Debatt

Den ubrukelige religionen

En kjent norsk-pakistansk programleder sto nylig fram som homofil, som en reaksjon på Kong Haralds inkluderende tale. Dette står det stor respekt av, for Noman Mubashir er ingen hvem som helst.  Det trengs et kraftig opprør mot religionens makt – og for friheten.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over tre år gammel

DAGFINN NORDBØ, forfatter og satiriker

I mange år har Noman Mubashir gledet landets TV-seere med sin uformelle stil, om det handler om integrering, matkultur, dans, musikk, det meste. Venner og bekjente har selvsagt visst om den «formastelige» legningen i årevis, men dessverre er det ennå slik at omkostningene ved å komme ut av skapet medfører at svært mange foretrekker å bli der.

Men, hver gang en profilert person kommer ut, blir det litt lettere å ta steget, også denne gangen.

Dagfinn Nordbø.

Lykkeønskningene på Mubashirs Facebookside vil ingen ende ta, og gratulantene dekker de aller fleste livssyn og religioner. Derfor er det grunn til å legge merke til følgende: – Jeg slet lenge med å akseptere meg selv på grunn av min religiøse bakgrunn. Muslimer kan være veldig fordømmende, men også homofile med hinduistisk, sikh og katolsk bakgrunn sliter enormt, sier Mubashir til Dagbladet.

Nettopp. En ting er jo de rent personlige omkostningene du risikerer ved å komme i konflikt med din familie og ditt nettverk, men de forsterkes jo ytterligere når religionseffekten slår inn. Dessverre ser vi nok en gang hvor ubrukelige de religiøse systemene og deres profeter er når det kommer til hvordan vi skal leve livene våre i 2016. Religionene har jo ingenting å tilby, bortsett fra fordømmelse.

Ubrukelig religion

Såvidt jeg vet, er Mubashir en god muslim, som legger sitt bønneteppe fram oftere enn mange andre. Likevel har han nå tatt steget, kanskje fordi han har forsonet seg med at hans personlige gudstro ikke angår andre enn ham selv.

En slik holdning er jo mulig i et sekularisert samfunn som det norske. Men hva har profeten og religionen bidratt med i denne saken? Islamsk Råd brukte årevis på å svare på et enkelt spørsmål om homofili, og landet til slutt på at homofili kan aksepteres dersom du ikke «praktiserer».

Disse folkene får millioner i statsstøtte. Ser man på de homofiles situasjon i muslimske land, vil man erfare en avskyelig praksis med overgrep, fengsling, forfølgelse, henrettelser og erklæringer om evig fortapelse. Det rører seg kort sagt ikke i det hele tatt – bortsett fra i feil retning.

At katolisismens patetiske, arkaiske krav om sølibat har ført til systematiske barnevoldtekter, er overveldende dokumentert. At muslimske homofile «ikke skal praktisere», ligger i samme divisjon av fornektelse og mørkemannstenkning.

Spørsmålet blir da: Hvorfor tar ikke flere avstand fra de religionene som vi nå alle vet står for denne fordømmende og ødeleggende ideologien? Hvorfor ser de ikke problemet?

Få flere kommentarer og kronikker: Følg VG Meninger på Facebook!

Sosialiseringens forbannelse

Jeg diskuterer ofte med unge muslimer, som er oppegående og liberale i de aller fleste spørsmål. De er feminister, de er radikale, men kommer det så til islam, er det bom stopp. Profeten og religionen er urørlige.

Årsaken er uten tvil at religionen i islams tilfelle sosialiseres inn i barneårene – på samme måte som kristendommen ble det her til lands tidligere, men enda mer kraftfullt. Barn som utsettes for religiøs indoktrinering har kort sagt det «hellige» inkorporert i sitt sosiale DNA. Det er ikke uten grunn at koranskolene fylles av de aller, aller yngste.

Følgene av en slik sosialisering blir naturligvis skyldfølelse, skam og fornektelse av for eksempel egen seksualitet.

Hvis du i tillegg innbiller deg at en straffende gud ser og styrer dine handlinger, for et endelig oppgjør på dommens dag, liksom, da skjønner man at problemene virkelig kan tårne seg opp. Det blir en uutholdelig psykologisk situasjon. Det blir terror. Du blir din egen terrorist, i tillegg til den allmektige terroristen du tror befinner seg der oppe.

At det i dag finnes så mange skjulte homofile, lesbiske og transpersoner innenfor muslimske og andre religiøse miljøer, er en naturlig følge av dette. Konfliktene blir for sterke, både innad i den enkelte unges sinn, og i møtet med nettverk, familie og samfunn.

Opprør for friheten

Kristendommen har gjennom reformasjon og opplysningstid tilpasset seg kritisk tenkning og liberalitet – til en viss grad. Men, gå og se Bjørn Eidsvåg i Det Norske Teatret, så får du nok en gang historien om at mørkemannsfilosofien lever i beste velgående. Eidsvåg har tatt oppgjøret med dette, og velger seg Jesus som en opprører og forsvarer av de utstøtte, noe som for mange kan virke frigjørende.

Islam tilbyr dessverre ikke noe lignende – snarere tvert i mot: Sharialovene, hadithene og selve Koranen har ingenting å tilby mennesker i et avansert og likestilt samfunn som det norske. De fungerer kun som en konservering av en patriarkalsk ørkenreligion, som holder over en milliard mennesker mer eller mindre som fanger.

Hva skal man gjøre med de fattige? Gi dem almisser, sier islam. Reaksjonært. Hva med å utrydde fattigdommen? Hva skal vi gjøre med kvinnene? Dekke dem til, undertrykke dem, frarøve dem arv, plassere dem på kjøkkenet, se på dem som menns eiendom. Og de homofile? De skal ties i hjel, eller, hvis man velger de mest psykopatiske anvendelsene av islam: Drepe dem.

Det er på tide at liberale, oppegående unge mennesker forstår hva som er den eneste veien ut av dette. I denne tid, der IslamNet og andre fanatikere klekker ut hundrevis av salafister, sprer antisemittisme og behandler kvinner som annenrangs borgere og kveg - i denne tid må det komme et opprør.

Et helvetes kraftig opprør – for friheten.

Les også

 1. Teateranmeldelse: «Etterlyst: Jesus»

  Man kan selvfølgelig spørre om Bjørn Eidsvåg tror på Jesus. Mer vesentlig er dog spørsmålet om Jesus tror på Bjørn…
 2. Noman Mubashir sto frem som homofil – får massiv støtte på Facebook

  NRK-reporter Noman Mubashir (42) har høstet mange gode tilbakemeldinger etter at han valgte å fortelle om sin legning.
 3. Norske innvandrere om kongens tale: «Ekte kjærlighet, rett fra hjertet»

  Kong Harald rørte hele Norge med sin tale på Slottets hagefest torsdag. Nå får han ros fra norske innvandrere.
 4. Om forslagene om barnehijab og niqab: Religion og deltakelse

  Forslagene våre om barnehijab og niqab har fått veldig stor oppmerksomhet.
 5. Nei til barnehijab og niqab - ja til obligatorisk svømmeundervisning

  Debatten om niqab, barnehijab og felles svømmeundervisning i skolen går heftig  for seg.

Mer om

 1. Homofili
 2. Islam
 3. Religion
 4. Bjørn Eidsvåg

Flere artikler

 1. Den mangfoldige troen

 2. Homofile minoriteter må beskyttes

 3. Usman Rana går ikke langt nok

 4. Noman Mubashir sto frem som homofil – får massiv støtte på Facebook

 5. Når gjorde en moské eller en kirke oss til bedre mennesker?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder