ADVOKAT: Harald Stabell

ADVOKAT: Harald Stabell Foto: Frode Hansen , VG

Kommentar

Nå er det ikke lett å være Harald Stabell

Geir Selvik Malthe-Sørenssen fremsto en periode som den søteste av kunnskapens frukter for Arne Treholt og Harald Stabell. Nå ser han mest ut som en slange.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Avlytting inne på et advokatkontor er alvorlige saker. Da Harald Stabell viste frem avtrykk og en tapebit i støvlaget bak tunge utgaver av Norsk Rettstidende på kontoret sitt, ble det vakt en mistanke om at noe var alvorlig galt i Norge. Det ser det nå ut til at det var også, men ikke på den måten Stabell og enkelte andre trodde.

Les Frithjof Jacobsen: Falske fakta til salgs

Politiet mistenker nå at Geir Selvik Malthe-Sørenssen plantet spor etter avlyttingsutstyr på Stabells kontor. Malthe-Sørenssen som i flere år hadde vært betrodd informasjonsanskaffer for Stabell og Arne Treholt i arbeidet med å kaste nytt lys over Treholt-saken. Malthe-Sørenssen som i måneder ble lønnet av Treholt for å arbeide med boken som skulle vise at POT hadde jukset med bevisene. Malthe-Sørenssen som var inne i den indre kretsen rundt Stabell og Treholt.

Det høres forrykt ut at han skulle falle Stabell i ryggen slik. Installere spor etter overvåkningsutstyr, eller noe som så ut som det på kontoret hans. Men etter at vi fikk høre hvordan Malthe-Sørenssen brukte en svensk bruktbilselger i rollen som hemmelig informant fra den norske Etterretningstjenesten for å lure Treholt og Stabell for penger, så er ingen ting lenger utenkelig.

Les også: Bruktbilselger ble spurt om bildemanipulasjon

Da avlyttingen ble avslørt, (eller var det «avslørt»), sa Stabell til Aftenposten at han hadde fått tips om den fra PST. Det stemte ikke. Tipset kom fra Malthe-Sørenssen, som hevdet at han hadde det fra PST. Dette har Stabell nå bekreftet. Det var Malthe-Sørenssen som gjorde Stabell oppmerksom på spor etter avlyttingsutstyr i bokhyllen. Spor som ingen ante eksisterte. Angivelig var det PST som skulle ha tipset Malthe-Sørenssen.

EOS-utvalget, som kontrollerer de hemmelige tjenestene, gikk inn i saken og fant ingen spor etter overvåking fra PST.

Det er selvfølgelig et helt åpent spørsmål om noen fra PST noensinne har nevnt noe om avlytting på Stabells kontor, eller om det bare er noe Malthe-Sørenssen har hevdet. Før han avslørte for Stabell at det fantes spor av utstyr som politiet nå mistenker at Malthe-Sørenssen selv hadde plantet i bokhyllen hans.

Les også: Den store Treholt-bløffen

Den gangen sa Stabell til Aftenposten at selv om han ikke ante hvem som hadde installert utstyret, så måtte det «være personer som frykter en avgjørelse i Treholt-saken som kan bli fatal og svært belastende, naturlig nok, for enkeltpersoner som har vært involvert i saken». (sitat fra TV-intervju med Aftenposten, 13. mars 2014)

Senere i saken er Stabell sitert:

– Det er nærliggende å tenke at noen kan ha fryktet en gjenåpning og avsløring av bevisjuks.

Det ble også presisert at han ikke hadde noen grunn til å tro at de som hadde plantet utstyret jobbet i «dagens PST».

Uten å nevne navn kastet dermed Stabell mistanken mot de tidligere POT-tjenestemennene som var beskyldt for bevisjuks i Malthe-Sørenssens bok «Forfalskningen». Nok en gang, får man legge til. Avlyttingen førte også til de sedvanlige dulgte hentydningene i den offentlige debatten om at de hemmelige tjenestene kunne ha mørke hemmeligheter i Treholt-saken.

Grunnlaget for dette kan nå vise seg å være helt feilaktig. Riktignok står vi muligens foran en avsløring som kan bli «fatal og svært belastende, naturlig nok, for enkeltpersoner som har vært involvert i saken», men ikke de Stabell siktet til for noen år siden.

Det er helt andre som nå frykter at juks skal bli avslørt. Personer som har vært nært knyttet til Stabell og Treholt, og har nytt godt av deres tillit i lengre tid. Også økonomisk.

Nei, nå er det ikke lett å være Harald Stabell.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder