Leder

Dommere må følge loven

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

MELDTE IKKE FRA OM STORE AKSJEPOSTER: 139 dommere har ikke registrert sine verv, tidligere stillinger og aksjeposter slik loven pålegger. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Er det virkelig nødvendig å si det? Ja, det er tydeligvis nødvendig å si at dommere må være lovlydige, etter VGs avsløring om at mange norske dommere faktisk ikke er det. Det høres nesten ut som en spøk, men VGs store undersøkelse viser at dommere ikke forteller at de på si har foretatt kostbare aksjekjøp, hatt verv eller stillinger slik de er lovpålagt å opplyse om.

Les også: Dette sier loven

Saken er den at landets 800 dommere skal registrere seg i det såkalte sidegjøremålsregisteret. Men nær 20 prosent har ikke gjort det. Dessuten har flere av dem som står i registeret, gitt mangelfulle opplysninger. Det betyr at vi de siste årene har hatt et et stort antall rettssaker som er gått for norske domstoler, uten at partene i saken har hatt mulighet til å sjekke dommerens bindinger.

Få flere kommentarer og kronikker: Følg VG Meninger på Facebook

Det dreier seg blant annet om flere dommere som har kjøpt og arvet aksjer for flere hundre tusen som skulle vært innrapportert. Dommere unnskylder seg med at de rett og slett har glemt det, eller at de ikke har tenkt på investeringene de har gjort eller jobbene de har hatt, som registreringspliktig.

Sjekk dommerne: Her er registeret søkbart

Det er den enkelte dommeren som har ansvaret for å rapportere inn sine opplysninger. Men Domstoladministrasjonen har ansvaret for at rutinene følges og at registeret oppdateres. Avdelingsdirektør Erling Moe visste ikke om at registret var ufullstendig før VG tok kontakt i april. Nå legger de seg flate, og lover å sørge for bedre oppfølging. Etter at VG begynte å jobbe med saken, har flere dommere etterregistrert opplysninger om seg selv, antakelig fordi Domstoladministrasjonen etter VGs henvendelse minnet alle dommere om dette. Men selv etter denne påminnelsen mangler det opplysninger fra flere.

Les også: Dommer saksøkte staten

Det måtte tilsynelatende bli en sak i media før registeret ble ivaretatt. Det er ikke bra nok. Stortinget vedtok å opprette registeret av hensyn til rettssikkerheten. Vi kan ikke ha det slik at parter i retten risikerer å få en dommer som selv har interesser i saken, for eksempel ved å ha foretatt store aksjekjøp, hatt styreverv eller utført jobber for en av partene. Dette handler om åpenhet og gjennomsiktighet. Nordmenn har høy tillit til domstolene. Vi stoler på at dommerne er habile. Det er en tillit som må tas godt vare på.

Politiker reagerte: Bekymret over dommernes bijobber

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder