rollen som den nye 007, etter fem filmer med Sean Connery.

Det startet ganske ordinært: Bond er ute og kjører i sin nye Aston Martin. Han ser en kvinne, Diana Rigg, i nød på stranden. Han redder henne fra drukning og skurker, men idet han snur seg mot henne for å få sin belønning, stikker hun av med bilen hans.

Han han ser langt etter henne og mumler: «Dette skjedde aldri med den andre fyren».

Rett over på intro og filmmusikk, og vi er i gang.

Der og da ble metahumoren, selvironien og vittighetene som fulgte Bond gjennom de neste 46 årene og snart 18 filmer, etablert.

Det er denne humoren som distanserte Bond fra andre actionhelter, og som gjorde at den nyeste bæreren av fakkelen, Daniel Craig, ble sendt for å hente dronningen til åpningen av OL i London i 2012. Det stunder mot en ny James Bond-film. Min kollega Yngve Kvistad utropte i den forbindelse Roger Moore til «den mest velspilte og autentiske» James Bond.

Man kan ta påstanden som en del av 007-humoren. For alle oss som vokste opp med Moores Bond – jeg var selv 12 da han begynte med «Live and Let Die» og 24 da han takket av med «From a View to a Kill» – har alt etterpå blitt litt for selvhøytidelig og jålete, selv om jeg må innrømme at Craig har gitt figuren nytt liv.

Men «I hemmelig tjeneste» var ikke noe dårlig bidrag til sjangeren.

Dessuten hadde den noen overraskende grep: Den var litt mer brutal. Scenen hvor en av skurkene falt i snøfreseren og kom ut som kjøttfarse satte en ny standard for vold i mainstream-filmer.

Den var litt mer romantisk: Bond giftet seg faktisk med Tracy di Vicenzo (Rigg). Og den manglet lykkelig slutt: Tracy blir drept allerede på bryllupsreisen. Men først og fremst: Lazenby var malplassert i rollen. Han manglet både Connerys tilbakeholdenhet og Moores skjødesløshet. Ved neste film, «Diamonds are Forever», var Connery tilbake i et slags Da Capo, før stafetten gikk videre til Moore.

Men Lazenby representerte et taktskifte i Bond-rytmen. Og dermed ble han kanskje den viktigste i hele Bond-rekken.

LES: Yngve Kvistad: Bond i bøtta

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder