TYSFJORD-SAKEN: Til VG Helg forteller 11 voksne om overgrep til skal ha bli utsatt for av til sammen 30 gjerningsmenn. Foto: Annemor Larsen VG

VG-journalist Maria Mikkelsen om overgrepssaken i Tysfjord: Sviket

Jeg hadde kjent på det samme: frykten for at samene nok en gang blir avslørt som umoralske, skitne, primitive. Likevel forsøkte jeg å si med overbevisning, til oss begge: Skammen tilhører ikke deg.

Artikkelen er over tre år gammel

Kvelden før VG publiserte dokumentet om seksuelle overgrep i hjemkommunen min, fikk jeg en telefon fra en yngre slektning.

Han hadde hørt at noe skulle komme.

– Jeg vet ikke om jeg vil gå ut av døren i morgen. Alle vet at jeg er fra Tysfjord, sa han, og satte ord på det mange fryktet:

Kommentator og VG-journalist Maria Mikkelsen. Foto: VG

– Alle ser allerede ned på oss. Nå får de enda en grunn til å gjøre det.

Bakgrunn: Tysfjord-saken

Han er ung og uskyldig, men hans første instinkt var å ta på seg både skylden og skammen for skyggesidene i samfunnet vårt.

Skyver fra seg ansvaret

Jeg ble svar skyldig, for jeg hadde kjent på det samme: Frykten for at samene nok en gang blir avslørt som umoralske, skitne, primitive. Likevel forsøkte jeg å si med overbevisning, til oss begge:

Skammen tilhører ikke deg.

Jeg er lulesame og har vokst opp i Tysfjord. Moren min har i en årrekke arrangert seminarer om tabubelagte temaer, som seksuelle overgrep, noe hun også har uttalt seg om denne uken. Faren min representerer opposisjonen i kommunestyret. Jeg er journalist i VG, men har ikke vært involvert i arbeidet med saken.

Vet du noe? Tips VG!

Lørdag beskrev kollegene mine hvordan lokalsamfunnet vårt over lang tid har sviktet i å ta vare på dem som er blitt utsatt for seksuelle overgrep. Sambygdinger har møtt dem med taushet. Det offentlige –barnevern, skolevesen, helsevesen, politi – har ikke tatt grep.

Og myndighetene fortsetter å skyve fra seg ansvaret.

Sendte brev til statsministeren

Det er ikke første gang det settes søkelys på taushet om seksuelle overgrep i Tysfjord. I 2007 skrev NRK og Avisa Nordland om modige samiske stemmer som krevde et oppgjør. Samme år sendte et samisk foreldrepar et fortvilet brev til statsministeren.

SANKS, samisk kompetansesenter for psykisk helsevern, forteller at de den gang forsøkte å få kontakt med kommunen for å tilby sin ekspertise. Det samme gjorde Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS).

Politiet advarer: Menighet undersøker selv mistanker om seksuelle overgrep

Ingen hørte noe fra Tysfjord kommune.

Nå, snart ti år senere, sier kommunen at de ikke har visst noen ting. Ingen kan huske tilbudene fra de to kompetansemiljøene.

I stedet toer kommunen sine hender. Og for å være sikre på at andre oppfatter deres uskyld, lager de et skille mellom «oss» og «de andre». Seksuelle overgrep er noe som foregår blant «de andre» – samene.

Kommunen er sjokkert over at det foregikk slike ting «i det samfunnet». De har forsøkt å forstå «de mekanismene som gjelder», blant annet ved å sende medarbeidere på språk – og kulturkurs.

Joda, de har jo hørt rykter på bygda. Men det var jo ikke noe håndfast, understreker de, samtidig som de viser sin avsky for andre som har gjort den samme vurderingen.

Skillet mellom «oss» og «dem»

Da det ble kjent at VG skulle publisere en sak om seksuelle overgrep i Tysfjord, arrangerte kommunen et folkemøte. Etter at representanter fra det offentlige hadde sagt sitt, ble mikrofonen slått av. De som satt i salen fikk ikke anledning til å stille spørsmål eller dele refleksjoner.

Bakgrunn: Slik jobbet VG med denne reportasjen

Kommunen ga imidlertid ut et telefonnummer folk kunne ringe ved behov. Så reiste de tilbake til tryggheten, med fergen over fjorden som deler kommunen i to og markerer skillet mellom «oss» og «dem».

Krisetelefonen sto stort sett stille. For hvordan kan du betro dine mørkeste hemmeligheter til noen som nettopp har tatt avstand fra deg? Som mener at det du opplever ikke angår dem?

Norske myndigheters historiske overtramp er sår som aldri har grodd. For mange i den samiske befolkningen i Tysfjord oppleves kommunens uttalelser og holdninger som et nytt svik.

Vær stolt

Mange ønsker det lenge varslede oppgjøret velkommen. Men det er bare sammen at vi kan vi håpe på, og sørge for, en endring.

På telefon til min yngre slektning sa jeg at han skulle legge fra seg skammen, og i stedet være stolt.

Stolt av de som varsler om urett. Stolt av styrken de viser. Stolt av viljen det samiske samfunnet viser til å støtte dem og lytte til dem. Stolt av åpenheten som har vokst frem.

Skammen er noen andres å bære.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder