KATASTROFE: – Vi kan hjelpe mange, mange flere enn 50, og vi må gjøre det nå. Moria brenner, skriver MDG-politiker Lan Marie Berg. Foto: (MSF) / MSF

Debatt

Vi må hjelpe flere fra Moria-leirens helvete

I månedsvis har regjeringen kranglet om flyktningene i Moria-leiren. I natt brant leiren. 13.000 mennesker som allerede levde i en desperat situasjon, har nå fått det enda verre. Og hva er regjeringens svar? Vi kan ta imot 50 mennesker.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

LAN MARIE BERG, byråd for miljø og samferdsel i Oslo (MDG)

Ærlig talt. I Oslo og andre kommuner gjorde vi oss klare til en stor flyktningdugnad etter 2015, men regjeringen har lyktes i å stenge ned grenser i Europa i samarbeid med andre land, slik at antallet asylsøkere har gått kraftig ned. Mennesker må lide i uverdige flyktningleirer, drukne i Middelhavet eller bli værende i livsfare i krigsområder, heller enn å få muligheter og trygghet hos oss.

Moria-leiren har blitt fylt opp, mens norske asylmottak har blitt lagt ned.

les også

Norge henter 50 asylsøkere fra Hellas

Jeg selv hadde ikke vært her om ikke Norge en gang hadde gitt min far mulighet til å bo her, som et av flere krigsskadde barn under Vietnam-krigen. Da Vietnamkrigen var over, for 45 år siden, tok Norge imot hardt skadde flyktninger.

Ikke bare det – da båtflyktningene forlot Sør-Vietnam, reiste norske båter for å plukke dem opp, og dro til flyktningleirer for å finne familiemedlemmene deres på den andre siden av kloden.

Lan Marie Berg Foto: Frode Hansen, VG

I dag foregår grufulle lidelser midt i Europa, i nordmenns eget ferieparadis. Mens den borgerlige regjeringen har halt ut tiden, har flyktningene og barn og voksne i Moria blitt rammet av COVID-19. Og nå brenner det, bokstavelig talt.

Hva har skjedd med oss? Vi er rikere enn noensinne. Vi har erfaring, ressurser og kompetanse til å gi tusenvis av mennesker trygghet og tilhørighet. Men vår vilje til å hjelpe mennesker på flukt, mennesker som er i desperat nød, slik nordmenn også har vært tidligere, ser bare ut til å krympe og krympe.

les også

Storbrann i flyktningleir i Hellas: – Det er en katastrofe

I dag kunne datteren min få frokost, leke litt i stua, og komme glad og mett og fornøyd til barnehagen. Hun er barnebarn av en som kom fra et krigsherjet land, og fikk en trygg havn i Norge. Mange av hennes lekekamerater har foreldre eller besteforeldre som har fått en sjanse i dette landet. Oslo, og mange andre kommuner, viser hver dag at vi har både husrom og hjerterom til å hjelpe mennesker på flukt, og at det ikke gjør oss til et dårligere, men et bedre, rikere og mer mangfoldig samfunn.

Jeg vil at barna som vokser opp i Norge skal få nye lekekamerater i framtida, som kan fortelle om hvor godt det var å få slippe unna Moria-leirens helvete. Vi kan hjelpe mange, mange flere enn 50, og vi må gjøre det nå. Moria brenner!

Mer om

 1. Flyktninger
 2. Asylpolitikk
 3. Menneskesmugling
 4. MDG
 5. Lan Marie Nguyen Berg
 6. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Listhaug: Advarer mot å gi opphold på grunn av Moria-brannen

 2. Erna og Jonas må stå sammen

 3. Moria - en gresk tragedie

 4. Ropstad til VG: Snart klare til å hente barn fra Moria-leiren

 5. Erna og Moria

Fra andre aviser

 1. Debatt: – Å ta imot 50 personer er ikke annet enn en hån

  Bergens Tidende
 2. Altfor lite, altfor sent!

  Fædrelandsvennen
 3. Kvoteflyktninger bør prioriteres

  Bergens Tidende
 4. Frp: Bare unge menn fra Afghanistan igjen når vi skal hente Moria-barn

  Aftenposten
 5. Kun 50 mennesker får komme fra Moria til Norge. Det er helt absurd.

  Aftenposten
 6. Debatt: – Dei greske øyane har vore tikkande bomber lenge

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no