MÅ STÅ SAMMEN: Norge må støtte opp under eventuelle EU-sanksjoner mot Russland. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Leder

Europeisk samhold på prøve

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Russlands rolle i nedskytingen av et sivilt passasjerfly og Putins støtte til opprørerne i østre Ukraina blir en prøvesten for det europeiske samholdet - ikke bare i EU. Hvilke sanksjoner og ikke minst håndteringen av disse vil vise om Europa har et lederskap som evner å stå sammen, og som makter å formidle til sine egne at det har en kollektiv kostnad.

Det er først og fremst EU som vil måtte betale prisen for en kald handelskrig med Kreml. I en økonomisk situasjon hvor mange euroland sliter med å komme til hektene etter flere magre år, vil det være ekstra utfordrende å be borgerne forberede seg på mer smalhans. En opplagt første konsekvens av sanksjonene vil være dyrere og dårligere energitilgang.

Så langt har ikke EU klart å tale med én tunge i Russland-spørsmålet. Storbritannia og Polen ivrer for umiddelbare sanksjoner, Tyskland og Italia vil la diplomatiet gjøre jobben, mens Frankrike vil selge krigsskip til Putin. Den franske presidenten har en kriserammet verftsindustri å ta hensyn til.

Det har likevel gjort inntrykk på noen hver å se en liten nasjon som Nederland begrave nærmere 200 av sine egne, herunder hele familier som var passasjerer på flyet russisk-støttede separatister anklages for å ha skutt ned over Øst-Ukraina. Russlands proaktive aggresjon i denne regionen, annekteringen av Krim og en antatt indirekte delaktighet i flykatastrofen gjør at EUs forhold til Kreml og en ikke akkurat ydmyk Putin er helt nede på frysepunktet.

Hvis olje- og gassledningene fra Russland stenges, enten som en EU-sanksjon eller som svar på tiltale fra Putin, vil det i første rekke ramme borgere i gamle østblokkland og så mange som en tredjedel av husholdningene i Tyskland, Italia og Polen. Kalde komfyrer, men enda verre; kalde boliger vil bli resultatet om russerne venter til vinteren med å skru igjen kranene.

Hvis dette skjer, bør Norge støtte helhjertet opp om EUs sanksjoner. Dette er et område hvor Norge kan gjøre en forskjell. Som eksportør av energi har vi en mulighet til å støtte solidarisk opp om våre europeiske brødre og søstre som i større grad enn oss vil måtte bære den tyngste byrden av mulige EU-sanksjoner og gjengjeldelser fra russisk side.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder