PRØVER: På Hijab House i Oslo prøver Anne Aasland hijab. Bør plagget forbys for skolebarn? Foto: Krister Sørbø , VG

Debatt

Hadia Tajiks slør

Hadia Tajik har åpnet debatten om et forbud mot hijab i barneskolen. Utspillet hennes er problematisk.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

ABDULLAH ALSABEEHG, medlem Oslo bystyre (Ap)

Det er ulike meninger om dette spørsmålet internt i Arbeiderpartiet, men flertallet har stemt mot et forbud hver gang spørsmålet har vært oppe til behandling enten på landsmøter eller Stortinget.

Alle er enige om at tvang, undertrykkelse og trusler i religionens navn må bekjempes i samfunnet. Samtidig går det en grense mellom det man selv misliker og det man har rett til å forby.

Les også: Nei til hijab-forbud i barneskolen

Bort med sløret, Tajik!

Abdullah Alsabeehg. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Tajik må få vekk sløret som hindrer henne i å se problemstillingen fra alle sider. Har Tajik tenkt på jenta som selv velger å gå med hijab i for eksempel en alder av 11 år? Skal staten banke på døren og fortelle vedkommende: «Sorry! Du kan ikke gå med det du vil før du starter på ungdomsskolen.»?

Det skal veldig tungtveiende argumenter til for å frata noen en rett eller begrense andres frihet, enten det handler om å gå med miniskjørt eller hijab.

En stortingspolitiker har ikke ubegrenset med makt. Menneskerettigheter må respekteres, og det er forbudt å diskriminere.

Må få definere mening selv

Veien fra hijabforbud i skolen til diskriminering på bakgrunn av klesplagg på jobben kan være kort dersom det skapes et bilde av at alle som går med hijab er en byrde for samfunnet.

Flere har sagt og skrevet at Tajik gir hijaben en betydning de fleste muslimer ikke kjenner seg igjen i. Det er en reaksjon vi må ta på alvor.

Det er ikke politikernes oppgave å definere hvorfor andre går med det de går med. Det skal enhver person få lov til å definere selv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder